– 39 εκ. συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους από το ’81 / 900 διαγνώσεις κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, την 1η Δεκεμβρίου, ημέρα Τρίτη, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής και οι εθελοντές του, θα πραγματοποιήσουν για όγδοη συνεχόμενη χρονιά δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, υπό τον τίτλο «Ενημερώσου – Ενημέρωσε –Μηδένισε».

Στις 13:30 – 14:30, στον πεζόδρομο της Βενιζέλου θα γίνει διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών (από το ΚΕΕΛΠΝΟ), διανομή ενημερωτικού υλικού για τον σύλλογο οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», θα παρουσιαστεί το δρώμενο «Δωρεάν Αγκαλιές», ενώ θα διανεμηθεί και η συμβολική κορδέλα κατά του AIDS.

Στις 21:00, στο  café-Bar «Οχτώ», θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο και θα προβληθεί  ταινία–ντοκιμαντέρ της Ζωής Μαυρουδή με τίτλο “Ruins-Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μίας διαπόμπευσης».

Σκοπός των δράσεων είναι μέσα από την ενημέρωση να ευαισθητοποιηθούν κυρίως οι νέοι, ώστε να υιοθετήσουν το μότο ζωής «Ενημέρωση – Προφύλαξη – Εξέταση», και να γίνει κατανοητό ότι τα οροθετικά άτομα δεν τα απομονώνουμε και δεν τα περιθωριοποιούμε, αλλά τα υποστηρίζουμε.

Το χρονικό του θανατηφόρου ιού

Τριάντα τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη φορά που το AIDS αναγνωρίστηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (1981). Φόβος, δαιμονοποίηση, στιγματισμός, είναι μόνο μερικές από τις δραματικές συνέπειες που έφερε το ξέσπασμα της παγκόσμιας πανδημίας, που έχει στερήσει τη ζωή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε 39 εκατομμύρια ανθρώπους!

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως κατά μέσα όρο εννιακόσιες νέες διαγνώσεις HIV/AIDS. Σημαντικό ποσοστό των νέων διαγνώσεων γίνονται καθυστερημένα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία των ατόμων και να αυξάνεται η πιθανότητα πολλαπλασιασμού. Για τον λόγο αυτό, μια από τις πιο σημαντικές ασπίδες για τον περιορισμό της μετάδοσής του και για την καταπολέμηση του στίγματος, είναι η γνώση και η πρόληψη.