Μήνυμα του Νίκου Σωτηρακόπουλου με αφορμή την 8η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής, με αρμοδιότητα τις Κοινωνικές Πολιτικές, κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, στέλνει το δικό του μήνυμα για την ανάγκη στήριξης των γυναικών στην πράξη και ιδίως των πιο αδύναμων γυναικών.

«Το ποιο σημαντικό δώρο που μπορεί να προσφέρει κανείς σε μια γυναίκα είναι η διατήρηση της σωματικής και ψυχικής της υγείας», τονίζει με έμφαση ο κ. Σωτηρακόπουλος.

Για τη διατήρηση αυτών και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών, ο Δήμος Κομοτηνής λειτουργεί τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών. Η δομή αναπτύσσει πολυεπίπεδη δράση στην προστασία των γυναικών θυμάτων βίας, αλλά καταλυτική συμβολή στο έργο της, όπως δεν παραλείπει να τονίσει στην κατακλείδα του μηνύματός του ο κ. Σωτηρακόπουλος, έχουν τα ίδια τα θύματα και οι κοινωνικός τους περίγυρος.

Ολόκληρο το μήνυμα του Αντιδημάρχου Κοινωνικών Πολιτικών, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας:

«Πολλοί περιγράφουν τη γυναίκα ως το πιο σημαντικό ον πάνω στη γη. Και όχι άδικα αφού, σε μια γυναίκα συναντάς τις πιο σημαντικές και ουσιώδεις ταυτότητες. Είναι Γυναίκα, είναι Μάνα, είναι Σύζυγος, Κόρη, Αδελφή, Φίλη, Νοικοκυρά, Εργαζόμενη..

Το ποιο σημαντικό δώρο που μπορεί να προσφέρει κανείς σε μια γυναίκα είναι η διατήρηση της σωματικής και ψυχικής της υγείας. Δεν είναι τυχαίο το ότι μία στις τρεις γυναίκες θα υποστεί επεισόδιο βίας κάποια στιγμή στη ζωή της. Το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο και αν αναλογιστεί κανείς τις συνέπειες ενός επεισοδίου βίας στην ψυχολογία της ίδιας της γυναίκας, αλλά και των παιδιών της, καταλαβαίνει πόσο αναγκαία είναι η αντιμετώπιση και η ψυχοκοινωνική θεραπεία των θυμάτων αυτών.

Για την συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας στη πράξη, σημαντικός παράγοντας είναι η πρόληψη. Η πρόληψη στηρίζεται στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και ουσιαστικά στην προώθηση της ισότητας μέσω της οικογένειας, του εκπαιδευτικού συστήματος και των επίσημων φορέων.

Ο Δήμος Κομοτηνής, προωθώντας την ισότητα και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών, λειτουργεί τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών ως υποστηρικτική δομή, ώστε να μην αφήνεται στο έλεος του θύτη καμία γυναίκα που έχει υποστεί βία. Με σκοπό την προστασία των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, ο Ξενώνας του Δήμου παρέχει στέγη, σίτιση και ασφάλεια, ψυχοκοινωνική στήριξη, πληροφόρηση για τα δικαιώματα της και τις κοινωνικές παροχές και συμβουλευτική απασχόλησης από εξειδικευμένο προσωπικό. Συγκεκριμένα, ο Ξενώνας είναι πλήρως στελεχωμένος με κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, παιδοψυχολόγο, διοικητικό στέλεχος, βοηθητικό προσωπικό και από υπηρεσίες φύλαξης.

Γι’ αυτό, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει λύση! Αν γνωρίζετε κάποια γυναίκα- θύμα βίας ή η ίδια η γυναίκα που έχει υποστεί βία, μπορεί να απευθυνθεί είτε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής (25310-82063), είτε στην Πανελλήνια Γραμμή SOS 15900».