Διττό χαρακτήρα απέκτησε το πανθρακικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, που διοργανώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Κομοτηνή. Οι συγκεντρωθέντες, που προέρχονταν από όλη τη Θράκη, αλλά και από την Καβάλα και τη Δράμα, διατράνωσαν αφενός την αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών και αφετέρου αξίωσαν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο διδάκτωρ του Δ.Π.Θ. κ. Θεοφάνης Μαλκίδης. Τον προλόγισε ο κ. Μιχάλης Κακουλίδης, εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, ενώ την υποστήριξή τους δήλωσαν οι εκπρόσωποι των Μητροπολιτών της Θράκης, καθώς και εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, του Αγίου Όρους.

Ο κ. Μαλκίδης απηύθυνε δριμύ «κατηγορώ» προς την κυβέρνηση και όσους υποστηρίζουν τη συμφωνία με τα Σκόπια, ενώ ταυτόχρονα ενθάρρυνε τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ακύρωσή της. «Ο αγώνας μας είναι δίκαιος γιατί έχουμε μαζί μας δύο στοιχεία», τόνισε στην εισαγωγή του. «Το πρώτο είναι ο Θεός και η πίστη μας και το δεύτερο είναι ο Παύλος Μελάς και οι Μακεδονομάχοι», εξήγησε, προσθέτοντας πως: «Αυτός δεν υπέγραψε τίποτα. Και από τη στιγμή που δεν υπέγραψε αυτός τίποτα, ό,τι και να συμβεί, από τις Πρέσπες μέχρι το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έγινε τίποτα. Ο ελληνικός λαός θα νικήσει. Να μη φοβάστε Έλληνες και Ελληνίδες».

«Σαν σήμερα, στις 22 Ιουλίου του 1943», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, «πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες βρέθηκαν στο Σύνταγμα για να μην αφεθεί η Μακεδονία και η Θράκη στους κατσαπλιάδες και στους κομιτατζήδες. Αυτό είναι και το σημερινό μήνυμα. Το 1943, όταν οι Γερμανοί ναζί ήθελαν να δώσουν την πατρίδα μας εδώ, όταν ήθελαν να δώσουν τη Μακεδονία και τη Θράκη, 30 Έλληνες και Ελληνίδες δολοφονήθηκαν για να μην παραχωρηθεί η Μακεδονία. Και εμείς θα σιωπήσουμε; Σε αυτόν εδώ τον τόπο που οι θύτες ακόμα μας προκαλούν, εμείς τα θύματα δεν πρέπει να σιωπούμε. Γιατί αν σιωπήσουμε εμείς, θα βγούνε από τους τάφους οι νεκροί για να φωνάξουν για τη Μακεδονία».

Ανατρέχοντας στο ιστορικό των διαδηλώσεων για τη Μακεδονία, από τις αρχές του χρόνου, ο κ. Μαλκίδης τόνισε: «Επί 7 μήνες ο ελληνικός λαός βρίσκεται παντού. Επί 7 μήνες οι Έλληνες κι οι Ελληνίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό βρίσκονται παντού για να απαιτήσουν το αυτονόητο. Κανείς μα κανείς δεν πρέπει να σταματήσει αυτόν τον αγώνα που είναι δίκαιος. Ούτε μια στιγμή δεν πρέπει να σταματήσουμε. Το απαιτούν οι νεκροί  μας».

Ακολούθως, απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες, υπογράμμισε ότι «Αυτοί που είμαστε εδώ, είμαστε η ζωντανή Ελλάδα. Είμαστε μια Ελλάδα που βγαίνει από τις στάχτες της. Είμαστε ένας ελληνισμός που δε φοβάται. Και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα για όλους και για όλες».

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή», παρατήρησε σε άλλο σημείο, «πολλές φορές βρεθήκαμε σε αντίστοιχες. Το ευτύχημα είναι ότι υπάρχουμε εμείς, ότι θα δώσουμε έναν αγώνα δίκαιο, απέναντι σε μια αμόρφωτη, απαίδευτη και οκνηρή πολιτική ηγεσία, εντός και εκτός βουλής. Αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε σε όλη την Ελλάδα, την κάνουμε γιατί έχουμε έναν σκοπό. Πρέπει να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας και, όπως μας την παρέδωσαν οι γονείς μας, να την παραδώσουμε στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας».

Καταληκτικά, κάλεσε τους συγκεντρωθέντες να μην ακούν όσους μιλούν για ματαίωση – ακύρωση του αγώνα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. «Πολλοί μας λένε ότι ο αγώνας είναι μάταιος, ότι δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα, ότι δε θα γίνει τίποτα», διέκρινε. «Αν ξεκινούσανε έτσι οι Έλληνες», πρόσθεσε, «ούτε την επανάσταση θα κάνανε, ούτε τον Μακεδονικό Αγώνα θα φτιάχνανε, ούτε θα απελευθερώνανε τόσους τόπους». «Γι’ αυτό δε θα τον σταματήσουμε», υπογράμμισε, «μέχρι να ακυρωθεί η συμφωνία, που προσπαθεί να παραδώσει τη Μακεδονία».

Δείτε απόσπασμα απο την ομιλία του κ. Μαλκίδη:

VID_20180722_205802

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας, όλοι οι παριστάμενοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο και ακολούθως κατευθύνθηκαν προς το Τουρκικό Προξενείο, για να επιδώσουν ψήφισμα για την απελευθέρωση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρης Κούκλατζη. Ωστόσο, στην αρχή της οδού Ιώνων βρίσκονταν παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες όμως επέτρεψαν σε αντιπροσωπεία των διαδηλωτών να  θυροκολλήσουν το ψήφισμα έξω από το προξενείο.