• Δύο νέα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφονται τος τελευταίες μέρες στην Κομοτηνή.

Συγκεκριμένα, στο “Σισμανόγλειο” γενικό νοσοκομείο της πόλης, νοσηλεύθηκε ένας 81χρονος ο οποίος σήμερα αναμένεται να λάβει εξιτήριο, ενώ ένας 31χρονος στρατιώτης νοσηλεύεται με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται ικανοποιητική και αναμένεται να λάβει εξιτήριο από βδομάδα.

Θυμηθείτε τα τρία κρούσματα που καταγράφηκαν στην Κομοτηνή το προηγούμενο διάστημα, ένα εκ των οποίων επέφερε και τον θάνατο ηλικιωμένης με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό (ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Μέχρι στιγμής τη φετινή περίοδο, σε όλη τη χώρα οι νεκροί από προσβολή από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ανέρχονται σε 17. Από την αρχή του έτους διαγνωστεί και διερευνηθεί 234 κρούσματα της λοίμωξης, εκ των οποίων τα 183 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση) και 51 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά από τα οποία μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζει ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής, και λιγότερο από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν τους βασικούς κανόνες προστασίας σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης συνεχίζονται κανονικά οι ψεκασμοί στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια.