Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Dancing to Connect – