Στην Κομοτηνή βρίσκονται σήμερα είκοσι αστυνομικοί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι πριν από 21 χρόνια είχαν «ανηφορίσει» για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα της Θράκης για να πάρουν το «βάπτισμα του πυρός» και να σταδιοδρομήσουν στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ανήκαν στην πρώτη εκπαιδευτική σειρά των δοκίμων αστυφυλάκων (1997 – 1999), που εγκαινίασε ουσιαστικά τη λειτουργία του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής.

Εικοσιένα χρόνια μετά, χαρούμενοι και συγκινημένοι, αντάμωσαν στις εγκαταστάσεις της Σχολής, περιηγήθηκαν στους χώρους της, συνάντησαν παλιούς εκπαιδευτές τους αλλά και τους νυν διοικητές του Τμήματος και της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων, ενώ δεν παρέλειψαν να τελέσουν και επιμνημόσυνη δέηση στον ναΐσκο της Σχολής για τους συναδέλφους της σειράς τους που δυστυχώς σήμερα δεν βρίσκονται στη ζωή. Από το πρόγραμμά τους δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η περιήγηση στην πόλη που γνώρισαν και αγάπησαν στα νεανικά τους χρόνια, στην πόλη που ταυτίστηκε με τα όνειρα και τις προσδοκίες τους όταν ξεκινούσαν την επαγγελματική τους πορεία.

Προς τιμήν της, η διοίκηση της Σχολής διευκόλυνε την ανωτέρω πρωτοβουλία, όχι μόνο με την έγκριση του αιτήματος για χρήση χώρων της Σχολής, αλλά και με την παροχή της δυνατότητας διανυκτέρευσης εντός αυτής σε όποιον το επιθυμούσε.

Στον αντίποδα, απούσα από την όλη πρωτοβουλία φαίνεται να είναι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, κάτι που δεν διέφυγε της προσοχής της πρώην προέδρου του συνδικαλιστικού οργάνου και εκπαιδεύτρια των τότε δοκίμων αστυφυλάκων, κ. Σταυρούλας Τζατζανά, η οποία κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στο «τιμόνι» της Ένωσης προασπίστηκε όσο κανείς άλλος τη λειτουργία και το κύρος της Σχολής Αστυφυλάκων. Συγκεκριμένα, η κ. Τζατζανά με ανάρτησή της στο facebook, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία επανένωσης των αστυνομικών, αναφέρει με νόημα:

«Συνάντηση των αστυνομικών της εκοαιδευτικής σειράς 1997 – 1999 στο Τ.Δ.Α. Κομοτηνής! Καλωσορίσατε!

Αγαπημένοι μου συνάδελφοι και συναδέλφισσες, βρίσκομαι στη Χίο με απόσπαση, και σήμερα παρ’ ότι θα το ήθελα πάρα πολύ, δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι μαζί σας. Η σκέψη μου και η αγάπη μου είναι όμως κοντά σας, όχι μόνο σήμερα αλλά όλα αυτά τα χρόνια από τότε που σας γνώρισα.

Είναι απίστευτα όμορφο αυτό που πετύχατε να πραγματώσετε σήμερα και ειδικά στον τόπο που το διοργανώσατε, γιατί σηματοδοτεί όχι μόνο την αγάπη που αναπτύχθηκε μεταξύ σας, αλλά και την αγάπη σας για το Τ.Δ.Α. Κομοτηνής!

Αυτό με κάνει να συγκινούμαι ακόμη περισσότερο, να είμαι ακόμη πιο περήφανη για εσάς και να σας αγαπώ διπλά!

Η Σχολή μας το 2012 επιχειρήθηκε από την τότε Πολιτική και Φυσική μας ηγεσία να μετατραπεί σε Κέντρο Φύλαξης Μεταναστών… Επί προεδρίας μου δώσαμε έναν τιτάνιο και πολύ δύσκολο αγώνα με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, και δύο χρόνια μετά καταφέραμε να αναγκάσουμε σε απομάκρυνση της φυλακής μέσα από τις εγκαταστάσεις της Σχολής μας. Δεν μας τρόμαξαν ούτε στιγμή οι πειθαρχικές διώξεις και οι απειλές. Έτσι φτάσαμε στο νικηφόρο αποτέλεσμα να επαναλειτουργήσει η Σχολή μας αμιγώς για τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε, και να φιλοξενεί προς εκπαίδευση κάθε χρόνο τους Δόκιμους Αστυφύλακες που αποτελούν το μέλλον και την ελπίδα της Ελληνικής Αστυνομίας!

Είναι μεγάλη τιμή για όλους εμάς το γεγονός ότι αποφασίσατε αυτή η συνάντηση επανένωσής σας να πραγματοποιηθεί στην πόλη μας και ειδικότερα στο Τ.Δ.Α. Κομοτηνής, και προσωπικά σας ευχαριστώ ολόψυχα για την απόφασή σας αυτή, γιατί η συγκεκριμένη Σχολή σημαίνει απίστευτα πολλά πράγματα για εμένα, όπως και η δική σας εκπαιδευτική σειρά που είχα την τιμή να είμαι μία από τις εκπαιδεύτριές σας. 

Όσα ευχαριστώ και να σας πω, πιστέψτε με ότι θα είναι και πάλι λίγα.

Σας εύχομαι να περάσετε όμορφα, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή αυτής της γλυκιάς συνάντησης! Να έχετε υγεία, αγάπη, ευτυχία, σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο! Να σας χαρίζει ο Θεός δύναμη να συνεχίζετε επιτυχώς το δύσκολο έργο σας, κάνοντάς μας περήφανους, και να σας προστατεύει σε κάθε στιγμή της ζωής σας!

Μακάρι στην επόμενη συνάντησή σας να καταφέρω να βρεθώ μαζί σας, όπου κι αν αποφασίσετε αυτή να γίνει. 

Μακάρι να μπορούσα να ήμουν εκεί, να σας υποδεχθώ έτσι όπως αξίζει σε εσάς και σε αυτήν την τόσο όμορφη συνάντηση, η οποία σηματοδοτεί τόσα πολλά θετικά πράγματα για τους Έλληνες Αστυνομικούς, για την αστυνομική εκπαίδευση, για το Τ.Δ.Α. Κομοτηνής και φυσικά για την ίδια την Κομοτηνή!

Σας ευχαριστώ πολύ!».