Συγκέντρωση φαρμάκων (παυσίπονων και παιδικών αντιβιοτικών), καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, στον «Καφενέ» (έναντι Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ΔΕΥΑΚ).

Ενημέρωση και συγκέντρωση φαρμάκων

Για το έργο των «Γιατρών Καρδιάς» εντός και εκτός Ελλάδος, ενημέρωσε τους ενδιαφερομένους Κομοτηναίους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προέδρου του ορειβατικού συλλόγου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετροσιάν και βρέθηκαν στον «Καφενέ» του, η Κομοτηναία εθελόντρια της οργάνωσης, αστυνομικός στο επάγγελμα, κ. Στέλλα Σφετκοπούλου. Η πρόσκληση που απευθύνθηκε αφορούσε και την ενίσχυση του φαρμακείου της οργάνωσης με παιδικά αναλγητικά και αντιβιώσεις, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί ικανοποιητική ποσότητα φαρμάκων, αναγκαίων για τις αποστολές των «Γιατρών Καρδιάς». Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ευχή των μικρών παιδιών που βοήθησαν στη συγκέντρωση και τακτοποίηση των φαρμάκων: «Ελπίζουμε τα φαρμακάκια αυτά να φτάσουνε στα παιδάκια που τα έχουν ανάγκη και να γίνουν καλά».

«Γιατροί Καρδιάς»: μια αμιγώς ελληνική ανθρωπιστική οργάνωση

Η οργάνωση δραστηριοποιείται εντός και εκτός Ελλάδος. Ιδρύθηκε το 2001 αν και λειτουργούσε άτυπα από πολύ νωρίτερα (ήδη από τον καιρό του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία). Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 920 αποστολές σε 65 χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Ευρώπης και της Αμερικής. «Η επωνυμία «Γιατροί Καρδιάς» έχει συμβολικό νόημα», σημειώνει η κ. Σφετκοπούλου, και εξηγεί: «Εκφράζει το βαθύ συναίσθημα της αγνής και ανιδιοτελούς αγάπης των ανθρώπων προς όλους, και ειδικότερα προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, η οποία πηγάζει από την ψυχή μας, από την καρδιά μας. Η ιδέα της ανιδιοτελούς προσφοράς στον συνάνθρωπο είναι μια ανάγκη που πηγάζει από μέσα μας και υπερκαλύπτει την οποιαδήποτε δυσκολία ή αντιξοότητα. Οι κακουχίες, οι άσχημες συνθήκες και η επικινδυνότητα, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν ως ανασχετικοί παράγοντες στην απόφαση ζωής που έχουμε πάρει».

Οι «Γιατροί Καρδιάς» δεν δέχονται οικονομική στήριξη παρά μόνο προσφορές φαρμάκων, τροφίμων, ρουχισμού

Η οργάνωση μολονότι είναι ΜΚΟ, δεν χρηματοδοτείται από το Κράτος – μόνο παλαιότερα ελάχιστες αποστολές της (μόλις το 1%), κυρίως στην Αφρική, υποστηρίχθηκαν από το κράτος. Οι ανάγκες της καλύπτονται από τις προσφορές των μελών της και από φίλους. Όλες οι εσωτερικές λειτουργίες της πραγματώνονται από εθελοντές οι οποίοι δεν λαμβάνουν κανενός είδους αμοιβή. Κίνητρο όλων όσων συμμετέχουν είναι η αγνή και ανιδιοτελής αγάπη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Οι «Γιατροί Καρδιάς» δεν ζητούν χρήματα από το κοινό, αλλά μόνο φάρμακα (παυσίπονα και παιδικά αντιβιοτικά), τα λίγα που μπορεί να προσφέρει κάθε ενδιαφερόμενος. Τα φάρμακα αυτά όπως και κάθε άλλο χρήσιμο είδος που προσφέρεται στην οργάνωση, χρησιμοποιούνται στις διάφορες αποστολές εντός και εκτός Ελλάδος. Η οργάνωση δεν είναι ευρέως γνωστή, διότι έχει επιλέξει να μην σπαταλά τους πόρους της στη διαφήμιση.

