Ανακοίνωση Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής:

“Σωματεία ταξικά… Όχι κυβερνητικά-εργοδοτικά… Τις τελευταίες μέρες οι εργαζόμενοι στην Κομοτηνή γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές… Το συγκεκριμένο έργο ανεβάζει ξανά ο «θίασος» του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού. Συμπαραγωγοί είναι οι ίδιοι οι εργοδότες, ενώ στους ιδιωτικούς υπαλλήλους της Κομοτηνής δίνουν τον ρόλο του κομπάρσου…
Ο λόγος γίνεται για το Σωματείο Εργαζομένων Εμπορίου και Υπηρεσιών Ν. Ροδόπης που ελέγχουν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο τις επόμενες μέρες διεξάγει αρχαιρεσίες εν κρυπτό (στα υπόγεια καφετέριας και χωρίς καμία δημόσια ανακοίνωση ή κάλεσμα), γεγονός το οποίο μυρίζει άρωμα νοθείας… Με την σύστασή του πριν από τρία χρόνια, το εν λόγο σωματείο, έπαιξε διασπαστικό ρόλο, αφού ήδη στον ίδιο κλάδο υπάρχει σωματείο στην πόλη μας, η «ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ», το οποίο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στο εργατικό κίνημα της Ροδόπης.
Το συγκεκριμένο σωματείο αποτελεί ένα σωματείο σφραγίδα, χωρίς καμία δράση για τα συμφέροντα των εργαζομένων της πόλης, χωρίς καμία ανακοίνωση/ενημέρωση προς τους εργαζόμενους πέρα από μία εδώ και… τρία χρόνια. Δεν έχουμε δει ποτέ ούτε ένα πανό που να έχει την υπογραφή του, δεν έχουμε δει το σωματείο αυτό σε κανέναν χώρο εργασίας να προετοιμάζει έστω μία απεργιακή κινητοποίηση, να μπαίνει μπροστά σε οποιοδήποτε πρόβλημα εργαζόμενου. Τα μέλη του Δ.Σ. του συγκεκριμένου σωματείου, με μπροστάρη την πρόεδρό του, έχουν παίξει απεργοσπαστικό ρόλο σε όλες τις απεργιακές μάχες που έχει δώσει το εργατικό κίνημα τα τελευταία τρία χρόνια.
Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, υπάρχουν πολλές καταγγελίες από εργαζόμενους στον κλάδο που δέχονται πιέσεις από τους ίδιους τους εργοδότες, ώστε να συμμετέχουν στις εκλογές του συγκεκριμένου σωματείου.
Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, δεν υπάρχει ακριβής ενημέρωση προς τους εργαζόμενους για το καλούνται να ψηφίσουν. Στις εκλογές σύστασής του οι εργαζόμενοι νόμιζαν πως θα ψηφίσουν, ώστε να μην απολυθεί μια συνάδελφός τους, ενώ στην ουσία εκλέγουν αντιπροσώπους, τόσο για το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, όσο και για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, της οποίας η πλειοψηφία συνδιαλέγεται με τους εργοδότες του κλάδου.
Το Δ.Σ. της ΕΝ.ΙΔ.Υ.Κ. προειδοποιεί τους συναδέλφους και καλεί κάθε τίμιο εργαζόμενο να μην συμμετέχει στις εκλογές φιάσκο του συγκεκριμένου σωματείου-σφραγίδα, που βάζει για υποψήφιους ξενοδόχους και αυτοαπασχολούμενους. Στέλνουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια νοθείας. Ευθύνη θα έχει, επίσης, και όποιος δικαστικός αντιπρόσωπος διεξάγει την διαδικασία, ώστε να μην υπάρξουν τέτοιου είδους φαινόμενα. Είναι ανάγκη τώρα να απομονώσουμε, τόσο τον παλιό εργοδοτικό συνδικαλισμό των απολιθωμάτων της ΠΑΣΚΕ (πλειοψηφία του ΕΚΚ), όσο και τον νέο, τον κυβερνητικό συνδικαλισμό (δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ) που στόχο έχουν από κοινού την απαξίωση του εργατικού κινήματος από τους εργαζόμενους και τελικά την πλήρη εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών χωρίς την ουσιαστική αντίδραση από την εργατική τάξη.
Η ΕΝ.ΙΔ.Υ.Κ. είναι εδώ.. Ώστε κάθε εργαζόμενος να βρει αποκούμπι στις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Ώστε να συμμετέχει στον οργανωμένο αγώνα της διεκδίκησης της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών μας.
Οργανώσου στο σωματείο μας… Με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων» στις 14 Νοέμβρη κινητοποιούμαστε για:
Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου – Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους.
Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
Να μην προχωρήσει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας
Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής
Στις 18:00, στην Κ. Πλατεία Κομοτηνής”.