Κομοτηνή-ΔΠΘ: 25 χρόνια πανεπιστημιακής έρευνας από το παρόν στο παρελθόν

Παρουσίαση αφιερωματικού τόμου για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας.
ΤΣΙΓ2

Ο αφιερωματικός τόμος με τίτλο “Διεπιστημονικές διαδρομές από το παρόν στο παρελθόν”, που εκδόθηκε πρόσφατα για τα 25 χρόνια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θα παρουσιαστεί στην Κομοτηνή την Πέμπτη 22 Μαρτίου και ώρα 10 π.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Τμήματος (επί της Παναγή Τσαλδάρη 1. έναντι Περιφέρειας ΑΜ-Θ).

Κομοτηνή-ΔΠΘ: 25 χρόνια πανεπιστημιακής έρευνας από το παρόν στο παρελθόνΣτον τόμο παρουσιάζονται, εκτός από το Εισαγωγικό σημείωμα των επιμελητών και το Χρονικό του Τμήματος, είκοσι μία επιστημονικές μελέτες στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά που υπογράφονται από τα μέλη ΔΕΠ και από υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος. Οι επιστημονικές αυτές συμβολές δεν εντάσσονται σε μια ενιαία θεματική ενότητα, αλλά εγκαινιάζουν μια νέα διεπιστημονική συζήτηση, αποτελούν έναν ελεύθερο διάλογο των συγγραφέων, που ξεκίνησε μεταξύ των καθηγητών, των λεκτόρων και των υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυσή του.

Στον τόμο καταγράφονται οι διαφορετικές επιστημονικές διαδρομές που ακολουθούν τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, δηλαδή η Ιστορία και η Εθνολογία. Ειδικότερα, παρουσιάζονται επιστημονικές εργασίες που σχετίζονται με την ιστορία, την αρχαιολογία, τη γραμματεία και την ιστορία της τέχνης της προϊστορικής, της αρχαίας, της βυζαντινής, της νεότερης και σύγχρονης εποχής. Παράλληλα, δημοσιεύονται μελέτες σχετικές με τη λαογραφία, την ανθρωπολογία και την κοινωνική ανθρωπολογία, το βαλκανικό ισλάμ, την ιστορία της εκπαίδευσης, τη δημογραφία και την ψυχολογία.

Κομοτηνή-ΔΠΘ: 25 χρόνια πανεπιστημιακής έρευνας από το παρόν στο παρελθόνΜε αυτόν τον τρόπο, το γενικό θέμα που προοδευτικά αναδείχτηκε σε κοινό τόπο μελέτης και ερευνητικό εφαλτήριο αυτού του τόμου, αποτελεί τη «συνάντηση» στο παρόν ενός μεγάλου φάσματος ερευνητικών ανασυνθέσεων του παρελθόντος, οι οποίες εκπορεύονται από διαφορετικά θεωρητικά πρίσματα, υλοποιούνται με ποικίλα μεθοδολογικά εργαλεία, αλλά κατά κανόνα απαντούν σε σύγχρονα και αλληλένδετα ερωτήματα.

Στόχος του συλλογικού τόμου, είναι να αναδείξει τα όρια ή τα περιθώρια, και παράλληλα την αναγκαιότητα και την ωφελιμότητα της συνεργασίας ανάμεσα στις διαφορετικές επιστήμες που εστιάζονται στη διερεύνηση και ανασύνθεση της καθημερινής κοινωνικής πραγματικότητας του παρελθόντος.

Η επιμέλεια του έργου ανήκει στα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, Μανόλη Γ. Βαρβούνη, Γεώργιο Χρ. Τσιγάρα, και Ελπίδα Κ. Βόγλη.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood