Παπίκιο ή “Αητόβουνο” (υψόμετρο 1.483 μ.) – Η ψηλότερη κορυφή της Ροδόπης: Στα βήματα των μοναχών του 11ου αιώνα.

Ίσως είναι ένα από τα βουνά που προσελκύει πολλούς ορειβάτες και περιπατητές. Ενδεχομένως και η τοποθεσία του το ευνοεί ιδιαίτερα, λόγω δυσκολίας στην προσβασιμότητα και υψoμετρικής διαφοράς. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι υστερεί ενδιαφέροντος, ποικιλομορφίας σε χλωρίδα και πανίδα, και σε αρχαιολογικό «πλούτο» από άλλες κορυφές της Ελλάδας. Η ανάβαση έχει ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας. Καλό είναι να διαθέτετε κάποιο τζιπ, χωρίς όμως αυτό να κρίνεται και απαραίτητο, αφού ο δρόμος είναι βατός στα περισσότερα σημεία του. Υπάρχει επαρκής σήμανση γεγονός που θα σας διευκολύνει στην πρόσβαση.

Η θέα από ψηλά είναι εκπληκτική με αυξημένη ορατότητα προς τον κάμπο της Κομοτηνής, το Πόρτο Λάγος, ακόμα και τη Θάσο. Αρκεί βέβαια να μη συναντήσετε ομίχλη γιατί τότε για να δείτε όλα τα παραπάνω … θα πρέπει να βάλετε τη φαντασία σας να δουλέψει.

Από το όρος Παπίκιο σχηματίζονται οι ποταμοί Βοζβόζης (στην αρχή του ονομάζεται Χιονόρεμα) που καταλήγει στη λίμνη Ισμαρίδα, και ο Ασπροπόταμος ή Τραύος που καταλήγει στην λίμνη Βιστωνίδα.

25η Μαρτίου 2018 με τους Ορειβατικούς Συλλόγους Κομοτηνής και Θεσσαλονίκης

Ανήμερα της εθνικής επετείου, 38 φίλοι από τον Ορειβατικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, επισκεπτόμενοι τις ημέρες αυτές την Κομοτηνή (τη προηγούμενη ημέρα επιχείρησαν διαδρομή στη Κορυφή Ίσμαρος Μαρώνειας), με την προσθήκη 7 μελών του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής, δημιούργησαν μια ομάδα που περπάτησε μέχρι την κορυφή του Παπικίου. (Η αλλαγή της ώρας, οι εκδηλώσεις μνήμης της Ημέρας, και η δύσκολη και χρονοβόρα, συνολικής διάρκειας οκτώ ωρών ανάβαση, αποθάρρυνε και άλλους να ενταχθούν στην ομάδα).

Ο καιρός, αν και βροχερός την προηγούμενη, έδειξε συναινετικός στο εγχείρημα και δεν χάλασε το χατίρι της παρέας, η οποία από την αρχή έδειξε τη διάθεσή της αφού κατά την πορεία χωρίστηκε σε δύο γκρουπ: εκείνο που θα ανέβαινε στην κορυφή, και εκείνο που θα κάλυπτε το μισό της.

Το φρέσκο χιόνι αλλά και η ομίχλη της διαδρομής από τα 1.000 μέτρα, δεν απέτρεψε τους 31 συνολικά ορειβάτες να φτάσουν στα 1.483 μ. της Κορυφής, να ανταλλάξουν χαιρετισμούς εκ μέρους των δύο Προέδρων των αδελφών Συλλόγων, και να απαθανατίσουν τη στιγμή με αναμνηστικές φωτογραφίες κάτω από την Ελληνική σημαία στο ψηλότερο σημείο του Νομού Ροδόπης.

Η ομάδα στη συνέχεια διασχίζοντας το Φυλάκιο Μαχαίρα και το αναδασωμένο δάσος με Θασίτικη πεύκη που εκτείνεται από το καταφύγιο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης μέχρι τον οικισμό Θάμνα, κατέληξε σε εστιατόριο της περιοχής οπού και τήρησε το έθιμο της ημέρας.