Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας, ο Δήμος Κομοτηνής, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, ο Ποδηλατικός Σύλλογος Κομοτηνής «Θράκας Ιππέας», η ποδηλατική ομάδα «On Bikes» και ο Σύλλογος Αδιορίστων Επιστημόνων Φυσικής Αγωγής (ΣΑΕΦΑ), με την υποστήριξη των Αστικών Κομοτηνής, θα πραγματοποιήσουν δράσεις με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη.

%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%bd%ce%b5%cf%83-%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83Πρόγραμμα δράσεων:

– Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00, στην αρχή του ποδηλατοδρόμου της Νικολάου Ζωίδη (1ο Γυμνάσιο): «Ομορφαίνουμε τον ποδηλατοδρόμο» / Οι «On Bikes», σε συνεργασία με τον 2ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Κομοτηνής και το εικαστικό εργαστήρι Artio, θα προβούν στη σήμανση του ποδηλατοδρόμου και θα μοιράσουν ενημερωτικό υλικό για τη σωστή χρήστη του.

– Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00, με εκκίνηση από την κεντρική πλατεία Κομοτηνής: Οι «On Bikes» καλούν τους Κομοτηναίους σε μια πολιτιστική ποδηλατοβόλτα στα μνημεία της πόλης με τίτλο «Γυρίζω … Γνωρίζω την πόλη μου ποδηλατώντας». Μια περιπλάνηση στα ομορφότερα σημεία της Κομοτηνής!

– Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00, στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής: Κορύφωση εκδηλώσεων της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο», οι οποίες εντάσσονται στη «Λευκή Νύχτα Κομοτηνής» καθώς ο φετινός εορτασμός εστιάζει στη διασύνδεση της αστικής μετακίνησης και της οικονομικής ανάπτυξης των πόλεων:

  • Περίπτερο ενημέρωσης από τον Αθλητικό Ποδηλατικό Σύλλογο Κομοτηνής «Θράκα Ιππέα», και προβολή ενημερωτικών video spots για τις δράσεις του συλλόγου και τα οφέλη της ποδηλασίας.
  • Street tennis: Γνωριμία των παιδιών με το άθλημα της αντισφαίρισης, με ασκήσεις παιγνιώδους μορφής, παιδικές ρακέτες, ελαφρύτερες μπάλες και χαμηλό φιλέ.
  • Street soccer: Μέσα από το ποδόσφαιρο τα παιδιά διασκεδάζουν ενώ παράλληλα καλλιεργούν το ομαδικό πνεύμα, τη συνεργασία, τον συναγωνισμό, την επιμονή και την υπομονή που θα πρέπει να έχουν τόσο στον αθλητισμό όσο και στην προσωπική τους ζωή για να πετυχαίνουν τους στόχους τους.
  • «Περπατάμε για την Υγεία μας»: Περπατάμε στην πόλη μας έχοντας για σύνθημά μας ότι κάνουμε καλό στην υγεία μας με την πιο απλή μορφή άσκησης, αλλά και στο περιβάλλον, προσπαθώντας να χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αποφεύγοντας την άσκοπη χρήση των ιδιωτικών μας αυτοκινήτων.
  • Στις 20:30, ποδηλατοπορεία με τον «Θράκα Ιππέα» και τους «On Bikes», συνοδεία του Αστικού ΚΤΕΛ Κομοτηνής.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας και η Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16-22 Σεπτεμβρίου, είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς, και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους. Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες. Κάθε χρόνο η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2016 έχει επιλεγεί ως μότο το «Έξυπνη κινητικότητα – Ισχυρή Οικονομία / Smart mobility – Strong economy», εστιάζοντας στη διασύνδεση της αστικής μετακίνησης και της οικονομικής ανάπτυξης των πόλεων, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό μέσω της συνύπαρξης των Mέσων Mαζικής Mεταφοράς, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων. Δίνει έμφαση στην αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς μας επιλέγοντας περισσότερο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μεταφοράς, καθώς και τον συνδυασμό αυτών σε κάθε διαδρομή. Για την αποτελεσματικότερη διάχυση των δράσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, δημιουργήθηκε το hashtag #MobilityWeek το οποίο χρησιμοποιείται στα κοινωνικά δίκτυα. Περισσότερες πληροφορίες, στον σύνδεσμο http://tinyurl.com/MobilityWeek2016