Στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσεται η Ελλάδα όσον αφορά τη δωρεά οργάνων, δεδομένο το οποίο αποτέλεσε και το έναυσμα για τη διοργάνωση σχετικής ενημερωτικής ημερίδας στην Κομοτηνή από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Σισμανόγλειου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ενόψει της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, και στο πλαίσιο πανελλήνιας καμπάνιας για το θέμα.

«Είναι πολύ σημαντικό που η συγκεκριμένη πανελλήνια καμπάνια ξεκινά από την ακριτική Ροδόπη. Είναι γνωστή η ευαισθησία των κατοίκων της περιοχής σε τέτοια κοινωνικά θέματα. Στόχος μας είναι να διαδώσουμε την ιδέα της δωρεάς οργάνων. Εμείς ως επαγγελματίες υγείας πρέπει να σηκώσουμε αυτό το βάρος με το παράδειγμά μας», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, Αλέκος Σπανός.

Για «πράξη ανθρωπιάς και μεγαλείο ψυχής», μίλησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Φιλιππίδης, αναφερόμενος στη δωρεά οργάνων, και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς η χώρα μας εξακολουθεί να είναι ουραγός στο κομμάτι της δωρεάς οργάνων, ωστόσο ευελπιστώ ότι μέσα από αυτές τις ενέργειες το κλίμα να αντιστραφεί».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, Ευστράτιος Πλωμαρίτης, συγχαίροντας τον  Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής για την πρωτοβουλία, και αναγνωρίζοντας τις ευθύνες της Πολιτείας, καθώς όπως είπε: «Από τη μεριά της Πολιτείας μέλλει να γίνουν πολλά για να ενδυναμώσουμε και να συντονίσουμε όλες αυτές τις προσπάθειες, ώστε να έχουμε στατιστικά καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχει μια μικρή αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό. Δεν έχουμε κάνει πολλά πράγματα. Υστερούμε από άλλους λαούς, γι’ αυτό χρειάζεται και θεσμική θωράκιση. Η Πολιτεία έχει να κάνει ακόμη πολλά σε αυτό τον τομέα».

received 10214347388421321Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Κομοτηνής Παντελεήμων κατέθεσε τη θέση της Εκκλησίας η οποία όπως υπογράμμισε συμμετέχει στην προσπάθεια αντιμετωπίζοντας τις μεταμοσχεύσεις με θετικό τρόπο, προσθέτοντας ωστόσο τις ηθικές διαστάσεις του θέματος: «Πρέπει να σημειώσω το ζήτημα των εγκεφαλικά νεκρών, όπου υπάρχουν ηθικά θέματα, τα οποία θα πρέπει να λύνουμε με πολύ περίσκεψη και μεγάλη σοβαρότητα και διακριτικότητα».

Ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν δύο εξειδικευμένες επιστήμονες: η διευθύντρια ΕΣΥ Α΄ΜΕΘ του Νοσοκοεμίυ Θεσσαλονίκης “Γ. Παπανικολάου”, Γεωργία Bασιλειάδου, και η συντονίστρια μεταμοσχεύσεων βορείου Ελλάδος Δήμητρα Ζαχαρούδη, οι οποίες ανέλυσαν εις βάθος το θέμα.

  • Κάθε 27 λεπτά γίνεται κάπου στον κόσμο μία μεταμόσχευση.
  • Κάθε 2 ώρες και 24 λεπτά κάποιος που χρήζει μεταμόσχευσης πεθαίνει ενώ περιμένει σε λίστα αναμονής για να βρεθεί ένας συμβατός δότης για να συνεχίσει τη ζωή του.
  • Τι προβλέπει η διαδικασία μεταμόσχευσης: σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, εντοπισμός του δυνητικού δότη, διάγνωση εγκεφαλικού θανάτου, αναφορά στον συντονιστή μεταμοσχεύσεων, προσέγγιση συγγενών, συναίνεση, κλινική συντήρηση του δότη, λήψη οργάνων, μεταμόσχευση.
  • Οποιοσδήποτε – είτε άντρας είτε γυναίκα κάθε ηλικίας – μπορεί να γίνει μετά θάνατον δότης ιστών και οργάνων.
  • Ο νόμος προστατεύει τα ευαίσθητα δεδομένα που υπάρχουν στα αρχεία των ληπτών. Επίσης με το άρθρο 5 του ν. 3984/2011 απαγορεύεται οποιοδήποτε αντάλλαγμα στη δωρεά οργάνων.
  • Οι λίστες αναμονής στην Ελλάδα: Περίπου 1.300 άτομα για μεταμόσχευση νεφρού, 150 για ήπατος, 30 για καρδιάς.
  • Η δωρεά οργάνων είναι εφικτή μόνο από εγκεφαλικά νεκρά άτομα που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ. και όχι από ανθρώπους που καταλήγουν στο σπίτι τους ή π.χ. σε τροχαίο ατύχημα.