«Γιατροί Καρδιάς»: Η πρώτη ελληνική οργάνωση που έφτασε στο Νεπάλ μετά τον μεγάλο σεισμό του Απριλίου του 2015 / Η πρώτη οργάνωση παγκοσμίως που μπήκε στο Ιράκ  πριν η Βαγδάτη πέσει στα χέρια των Αμερικανών – κι αυτό διότι επέλεξε να προσεγγίσει μέσω Συρίας, όταν όλες οι υπόλοιπες οργανώσεις είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα με την Τουρκία (δεν τους επιτρέπονταν η είσοδος στη χώρα) / θεμελίωσαν στο χωριό Κουτσοχέρα της Ηλείας το πρώτο σχολείο μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 / έχτισαν στη Σρι Λάνκα το πρώτο σχολείο μετά το τσουνάμι του 2004.

Δράσεις «Γιατρών Καρδιάς» στην Ελλάδα

– πάγιο πρόγραμμα στήριξης φτωχών οικογενειών στο Πέραμα Αττικής. Το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα ομάδα της οργάνωσης επισκέπτεται άπορες οικογένειες της περιοχής. Παιδίατρος εξετάζει και εμβολιάζει δωρεάν παιδιά των οποίων οι γονείς είναι ανασφάλιστοι, ενώ ακόμη διανέμονται ρούχα, τρόφιμα και είδη για το σπίτι ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε οικογένειας.

– προσφορά αναλώσιμων ειδών και φαρμάκων σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας ανάλογα με τις ανάγκες τους.

– επισιτιστικές αποστολές. Οι «Γιατροί Καρδιάς» επισκέπτονται κατά καιρούς διάφορες περιοχές της χώρας και σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των τοπικών Δήμων αλλά και τα συσσίτια της Εκκλησίας, προσφέρουν τρόφιμα σε άπορες οικογένειες.

– ομιλίες σε σχολεία όλης της χώρας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μέλη της οργάνωσης επισκέπτονται σχολεία και μιλούν στα παιδιά για τον εθελοντισμό με στόχο την ευαισθητοποίησή τους.

Δράσεις Γιατρών Καρδιάς στο εξωτερικό:

– ιατροφαρμακευτικές αποστολές για εξέταση ασθενών.

– επισιτιστικές αποστολές.

– αποστολές για διανομή φαρμάκων σε νοσοκομεία (π.χ. Συρία).

– αποστολές για διανομή ειδών πρώτης ανάγκης (ένδυση, υπόδηση, κ.λπ.) αλλά και σχολικών ειδών.

– έργα υποδομής ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής (σχολεία, ιατρεία, πηγάδια, ορφανοτροφεία, κ.λπ.).

Η παρουσία των «Γιατρών Καρδιάς» είναι συνεχής, εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη. Αναλαμβάνουν άμεσα δράση, έπειτα από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, σεισμούς, κ.λπ.). 

Ελληνικές αποστολές που χρειάζονται..ψυχή: Οι κίνδυνοι, οι δυσκολίες και τα εμπόδια

