Επιμορφωτική ημερίδα για μαθητές Β΄ και Γ΄ Λυκείου, με τίτλο «Ελάτε να γίνουμε ερευνητές στο CERN για μια μέρα», διοργανώνει στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Κομοτηνής, αύριο 12 Φεβρουαρίου, από τις 8:30 ως τις 17:30, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης δια της υπεύθυνης του ΕΚΦΕ Δρ. Σοφίας Κυριαζοπούλου, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής (τμήμα της Διεθνούς Ομάδας Εκλαΐκευσης Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων), και με την αρωγή του Δήμου Κομοτηνής και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού.

«Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν αυτό που ονομάστηκε «Πείραμα του αιώνα στο CERN», καθώς και τις θεωρίες για το σωματίδιο Higgs που βραβεύθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής», αναφέρει η κ. Κυριαζοπούλου.

«Η εκδήλωση είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τα παιδιά της Ροδόπης που βρίσκονται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, να συναντήσουν επιστήμονες και ερευνητές του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου της Ελλάδας και να εμπνευστούν από αυτούς και από τα επιτεύγματα της ανθρώπινης διανόησης», σημειώνει η Δ/ντρια Β΄βάθμιας Εκπ/σης Ροδόπης, κ. Μαριγούλα Κοσμίδου.

Η ημερίδα θα ακολουθήσει τη δομή των “Μasterclass” που διοργανώνονται από το CERN σε μεγάλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του κόσμου, και ομιλητές θα είναι οι:

– Δρ Δημήτριος Λουκάς, Διευθυντής Ερευνών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», και μέλος του πειράματος CMS στο CERN.

– Δρ Γεώργιος Αναγνώστου, Ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», και μέλος του πειράματος CMS στο CERN.

– Δρ Ιωάννης Νταλιάνης, Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Δρ Σοφία Κυριαζοπούλου, Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Ροδόπης, Ερευνήτρια στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» την περίοδο 2003-2007, και μέλος του πειράματος CMS στο CERN.

Η θεματολογία των ομιλιών αφορά τις σύγχρονες θεωρίες Φυσικής και την έρευνα για την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs που διεξάγεται στο CERN.

Μετά τις ομιλίες, οι μαθητές θα κληθούν να γίνουν οι ίδιοι ερευνητές, και να ανακαλύψουν μόνοι τους στοιχειώδη σωματίδια σε πραγματικά γεγονότα του CERΝ.

Η επιμορφωτική εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με videoconference με το CERN.