Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο “Το ελληνικό «λαϊκό» μυθιστόρημα του 19ου αιώνα: Θεωρητικά ζητήματα”, θα διοργανώσει το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή, από τις 25 έως τις 27 Μαΐου, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος.

Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στον νεοελληνιστή – ομότιμο καθηγητή στη Σορβόννη κ. Henri Tonnet, ο οποίος έχει συμβάλει καθοριστικά με τις εργασίες του στη μελέτη του ελληνικού «λαϊκού» μυθιστορήματος του 19ου αιώνα.

afisa sinedriouΚεντρικός στόχος του συνεδρίου είναι η έναρξη ενός επιστημονικού διαλόγου ώστε σταδιακά να διαμορφωθεί μια «θεωρία» για την πεζογραφία του 19ου αιώνα που συνδέεται με το είδος του «λαϊκού» μυθιστορήματος.

Συμμετέχουν ως ομιλητές 24 πανεπιστημιακοί, διδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από πέντε  χώρες: Μ. Γ. Βαρβούνης, Λάμπρος Βαρελάς, Γεωργία Γκότση, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Φίλιππος Κατσάνος, Θανάσης Β. Κούγκουλος,  Δημήτρης Κουντουράκης, Γεωργία Λαδογιάννη, Loïc Marcou, Νικόλαος Μαυρέλος, Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, Μόσχος Μορφακίδης-Φυλακτός, Ιωάννης Μπακιρτζής, Damla Demirözü, Σοφία Ντενίση, Tudor Dinu, Αλέξης Πολίτης, Henri Tonnet, Πηνελόπη Στράτη, Πολυξένη Συμεωνίδου, Αναστασία Τσαπανίδου, Νίκος Φιλιππαίος, Στέλλα Χελιδώνη, Λουίζα Χριστοδουλίδου.  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://www.he.duth.gr/conference/index.php Το συνέδριο θα μεταδίδεται ζωντανά από το διαδίκτυο. Το link για την σύνδεση είναι το synergia.edu.duth.gr. Επιλέγετε την αίθουσα “Συνέδριο”, συμπληρώνετε το ονοματεπώνυμό σας και ως κωδικό γράφετε duth.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου και του μαθήματος του κ. Θ. Β. Κούγκουλου, «Λογοτεχνία της γενιάς του 1880 και Λαογραφία», ο καθηγητής Henri Tonnet θα δώσει ανοιχτή σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο, διάλεξη-μάθημα με θέμα «Μυθιστόρημα και διήγημα στην περίοδο 1880-1900. Γύρω από τις θέσεις του Απόστολου Σαχίνη», την Πέμπτη 24 Μαΐου στις 18.00-21.00, στην Αίθουσα Α’ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας.

Την Κυριακή 27 Μαΐου, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας θα αναγορεύσει τον καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου κ. Tudor Dinu σε Επίτιμο Διδάκτορά του, στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής Σχολής στην Κομοτηνή και ώρα 12.00.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ

Henri TonnetΟ Ομότιμος Καθηγητής της Σορβόννης Henri Tonnet γεννήθηκε το 1942 στο Μπορντό της Γαλλίας, όπου σπούδασε φιλολογία. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχαία και στη νεοελληνική φιλολογία. Δίδαξε λατινικά στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό και αρχαία ελληνικά στο Πανεπιστήμιο Paris X. Το 1980 έγινε τακτικός Καθηγητής νέων ελληνικών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών στο Παρίσι (INALCO). Από το 2003 υπήρξε Kαθηγητής Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Paris IV. Επίσης διατέλεσε Διευθυντής του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης και Διευθυντής επιστημονικών περιοδικών σχετικών με τις νεοελληνικές και βαλκανικές σπουδές. Ασχολήθηκε ερευνητικά κυρίως με τη νεοελληνική πεζογραφία του 19ου και του 20ου αιώνα και με τη νεοελληνική γλώσσα. Παράλληλα, μετέφρασε στα γαλλικά Νεοέλληνες συγγραφείς. Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής.

Tudor DinuΟ Καθηγητής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου Tudor Dinu γεννήθηκε το 1978 και διδάσκει νέα ελληνική λογοτεχνία, ιστορία και πολιτισμό. Έδωσε διαλέξεις στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Κύπρου, Βερολίνου, Αμβούργου, Κιέβου και Μπρνο, και σε διάφορες επιστημονικές εταιρείες στην Ελλάδα. Έχει λάβει μέρος στα σημαντικότερα διεθνή συνέδρια νεοελληνικών σπουδών. Το 2014 εξελέγη γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών. Τα συγγράμματά του, αφιερωμένα σε ζητήματα βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας, ιστορίας και πολιτισμού, είδαν το φως της δημοσιότητας στη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Τσεχία, τη Λετονία, την Ουκρανία και τη Γεωργία. Ταυτόχρονα, ο Tudor Dinu έχει μεταφράσει έργα τόσο αρχαίων (Αριστοφάνης, Πλούταρχος, Ιάμβλιχος, Σενέκας, Πλίνιος ο Πρεσβύτερος) όσο και νεότερων (Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Εγγονόπουλος, Ανδρέας Εμπειρίκος, Χρήστος Γιανναράς κτλ.) συγγραφέων στα ρουμανικά. Είναι ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης του πρώτου ρουμανικού ακαδημαϊκού περιοδικού νεοελληνικών σπουδών Neograeca Bucurestiensia.

ΤΕΥΧΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