Άνεργοι νέοι 20-25 ετών, αλλά και αγρότες, κτηνοτρόφοι, ελεύθεροι επαγγελματίες άνω των 45 ετών, σαράντα άτομα τον αριθμό, από τους οικισμούς των Αμαξάδων, του Σέλερου και της Λευκόπετρας Ξάνθης, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθούν στην Κομοτηνή μαθήματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας, καθώς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προσληφθούν από την ίδια αεροπορική εταιρεία γερμανικών συμφερόντων και θα εργαστούν σε αεροδρόμια της Γερμανίας!

Μαθαίνουν την ορολογία του αεροδρομίου

Διδάσκονται το λεξιλόγιο που σχετίζεται με τη διαχείριση των αποσκευών, τον κανονισμό λειτουργίας του αεροδρομίου, αλλά και την καθημερινότητα. Τα μαθήματα μάλιστα γίνονται παρουσία αντιπροσώπων της γερμανικής εταιρείας που έχει αναλάβει τα ζητήματα της πρόσληψής τους και της μετεγκατάστασής τους. Παράλληλα οι Γερμανοί «ανιχνεύουν» και τις επιδόσεις των ενδιαφερομένων σε θέματα λογικής και μαθηματικών.

1.200 € μισθός, συν υπερωρίες

Τα 1.200 ευρώ ως μηνιαίος μισθός, συν οι υπερωρίες, αποτέλεσαν το δέλεαρ για τους περισσότερους – αν και θα πρέπει ωστόσο να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν και το υψηλό κόστος διαμονής, καθώς απαιτούνται περί τα 500 ευρώ για το ενοίκιο σπιτιού.

Ελέγχουν και το ποινικό μητρώο 

Ο κ. Γιώργος Μπατσολάκης.

«Στο αεροδρόμιο θέλουν να είναι σίγουροι για την ποιότητα των ανθρώπων. Γι αυτόν τον λόγο εξετάζουν το ποινικό μητρώο του καθενός. Επίσης ελέγχουν αν έχουν χρέη και πως τα έχουν δημιουργήσει. Θέλουν να ξέρουν σε ποιόν χρωστούν οι μελλοντικοί συνεργάτες τους. Αυτό πους τους ενδιαφέρει είναι να βρουν έμπιστα άτομα», εξηγεί ο υπεύθυνος του Κέντρου Δια βίου Μάθησης όπου γίνονται τα μαθήματα, κ. Γιώργος Μπατσολάκης, σύμφωνα με τον οποίο εξάλλου “το ενδιαφέρον για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας από κατοίκους της Ροδόπης και της Ξάνθης είναι μεγάλο αφού υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ανθρώπινο δυναμικό στη Γερμανία».

Γυναίκες για τις υπηρεσίες check in

Στο εγγύς μέλλον αναμένεται να προσληφθούν και γυναίκες, για τις υπηρεσίες check in των γερμανικών αεροδρομίων. Εκεί όμως τα προσόντα των ενδιαφερομένων θα πρέπει να είναι περισσότερα: απαραίτητη γνώση αγγλικών και γερμανικών, κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών.

πηγή: ert.gr

επιμέλεια: inkomotini.gr