Με το “καλημέρα” της νέας σχολικής χρονιάς, ξεκινούν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης, κινητοποιήσεις για σειρά θεμάτων.

Η σχετική ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου τους:

«Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας:

Α) Παρατηρεί  πως οι προσλήψεις αναπληρωτών στο ΠΥΣΠΕ Ροδόπης δεν επαρκούν για την κάλυψη κάθε αναγκαίου εκπαιδευτικού έργου όπως αυτό αποτυπώθηκε στις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων και βάσει των θέσεων του εκπαιδευτικού κινήματος. Καταρρίπτεται έτσι κάθε εικόνα ομαλότητας για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς και επιβεβαιώνεται η υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων που η κυβέρνηση έχει αναλάβει στις κατευθύνσεις των Ε.Ε. και Ο.Ο.Σ.Α., συνεχίζοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο, εάν δεν γίνουν νέες προσλήψεις άμεσα, τη Δευτέρα 11/9 οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης να υποδεχτούν τους μαθητές και μαθήτριες με δεκάδες κενά σε θέσεις εκπαιδευτικών.

Β) Επισημαίνει πως παρά τη διαφωνία της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής αλλά και του κλάδου συνολικά προχωρά η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος του ΙΕΠ για τα νηπιαγωγεία.

Γ) Κρίνει πως η πρόσφατη γνωμοδότηση του συνηγόρου του πολίτη κατά διατάξεων του νόμου 4310/2014  συνιστά σημαντική εξέλιξη για την ανατροπή των εν λόγω διατάξεων βάσει των οποίων μέλη του συλλόγου μας, μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας απόφοιτοι παιδαγωγικών τμημάτων,  έχασαν τις οργανικές τους θέσεις και/ή απαγορεύτηκε η περαιτέρω εργασία τους στο ελληνόγλωσσο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων.

Δ) Θεωρεί σημαντική οικονομική δυσχέρεια, που αφαιρεί από το ήδη μειωμένο εισόδημα των εκπαιδευτικών, ειδικά για τους εκπαιδευτικούς του Συλλόγου που έχουν έδρα την Αλεξανδρούπολη, την επερχόμενη λειτουργία διοδίων της Μέστης.

Ε) Αποφασίζει ως πρώτα βήματα δράσης του Συλλόγου:

  • Τη συμμετοχή του Συλλόγου στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ. Καλεί μέλη του Συλλόγου που επιθυμούν να συμμετάσχουν να το δηλώσουν ώστε να προγραμματιστεί η μεταφορά τους μαζί και με άλλους/ες διαδηλωτές/τριες από την περιοχή.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Κομοτηνής ειδικά για το θέμα του ΙΕΠ για τα νηπιαγωγεία τη Δευτέρα 11/9 και ώρα 12:00 και κήρυξη τρίωρων στάσεων εργασίας  με την έναρξη του προγράμματος όποτε αυτή συμβεί.
  • Συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης την Τετάρτη 13/9 και ώρα 13:30 για τα κενά και για το πιλοτικό πρόγραμμα του ΙΕΠ για τα νηπιαγωγεία.
  • Τη συμμετοχή του συλλόγου στις κινητοποιήσεις των κοινωνικών φορέων της περιοχής και σε συνεργασία μαζί τους, ενάντια στην έναρξη λειτουργίας του σταθμού διοδίων της Μέστης,  στην Εγνατία Οδό.

Στ) Καλεί  Έκτακτη Γενική Συνέλευση

  • την Τρίτη 12/9 και ώρα 18:00 στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής όπου θα αποφασιστεί η περαιτέρω δράση.
  • Στο τέλος της συνέλευσης θα γίνει ειδική ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ζήτημα της γνωμοδότησης σχετικά με τον ν.4310 και καλούνται να παραβρεθούν πέρα από μέλη του Συλλόγου και άλλοι εκπαιδευτικοί της περιοχής, απόφοιτοι παιδαγωγικών τμημάτων που τους αφορά το ζήτημα».