Ρεσιτάλ πιάνου με τον Θοδωρή Τζοβανάκη, θα φιλοξενήσει στον αύλειο χώρο του το αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής στην οποία για 8η συνεχόμενη χρονιά συμμετέχει η Κομοτηνή δια της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, και Αθλητισμού, και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.

Το ρεσιτάλ, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Ιουνίου και ώρα 20:30, θα περιλαμβάνει την «Ιονική σουίτα», τη «Ρυθμολογία» και τη σουίτα «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα», τρία έργα για πιάνο του Μάνου Χατζιδάκι που το ευρύ κοινό δεν έχει συχνά τη δυνατότητα να ακούσει ζωντανά, ιδίως σε μορφή αφιερώματος σε μία συναυλία. Τα πρωτότυπα αυτά έργα παρουσιάζονται στο Μουσείο στον απόηχο των συναυλιών που πραγματοποίησε ο Θοδωρής Τζοβανάκης στο πλαίσιο του αφιερώματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο πιανιστικό έργο του συνθέτη. Το ρεσιτάλ αυτό έχει ξεχωριστή σημασία καθώς φωτίζει μια ιδιαίτερη, σχετικά άγνωστη συνθετική πλευρά του μεγάλου μας μουσικού, εισάγοντας τον ακροατή στον μοναδικό ηχητικό και αισθητικό κόσμο του Μάνου Χατζιδάκι.

Ο Θοδωρής Τζοβανάκηςσπούδασε πιάνο στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στη Σκωτία και στην Ολλανδία με υποτροφία του Ι.Κ.Υ, του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Yamahaκαι του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης. Έχει κερδίσει τρία πρώτα βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και το βραβείο McKenzie της Νέας Υόρκης. Ως σολίστας έχει συμπράξει με ορχήστρες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, το Ισραήλ και την Ουκρανία. Έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ πιάνου σε Αθήνα, Λευκωσία, Βιέννη, Γενεύη, Βόννη, Τεργέστη, Γάνδη, Εδιμβούργο, Κολωνία, Λονδίνο, Σεντ Άντριους, Τρίπολη Λιβύης, Γλασκόβη, Νέα Υόρκη, Τελ Αβίβ, Ουτρέχτη, Χάγη, Κάιρο, Βελιγράδι, Άμστερνταμ και αλλού.Έχει ηχογραφήσει πέντε δίσκους με έργα ρομαντικών και σύγχρονων συνθετών. Μέρος αυτών των ηχογραφήσεων είναι οι πρώτες παγκόσμιεςεκτελέσειςτων έργων για σόλο πιάνο και των έργων για φωνή και πιάνο του Δημήτρη Μητρόπουλου και του ΑιμίλιουΡιάδη.Ηχογραφήσεις του έχουν παρουσιαστεί στην κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Μολδαβίας, του Ισραήλ, της Σερβίας και της Τσεχίας. Είναι καθηγητής πιάνου στο Ωδείο Αθηνών.

Advertisement