Ο Σύλλογος Αδριανουπολιτών Ροδόπης “Η ΑΔΡΙΑΝΟΥ”, γιορτάζει τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την ίδρυσή του, με την εκδήλωση “ΗΧΟΣ – ΛΟΓΟΣ – ΕΙΚΟΝΑ”, την Κυριακή 21 Μαΐου και ώρα 11:00 στον δεύτερο όροφο της καφετέριας “Λέσχη Κομοτηναίων”.

Κομοτηνή: Εκδήλωση-"ταξίδι" στην ΑδριανούποληΣτην εκδήλωση ο ομιλητής και Αδριανουπολίτης στην καταγωγή, Μαθηματικός κ. Αθανάσιος Λιπορδέζης, θα ταξιδέψει τους ακροατές στην αλησμόνητη πατρίδα της Αδριανούπολης, χρησιμοποιώντας ως μεταφορικά μέσα τον ήχο, τον λόγο και την εικόνα.

Θα τους μεταφέρει στο σπίτι του Στέφανου Καραθεοδωρή, του γιου του Αλέξανδρου και του αδερφού του Αντώνη Καραθεοδωρή, για να τους αποκαλύψει το «πηγαίο ύδωρ» με το οποίο ποτίστηκε και αναπτύχθηκε το αγλαόκαρπον αυτό δέντρο του ένδοξου γένους των Καραθεοδωρή, που είναι οι γυναίκες και θυγατέρες των Καραθεοδωρή καθώς και μία μεγάλη μορφή του γένους και μέλος της οικογένειας, ο μαρτυρικός Πατριάρχης και προστάτης των απανταχού Αδριανουπολιτών Κύριλλος ο Στ΄.

Ο ήχος μελοποιημένος σε Θρακιώτικους ρυθμούς από έναν άλλο συμπολίτη μας και Αδριανουπολίτη, τον μουσικοσυνθέτη Σάκη Βαργεμτζίδη.

Οι στίχοι είναι από ποιήματα που έγραψε για την οικογένεια Καραθεοδωρή ο Ηλίας Τανταλίδης, ένας από τους σπουδαιότερους δασκάλους, ποιητές και λογοτέχνες της Αδριανούπολης.

Μια ιδέα από τους εκατοντάδες στίχους με τους οποίους σκιαγραφεί το προφίλ της οικογένειας, μας δίνουν οι στίχοι:

Αγαπημένε του Θεού, πιστέ του βασιλιά μας,

Της ρωμιωσύνης στέφανε και της χριστιανωσύνης.

Της εκκλησιας το φλάμπουρο, το θαύμασμα της Πόλης,

Της Εντερνές ο έπαινος και η χρυσή κορώνα

Που έχεις στο κεφάλι σου του κόσμου την σοφία,

Την γνώσι της Ανατολής, τα γράμματα της Δύσις.

Οι εικόνες video θα μας ταξιδέψουν και θα μας μεταφέρουν στις παλιές γειτονιές, στα παλιά σπίτια των προγόνων μας που αρκετά παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο, στο Ζάπειον, στο Γυμνάσιο Αδριανούπολης, στον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο, στον Πύργο Ιωάννη Τσιμισκή, στα γεφύρια και στα σοκάκια που έζησαν και μεγαλούργησαν οι πρόγονοί μας.