Η δράση απευθύνεται τόσο σε ΑμεΑ όσο και σε άτομα χωρίς αναπηρία, με σκοπό να καταπολεμήσουν από κοινού τον αποκλεισμό των ανάπηρων ατόμων. 


Το Boccia (ελλ. Μπότσια) αποτελεί Παραολυμπιακό άθλημα, είναι δηλαδή ένα από τα τρία αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων που δεν έχει αντίστοιχο Ολυμπιακό άθλημα. Έχει σχεδιαστεί ώστε να παίζεται από άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία, τα οποία χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Το άθλημα παίζεται τόσο σε επίπεδο αναψυχής όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο. Απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, συντονισμό, ακρίβεια, ομαδικότητα, συνεργασία και στρατηγική.

%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b1-2Λέγεται ότι το παιχνίδι ξεκίνησε να παίζεται στην Αρχαία Ελλάδα, με τους διαγωνιζόμενους να πετάνε μεγάλες πέτρες (τα βότσαλα > Μπότσια, διεθνώς Boccia), σε μια πέτρα – στόχο. Στις μέρες μας το Boccia γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη σε περισσότερες από σαράντα χώρες παγκοσμίως. Συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων της Νέας Υόρκης, το 1984. Από τότε και έπειτα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε Παραολυμπιάδας.

Διοικητική αρχή για το άθλημα αποτελεί η Διεθνής Ένωση Άθλησης και Ψυχαγωγίας Ατόμων με Εγκεφαλική Παράλυση (CPISRA). Στην Ελλάδα υπεύθυνη για την ανάπτυξη του αθλήματος είναι η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ).

Σκοπός της παρουσίασης είναι η προώθηση του αθλήματος και η συνεργασία με φοιτητές, ακαδημαϊκούς και αθλητικούς συλλόγους, ώστε να αναδειχθεί η ιδιαιτερότητα του αθλήματος και η ευχαρίστηση που προσφέρει η από κοινού συμμετοχή αθλητών με αναπηρία και χωρίς αναπηρία.

%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b1-4Η παρουσίαση (θεωρητική και πρακτική παρουσίαση και προσέγγιση του αθλήματος), θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και ώρα 15:00 στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.

Η δράση πραγματοποιείται και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος με την ονομασία «Σημεία Στήριξης», μέσα από τη συνεργασία του «Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες «ΗΡΟΔΙΚΟΣ», του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση», του «ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα» και της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Hellenic Hope».

Λίγα λόγια για το παιχνίδι:

%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b1-3Το Boccia παίζεται ατομικά, σε ζευγάρια ή σε ομάδες των τριών. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ρίξουν οι παίκτες την δερμάτινη μπάλα τους (χρώματος κόκκινου ή μπλε) όσο πιο κοντά μπορούν στη λευκή μπάλα – στόχο που καλείται “Jack”. Η Jack ρίχνεται πρώτη, ενώ στη συνέχεια οι ομάδες ρίχνουν εναλλάξ τις μπάλες τους. Οι μπάλες προωθούνται με τα χέρια, τα πόδια, ή (εάν η αναπηρία του συμμετέχοντα είναι σοβαρή) με μία βοηθητική συσκευή (την ράμπα). Στο τέλος του κάθε γύρου (set), ο διαιτητής μετράει την απόσταση που έχουν οι μπάλες των ομάδων από την Jack και δίνει ένα βαθμό για κάθε μπάλα που είναι πιο κοντά σε αυτή (την Jack) από τη κοντινότερη μπάλα του αντιπάλου. Η ομάδα ή παίκτης με την υψηλότερη βαθμολογία είναι ο νικητής στο τέλος του αγώνα. Ο αριθμός των set και οι μπάλες που έχει στη διάθεσή της κάθε ομάδα εξαρτώνται από των αριθμό των συμμετεχόντων. Στο ατομικό παιχνίδι υπάρχουν 4 set, και ο κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 6 μπάλες. Στο παιχνίδι με ζευγάρια, τα set παραμένουν τέσσερα ενώ ο κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 3 μπάλες ανά set. Όταν αγωνίζονται ομάδες των τριών, το παιχνίδι αποτελείται από έξι set, ενώ κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 2 μπάλες.  Για να μπορούν να αγωνιστούν στο Boccia, οι αθλητές πρέπει να είναι ανάπηροι ως αποτέλεσμα εγκεφαλικής παράλυσης, ή άλλης νευρολογικής διαταραχής, όπως η μυϊκή δυστροφία. Οι παίκτες εξετάζονται (classification) ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της αναπηρίας τους και να καταταγούν στην αντίστοιχη τάξη που θα τους επιτρέψει να αγωνιστούν απέναντι σε αθλητές με παρόμοιες φυσικές ικανότητες.