Από τον Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ» και τον Έλληνα Παραολυμπιονίκη Ευθύμιο Καλαρά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης Α.μεΑ., που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητική Αναπηρία Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» σε συνεργασία με τον Έλληνα Παραολυμπιονίκη Ευθύμιο Καλαρά.

5gΣτο πρόγραμμα, που πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου, συμμετείχαν έξι άτομα με παραπληγία από κάκωση νωτιαίου μυελού και δύο άτομα με παραπληγία λόγω ρήξης αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν στη σωστή χρήση αναπηρικού αμαξιδίου, σε μια προσομοίωση των εμποδίων όπου αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, στις μεταφορές από το αναπηρικό αμαξίδιο στο κρεβάτι, στο αυτοκίνητο, στο έδαφος και αντίστροφα.

5jΕπιπλέον κατά την διάρκεια του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες σχετικά με την Κάκωση Νωτιαίου Μυελού και την διαχείριση κύστης και εντέρου από τον πρόεδρο του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» και γιατρό Αλέξανδρο Ταξιλδάρη, για τις κατακλίσεις και την αυτόνομη δυσρεφλεξία από την νοσηλεύτρια του Κ.Ε.Α.Δ.Α. Δέσποινας Δεληγιαννη, για την σωστή επιλογή ενός αναπηρικού αμαξιδίου, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, τον ορθολογικό τρόπο επιλογής του και για τις καθημερινές ενέργειες φροντίδας και συντήρησης κάθε χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου προς το αμαξίδιό του από τον κ Δημήτριο Γκαϊτατζή ιδιοκτήτη της εταιρείας Wheel.

Εκπαιδευτής του προγράμματος ήταν ο Παραολυμπιονίκης και αθλητής του αθλητικού συλλόγου ατόμων με αναπηρία «ΗΡΟΔΙΚΟΣ» Μάκης Καλαράς, ο οποίος κατάφερε με τις πολύτιμες συμβουλές του να μεταδώσει στους συμμετέχοντες σημαντικές πληροφορίες οι οποίες θα τους βοηθήσουν να καταστούν περισσότερο αυτόνομοι στην καθημερινότητά τους.