Δεκάδες παιδιά με τους γονείς τους συμμετείχαν στην ξενάγηση στο Βυζαντινό Κάστρο Κομοτηνής που διοργάνωσε Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017.

Η ξενάγηση εστίασε στη διαχρονική πολυπολιτισμικότητα που αποτελεί το χαρακτηριστικό της Κομοτηνής, καθώς και σε ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά και πολεοδομικά στοιχεία της πόλης που συνέβαλαν την πολιτισμική μεταμόρφωσή της.

«Γιορτάσαμε στην πόλη μας για ακόμη μια φορά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Φέτος για πρώτη φορά παρέα με οικογένειες, στο βυζαντινό κάστρο, πυρήνα της πόλης μας. Είναι υπέροχο να βλέπεις γονείς να διαδρούν με τα παιδιά και τα μνημεία!», σχολίασε η υπεύθυνη αρχαιολόγος Νάγια Δαλακούρα.

Στόχος του θεσμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δεν είναι απλώς να προβάλει μια τυπική αναδρομή της ιστορίας των πόλεων, από την πόλη – κράτος έως τη σύγχρονη μεγαλούπολη, και τα δίκτυα πόλεων υπό το πρίσμα της πολεοδομικής ή θεσμικής τους οργάνωσης. Αντίθετα, αποσκοπεί στην ικανοποίηση της αναγκαιότητας η πόλη να «εκτεθεί» ως ένα ζωντανό και σε συνεχή εξέλιξη πολιτισμικό φαινόμενο σε όλες του τις διαστάσεις (δημογραφική, κοινωνική, οικονομική, πολιτική) και τη δυναμική του (οριζόντια και κάθετη κινητικότητα, συμμετοχή και περιθωριοποίηση, ενσωμάτωση και απόρριψη κ.ά.).