Κομοτηνή: Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Το 1/6 του πληθυσμού της Γης δεν έχει πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
ΦΥΣΗ ΝΕΡΟ 3

Κομοτηνή: Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα ΝερούΔράσεις με τίτλο «Νερό … Πηγή Ζωής», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (22/3), και ενόψει της Προτεραιότητας 3΄ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2015-2019 με στόχο την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή βιωσιμότητα, διοργανώνουν το Σάββατο 17 Μαρτίου στην Κομοτηνή, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct και η εθελοντική ομάδα «Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής».

Ειδικότερα:

  • Στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία οι εθελοντές του Κέντρου θα διανείμουν στο κοινό ενημερωτικό υλικό και θα απαντούν στα ερωτήματα των πολιτών. Στον χώρο της δράσης θα λειτουργήσει έκθεση από φωτογραφίες οι οποίες απεικονίζουν τημ αξία της εξοικονόμησης του νερού.
  • Στις 5 το απόγευμα στα γραφεία του Κέντρου, θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ νέων και: α) του εκπροσώπου της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Γιάννη Παπαδόπουλου (χημικού μηχανικού), ο οποίος θα μιλήσει για τον κύκλο του νερού στον Δήμο Κομοτηνής, και β) του εκπροσώπου της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης Σωκράτη Γρηγορόπουλου / Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Flow, for love of water 2008»

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Καθιερώθηκε η 22α Μαρτίου, με σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992. Το Νερό, ή “λευκός χρυσός”, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται στον πλανήτη ανισομερώς κατανεμημένο:

• Το 1/6 του πληθυσμού της Γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
• 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
• 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
• 400 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του Κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
• 5 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός δηλαδή δέκα φορές μεγαλύτερος από όσους σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους, πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2018 είναι η «Φύση για το Νερό». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα worldwaterday.org, το φετινό θέμα διερευνά το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη Φύση για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις του νερού του 21ου αιώνα. Οι περιβαλλοντικές ζημιές, μαζί με την αλλαγή του κλίματος, οδηγούν σε κρίσεις που σχετίζονται με το νερό που παρατηρούμε σε όλο τον Κόσμο. Οι πλημμύρες, η ξηρασία και η ρύπανση των υδάτων, επιδεινώνονται από την υποβαθμισμένη βλάστηση, το έδαφος, τα ποτάμια και τις λίμνες.

Κομοτηνή: Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα ΝερούΌταν παραμελούμε τα οικοσυστήματά μας, καθίσταται δυσκολότερο να παρέχουμε σε όλους το νερό που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε και να ευδοκιμήσουμε. Οι λύσεις που βασίζονται στη Φύση έχουν τη δυνατότητα να λύσουν πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νερό. Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα σχετικά με την «πράσινη» υποδομή, και να την εναρμονίσουμε με την «γκρι» υποδομή, όπου είναι δυνατόν. Η φύτευση νέων δασών, η επανασύνδεση των ποταμών με τις πλημμυρικές περιοχές, και η αποκατάσταση υγροτόπων, θα εξισορροπήσουν τον κύκλο του νερού και θα βελτιώσουν την ανθρώπινη υγεία και τα μέσα διαβίωσης.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood