Τέσσερις μοναδικές συναυλίες μουσικής δωματίου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Σβυντρίδη, που θα εγκαινιάσουν έναν νέο θεσμό πολιτισμικής δραστηριότητας από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ), θα προηγηθούν φέτος του Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης / Κομοτηνής, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 ως τις 14 Απριλίου.


Για το θέμα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου:

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • 20/1/2018 – Πολιτιστικό Κύτταρο ΡΕΞ – Transcription Ensemble

Το Transcription Ensemble δημιουργήθηκε το 2007 και αποτελείται από τους Χρήστο Γρίμπα (βιολοντσέλο), Βαλέρια Χαριτίδου (πιάνο) και Γιώργο Κανδυλίδη (βιολί). Οι τρεις επιτυχημένοι σολίστ ανήκουν στη νέα γενιά Ελλήνων μουσικών που παρουσιάζουν έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα, δίνοντας πολυάριθμα ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική. Η πλούσια μουσική δράση των μελών του Συνόλου, που περιλαμβάνει επίσης ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, συμπληρώνεται με τη διδασκαλία. Το Transcription Ensemble κατέχει μια σημαντική θέση στα καλλιτεχνικά δρώμενα, με διακρίσεις και επιτυχείς εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε αυτές περιλαμβάνονται η διάκρισή του ως “Ensemble in Residence” του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η παρουσίαση του Concertino του Bohuslav Martinů με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η χρήση ζωντανού ηχητικού υλικού από συναυλία του συνόλου στη μουσική επένδυση του ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αθυρίδη “Ένα βήμα μπροστά” καθώς και εμφανίσεις σε αίθουσες και θεσμούς, όπως οι: Tate Modern του Λονδίνου, Μουσείο Reina Sofía της Μαδρίτης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Ρόδου, Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, Κυριακάτικα Πρωινά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Εθνική Πινακοθήκη στον “Κύκλο Μουσικής Δωματίου” της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, E.B.U. (European Broadcasting Union), Διεθνές Συνέδριο Νευρολογίας της Αβινιόν (Γαλλία) κ.α. Μέσα από τη συναυλιακή του δραστηριότητα, το Σύνολο στοχεύει στην ανάδειξη του πλούσιου ρεπερτορίου δημοφιλών έργων σε μεταγραφή για μικρό σύνολο.

  • 24/2/2018 – Πολιτιστικό Κύτταρο ΡΕΞ – EchoEs

Οι EchoEs αποτελούν το μοναδικό ντούο στην Ελλάδα που εξερευνά την ηχητική διάδραση ανάμεσα στο πιάνο και τα ντραμς. Η ιδέα ξεκίνησε το 2015, ως πρότζεκτ με την ίδια ονομασία, όταν η πιανίστα Εύη Κυριαζίδου παρουσίασε μια σειρά ρεσιτάλ με συνθέσεις μινιμαλιστικής τεχνοτροπίας. Έχοντας ως αφετηρία τη μουσική του John Cage και Philip Glass αποπειράθηκε να μεταδώσει στο κοινό την επίδραση που έχει ο ήχος και η ηχώ του πιάνου στην ίδια. Η γνωριμία και η συνεργασία της με τον ντράμερ Δημήτρη Τασούδη, ήταν καταλυτική, μιας και οι δυο τους, μοιράστηκαν μια κοινή αντίληψη για την τέχνη του ήχου και την ερμηνεία της μουσικής εν γένει. Έκτοτε, σαν ντουέτο πειραματίζονται με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, τη τζαζ, με μεταγραφές έργων, καθώς και με δικές τους συνθέσεις. Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τους ίδιους αποδείχθηκε η ενασχόλησή τους με τους Γάλλους ιμπρεσιονιστές συνθέτες καθώς και με την ελληνική παράδοση και έργα που έχουν βασιστεί σε αυτή. Επιδίωξή τους είναι η δημιουργία ηχητικών τοπίων μέσω της πολυεπίπεδης αλληλεπίδρασης των δύο οργάνων. Οι EchoEs έχουν παρουσιαστεί ήδη σε χώρους όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης κ.α. Το προγράμμα της συναυλίας περιλαμβάνει, εκτός απο δικές τους, πρωτότυπες συνθέσεις, και μεταγραφές από κομμάτια των Maurice Ravel, Philip Glass, John Cage, Chick Corea, Aziza Mustafa Zadeh, Joe Hisaishi, Γιάννη Κωνσταντινίδη.

  • 10/3/2018 – Πολιτιστικό Κύτταρο ΡΕΞ – Tangology

Oι “Tangology” είναι ένα μουσικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη που δημιουργήθηκε με αφορμή την αγάπη τους για το αργεντίνικο Tango, έναν κόσμο που όσο τον εξερευνάς, τόσο σε γοητεύει. Η πολυετής εμπειρία του καθενός από τα μέλη του, τους οδήγησε στα χνάρια της μουσικής του Astor Piazzolla και κατόπιν στο παλιό Tango της χρυσής εποχής του 1930. Το πρόγραμμα της συναυλίας θα παραλαμβάνει αυθεντικές συνθέσεις για κουϊντέτο του Astor Piazzolla διασκευασμένες από τους ίδιους τους Tangology για το σχήμα τους.

  • 24/3/2018 – Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής –  Duo Scaramouch / Έργα για δύο πιάνα

Τι είναι καλύτερο από δύο χέρια σε ένα πιάνο; Μα φυσικά … τέσσερα χέρια σε ένα πιάνο! Ειδικά όταν πρόκειται για τα χέρια της Κορίνας Σαμουρκασίδου και του Γεράσιμου Χοϊδά, δύο ερμηνευτών που διακρίνονται για την δεξιοτεχνία και την φαντασία τους, και επιτυγχάνουν τον απόλυτο συγχρονισμό αλλά και παλμό. Οι Χοϊδάς-Σαμουρκασίδου, ερμηνεύουν έργα από όλο το ρεπερτόριο -κλασσικό, σύγχρονο, τζαζ, ιμπρεσιονιστικό- επιλέγοντας προγράμματα που ταιριάζουν στο χαρακτήρα κάθε χώρου, κάθε περίστασης και εκδήλωσης, με στόχο να συμπαρασύρουν και να συγκινούν το κοινό, κάνοντας το πιάνο να ηχεί μοναδικά σε όλο του την έκταση, τον όγκο και την ποικιλία των ήχο-χρωμάτων. Το Piano Duo είναι ο συνδυασμός που επέλεγαν οι ίδιοι οι δημιουργοί όταν ήθελαν να αποδώσουν στο πιάνο τον πλούτο της συμφωνικής ορχήστρας. Μέχρι και τον 21ο αιώνα, το Piano Duo (τέσσερα χέρια ή δύο πιάνα) εντυπωσιάζει, ζωντανεύοντας τη μουσική με δυναμισμό μέσα από τον συγχρονισμό και την σύμπραξη όχι ενός, αλλά δύο ερμηνευτών.

  • 11-14/4/2018 – 5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η συμπλήρωση των πέντε χρόνων του Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης-Κομοτηνής θα εορταστεί με μια μοναδική βραδιά με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.