Υπόθεση απάτης σε βάρος ηλικιωμένου ημεδαπού, που διαπράχθηκε την 17-11-2015 το μεσημέρι, στην Κομοτηνή, εξιχνιάσθηκε ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών του τοπικού Τμήματος Ασφάλειας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός 30χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη, ενώ προέκυψε και η συμμετοχή ενός ακόμη ατόμου, τα στοιχεία ταυτότητας του οποίου διερευνώνται.

Συγκεκριμένα, οι δράστες, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον 79χρονο, και προφασιζόμενοι ότι ο εγγονός του ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα και κρατείται σε αστυνομική υπηρεσία, του ζήτησαν να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ για την αποφυλάκιση του.

Προκειμένου να γίνουν πιο πειστικοί, ένας από αυτούς προσποιήθηκε τον εγγονό του 79χρονου, ο οποίος τον παρακάλεσε να καταβάλει τα χρήματα.

Ακολούθως ο 30χρονος μετέβη στην οικία του ηλικιωμένου και παρέλαβε το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ.

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο διεξάγει το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή των δραστών και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις απάτης ανά την επικράτεια, καθώς επίσης η τυχόν συμμετοχή άλλων συνεργών.

Με αφορμή το εν λόγω περιστατικό, η Αστυνομία υπενθυμίζει χρήσιμες συμβουλές:

Οι επιτήδειοι έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικές με τα υποψήφια θύματά τους, τα πλησιάζουν αιφνιδιαστικά και χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα όπως ότι είναι γνωστοί συγγενών τους, λογιστές, εφοριακοί κ.λ.π., ζητούν χρήματα προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους για λογαριασμό των συγγενικών τους προσώπων.

Η συνήθης πρακτική που ακολουθούν, έγκειται στην αρχική συλλογή πληροφοριών σχετικά με το πρόσωπο που θέλουν να εξαπατήσουν (οικογενειακή και επαγγελματική κατάσταση κ.ά.) και στην συνέχεια στην προσέγγισή του με διάφορες προφάσεις έκτακτου χαρακτήρα.

Από τις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές, μερικές από τις προφάσεις που συνήθως χρησιμοποιούν οι δράστες, ενδεικτικά είναι και οι ακόλουθες:

Στη συνέχεια, σε περίπτωση που το ηλικιωμένο πρόσωπο δεν έχει τα χρήματα, πείθεται και οδηγείται σε τραπεζικό κατάστημα ή μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων και κάνει ανάληψη του χρηματικού ποσού, το οποίο παραδίδει στους δράστες που αναμένουν συνήθως έξω από τα τραπεζικά καταστήματα για να μπορούν να διαφύγουν έγκαιρα.

Επίσης, έχουν παρατηρηθεί και διάφορες άλλες παραλλαγές της παραπάνω μεθοδολογίας σε επαγγελματίες (γιατρούς, φαρμακοποιούς και άλλους κλάδους) με αντίστοιχα προσχήματα και τον ίδιο σκοπό, την παράδοση ή κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων που δήθεν τα έχουν ανάγκη.

Κατόπιν των ανωτέρω, στην περίπτωση που γίνει αντιληπτή προσπάθεια ή απόπειρα εξαπάτησης, συνιστάται η άμεση ενημέρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, ενώ σε κάθε περίπτωση πρέπει:

Σημειώνεται ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, (www.hellenicpolice.gr , οδηγός του πολίτη, χρήσιμες συμβουλές), είναι διαθέσιμες αναλυτικές συμβουλές προς τους πολίτες, για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης από επιτήδειους, που με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα αποσπούν χρηματικά ποσά.