«Με το Π.Δ. 99/1994 (ΦΕΚ 768/Α/1994), έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο εκδηλώσεων που σκοπό έχουν να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκησαν από το 1916 έως και το 1923, και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς».

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ 2Αυτό τονίζεται σε δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με το οποίο γνωστοποιείται ότι «σύμφωνα με το με υπ’ αριθμ. πρωτ. 12444 & 12445/15-4-2016 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, φέτος οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα πραγματοποιηθούν την 22η Μαΐου 2016, ημέρα Κυριακή».

Εν όψει λοιπόν των ανωτέρω, το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Οθωμανούς, στην έδρα της Περιφέρειας, την Κομοτηνή, στις 22 του μηνός, έχει ως εξής:

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ 3α. Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ, των Τραπεζών και όλων των οικιών της πόλης, των κωμοπόλεων και των οικισμών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, από την 8η πρωινή ώρα μέχρι τη Δύση του ηλίου.

β. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των ΟΤΑ, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ 4Ώρα 08:00 – Επίσημη έπαρση της Σημαίας στον χώρο του Ηρώου, παρουσία Αρχών, με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μπάντας της XXI ΤΘΤ και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος με μέριμνα του Α.Δ.Φ.Κ.

Ώρα 10:00 – Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος / Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας.

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ 5Ώρα 10:30 – Κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου (στην Πλατεία Αυτοκράτορος Θεοδοσίου, έναντι του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου), από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Δ/ντή Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης ΑΜ-Θ, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ, εκπροσώπους Πολιτικών Κομμάτων, εκπροσώπους Ποντιακών Ομοσπονδιών και των Παλιννοστούντων, καθώς και από όποιον Εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου επιθυμεί, ενημερώνοντας εγκαίρως τους αρμοδίους / Ενός λεπτού σιγή.

Ώρα 20:10 – Υποστολή της Σημαίας στον χώρο του Ηρώου της πόλης, με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μπάντας και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος με μέριμνα του Α.Δ.Φ.Κ.

* Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις έδρες των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων.