Συνεδρίασε την Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής, έχοντας στην ημερήσια διάταξη τρία θέματα που αφορούσαν σε αποζημιώσεις ζημιών που προκλήθηκαν από πτώσεις δέντρων, κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων.

Στις δύο περιπτώσεις, οι αιτούμενες αποζημιώσεις αφορούσαν ζημιές που προκλήθηκαν σε αυτοκίνητα από πτώσεις δέντρων και κλαδιών, ενώ στην τρίτη περίπτωση αφορούσαν ζημιές που προκλήθηκαν σε τάφους στο Δημοτικό Κοιμητήριο, επίσης από πτώση δέντρου.

Μετά από τα αντίστοιχα συμβάντα που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες του περασμένου Ιουλίου, έγιναν γνωματεύσεις από τις υπηρεσίες του Δήμου, από τις οποίες προέκυψε ότι οι πτώσεις των δέντρων και των κλαδιών δεν οφείλονταν σε πλημμελή συντήρησή τους. Παρόλα αυτά, γίνεται δεκτό ότι οι δήμοι φέρουν αντικειμενική ευθύνη για τις ζημιές από δέντρα που βρίσκονται στους δημοτικούς χώρους και ακολουθείται η διαδικασία της αποζημίωσης των ιδιοκτητών με συμβιβασμό.

Στην πρώτη περίπτωση εξετάστηκε το αίτημα αποζημίωσης ιδιοκτήτη Ι.Χ. αυτοκινήτου, που στις 29 Ιουλίου υπέστη ζημιές λόγω πτώσης δέντρου στην οδό Π.Μελά, δίπλα στην πλατεία «Πενηντάρα». Η ζημιά εκτιμήθηκε στο ύψος των 1.300 ευρώ, ενώ ο συμβιβασμός που έγινε ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής προβλέπει τη χορήγηση αποζημίωσης, ύψους 1.000 ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση, το αίτημα αποζημίωσης είχε να κάνει με ζημιά ύψους 450 ευρώ που προκλήθηκε σε Ι.Χ. αυτοκίνητο, στην περιοχή του 2ου Λυκείου Κομοτηνής. Το συμβάν είχε σημειωθεί στις 23 Ιουλίου και το τελικό ποσό της αποζημίωσης ορίστηκε στα 300 ευρώ.

Τέλος, το θέμα που αφορούσε στις ζημιές που προκλήθηκαν σε τάφους στο Δημοτικό Κοιμητήριο αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής προκειμένου να ενημερωθούν και να παραστούν όλοι οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες. Υπενθυμίζεται ότι η πτώση δέντρου είχε συμβεί στις 27 του περασμένου Ιουλίου και είχαν προκληθεί ζημιές σε 15 τάφους, που στο σύνολό τους εκτιμάται ότι αγγίζουν τις 8.000 ευρώ.