Στις εκτός Ελλάδος αποστολές προσεγγίζονται απομακρυσμένες και ταλαιπωρημένες γωνιές της γης και υψώνεται η ελληνική σημαία εκεί όπου δεν φτάνει κανενός είδους βοήθεια. Εκεί όπου οι άνθρωποι ζουν ξεχασμένοι και μακριά από κρατική ή άλλη μέριμνα. Εκεί φτάνουν οι «Γιατροί Καρδιάς»  για να δώσουν δύναμη και ελπίδα στους συνανθρώπους τους ώστε αυτοί να συνεχίσουν τον σκληρό αγώνα της επιβίωσης. Το να φτάσει μια ομάδα των «Γιατρών Καρδιάς» στον προορισμό της, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Απαιτούνται πολύωρα ταξίδια και εναλλαγή διάφορων μεταφορικών μέσων (από αεροπλάνα και αυτοκίνητα μέχρι πιρόγες). Όταν φτάσει η ομάδα στον προορισμό της, στήνει ένα πρόχειρο ιατρείο κάτω από ένα δέντρο ή σε μια καλύβα. Εκεί λοιπόν, στη μέση του πουθενά, καταφθάνουν αμέτρητοι άνθρωποι, φτωχοί και ταλαιπωρημένοι, που δεν έχουν πρόσβαση σε νοσοκομείο και γιατρό… Ασθενείς περπατούν μέχρι και τριάντα χιλιόμετρα για να έρθουν…

Οι «Γιατροί Καρδιάς» ρισκάρουν και τη ζωή τους για να σώσουν τη ζωή έστω ενός παιδιού

«Για εμάς είναι κατόρθωμα έστω και αν σωθεί μία μόνο ανθρώπινη ζωή με την παρέμβασή μας», υπογραμμίζει η κ. Σφετκοπούλου, και συμπληρώνει με παλμό: «Θα ταξιδεύαμε ξανά και ξανά για τριάντα ώρες αψηφώντας την ταλαιπωρία και τους κινδύνους, για να σωθεί ένα μόνο παιδί. Όσο οξύμωρο και αντιφατικό και αν ακούγεται, ολοκληρώνεσαι ως άνθρωπος μόνο όταν δίνεις ένα μεγάλο μέρος του εαυτού σου στους άλλους. Σε αυτά τα μέρη πας με την καρδιά… Γιατί αν χρησιμοποιούσες μόνο το μυαλό σου για να πάρεις αυτήν την απόφαση δεν θα πήγαινες ποτέ για πολλούς λόγους. Μιλάμε για μέρη όπου υπάρχουν μεταδοτικές ασθένειες (π.χ. ebola, aids, φυματιώσεις, ελονοσία), για περιοχές που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη δράσης της Boko Haram. Είμαστε πρώτα υποψήφια θύματα απαγωγής λόγω του ότι είμαστε λευκοί, αλλά και η αποστολή γενικότερα είναι στόχος ληστών λόγω της μεγάλης αξίας των φαρμάκων. Ανά πάσα στιγμή δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει. Η ταλαιπωρία είναι μεγάλη, όπως και οι κακουχίες. Οι συνθήκες διαβίωσης άσχημες. Επίσης είναι έντονες και οι στιγμές που ζεις εκεί. Όλη αυτή η δυστυχία και ο πόνος, σου δημιουργούν μια μεγάλη συναισθηματική φόρτιση την οποία θα πρέπει να είσαι σε θέση να τη διαχειριστείς για να μπορείς να συνεχίσεις να προσφέρεις…».

Η συγκέντρωση φαρμάκων συνεχίζεται στον «Καφενέ»

Η συγκέντρωση παυσίπονων και παιδικών αντιβιώσεων συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα στον «Καφενέ» του κ. Πετροσιάν, και η κ. Σφετκοπούλου, απευθύνει ευχαριστίες: «Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Πετροσιάν που άνοιξε την αγκαλιά του στους «Γιατρούς Καρδιάς» και μας φιλοξένησε στον κατάστημά του για να μιλήσουμε για το εθελοντικό έργο της οργάνωσης. Ευχαριστούμε από καρδιάς και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και φέρανε φάρμακα. Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους συνεχίζουν να φέρνουν φάρμακα στον «Καφενέ» για να ενισχύσουν τους Γιατρούς Καρδιάς». 

Περισσότερες πληροφορίες για την οργάνωση: www.heartdoctors.gr/ και στο facebook Γιατροί Καρδιάς-HeartDoctors