Στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα εκθέσεων του Στρατιωτικού Μουσείου Κομοτηνής, και σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση του Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης για τους τριακόσιους Θρακιώτες που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης.

Η επιλογή του χώρου δεν ήταν τυχαία, αλλά σχεδιάστηκε ώστε να συνδυαστούν τόσο με το γεγονός του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, όσο και με την επέτειο της έναρξης της Μάχης της Κρήτη, η οποία τιμάται στις 20 Μαΐου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης Χρήστος Χατζηπέμου και οι δύο προσκεκλημένες, Μαίρη Τζιβελέκη (ερευνήτρια η οποία με το έργο της έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πολύτιμο πληροφοριακό υλικό γύρω από την ιστορία των τριακοσίων νέων), και Ελένη Θεοδωρακοπούλου-Ρουσσοπούλου (η οποία παρουσίασε το βιβλίο του πατέρα της Χρήστου Ρουσσόπουλου με τίτλο «Η ΚΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» ο οποίος πολέμησε στην Κρήτη και έζησε τα γεγονότα της μάχης, της αιχμαλωσίας, αλλά και της επιστροφής του μετά από έναν σχεδόν χρόνο στο χωριό του, στο σπίτι του και στην οικογένειά του), αποζημίωσαν το πολυπληθές ακροατήριο ταξιδεύοντάς το πίσω στο μακρινό 1941 παρουσιάζοντας για πρώτη φορά την άγνωστη στους περισσότερους ιστορία των τριακοσίων παλικαριών από τον Έβρο και τη Θράκη που η μοίρα τους οδήγησε να πολεμήσουν νεοσύλλεκτοι στρατιώτες στο Ηράκλειο της Κρήτης εναντίον των Γερμανών εισβολέων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε και ιστορικό ντοκιμαντέρ – αφιέρωμα στη Μάχη της Κρήτης, ενώ από τις Ελένη Θεοδωρακοπούλου-Ρουσσοπούλου και Ερμιόνη Κοκκαλιάρη αναγνώστηκαν και αποσπάσματα από το βιβλίο.

Από τους οργανωτές επισημάνθηκε ότι η έρευνα για τον εντοπισμό των Θρακιωτών που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης συνεχίζεται τόσο στη Θράκη όσο και στην Κρήτη, και πως ενώ για τη Ροδόπη και την Ξάνθη υπάρχουν διάσπαρτες αναφορές για αγωνιστές που προέρχονται από τους δύο νομούς, εντούτοις ουσιαστική έρευνα και μελέτη δεν έχει γίνει.

Γι’ αυτό και απευθύνουν κάλεσμα προς όσους γνωρίζουν κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο που πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης, να έρθει σε επαφή με τον Σύλλογο Εβριτών για την αξιοποίηση της πληροφορίας και την περαιτέρω διερεύνησή της.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Θρακών Κρήτης, Θεοδόσης Αμπατζιάνης.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ο Διοικητής της ΧΧΙ ΤΘΤ, Ταξίαρχος Λάζαρος Καμπουρίδης, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και το κοινό, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο εκπρόσωπος του Δήμου Κομοτηνής Αντιδήμαρχος Γιάννης Μουρτίδης, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ροδόπης Γιάννης Γιαννακάκης. Χαιρετιστήριες επιστολές, δε, απέστειλαν ο βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης (συγγενής του οποίου σκοτώθηκε στη Μάχη της Κρήτης), και ο Κωστής Μαμαλάκης, Διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης το οποίο έχει επιμεληθεί την έκδοση του βιβλίου του Χρ. Ρουσσόπουλου.