Στο πλαίσιο των 100 χρόνων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) και του Έτους Μαθηματικών, το παράρτημα ΕΜΕ Ροδόπης διοργανώνει ημερίδα μαθηματικών με θέμα «Γιατί μαθαίνω Μαθηματικά;».

Η ημερίδα απευθύνεται σε μαθηματικούς, δασκάλους, κηδεμόνες, μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, και όσους αγαπούν τα Μαθηματικά ή θέλουν να τα αγαπήσουν.

Μέσω των εργασιών της ημερίδας θα επιχειρηθεί να δοθεί κίνητρο στους μαθητές να καλλιεργήσουν τη μαθηματική σκέψη και να εντρυφήσουν στη μαθηματική επιστήμη.

Επίσης θα παρουσιαστούν τρόποι ώστε ο δάσκαλος, ο καθηγητής και ο κηδεμόνας, να ενισχύσουν την ενασχόληση του μαθητή με τα Μαθηματικά.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής (Παναγιώτη Ελλή 6) το Σάββατο 5 Μαΐου και ώρα 6 μ.μ.

Μετά το πέρας της θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των επιτυχόντων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στον 78ο Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό της ΕΜΕ «Θαλής» και «Ευκλείδης» και τον 8ο Τοπικό Μαθηματικό Διαγωνισμό «Καραθεοδωρή» και «Βίων» που διοργανώνει το Παράρτημα Ροδόπης της ΕΜΕ.

Το πρόγραμμα της ημερίδας:

18:00-18:10 Χαιρετισμοί

18:10-18:55 «Γιατί μαθαίνω τα μαθηματικά; Σε αναζήτηση της χαμένης αξίας των σχολικών μαθηματικών» / Σακονίδης Χαράλαμπος, καθηγητής τομέα θετικών επιστημών στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

18:55-19:40 «Τα μαθηματικά στο δημοτικό σχολείο και στο σπίτι: η συνεργασία των γονέων ως προϋπόθεση ανάπτυξης του μαθηματικού γραμματισμού» / Κλώθου Άννα, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, διδάκτωρ διδακτικής μαθηματικών – Πετρίδου Αντωνία, μαθηματικός, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

19:40-20:00 «Κάνοντας τις μαθηματικές πράξεις … πράξη ζωής» – Τα μαθηματικά στην καθημερινή ζωή μέσα από τα “μἀτια” των μαθητών του 3ου ΓΕΛ: Κώστογλου Φώτης, Λόγου Παναγιώτης, Κανιμάς Γεώργιος, Κανιμάς Γιάννης, Πούλιου Θεοφανία, Κούτρα Κωνσταντίνα, Τσισμαλίδου Ιωάννα, Αναστασιάδου Σοφία, Πετροπούλου Χριστίνα-Αθανασία. Συντονιστές καθηγητές: Μαυρίδου Στ. (φιλόλογος), Παιδαράκη Κ. (φιλόλογος) , Σολωμού Ελ. (φιλόλογος).

20:00-20:10 Διάλειμμα

20:10-20:40 «Το ταξίδι του Ευκλείδη στον χρόνο» – Δημιουργική εργασία των μαθητριών του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής, Γιαλαμίδου Ιωάννας, Δουργουνάκη Ιωάννας, Κατσιγιαννάκη Ελένης. Συντονιστές καθηγητές: Λύκος Ανδρέας, Χρηστέα Σταυρούλα.

20:40-21:00 Βράβευση μαθητών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.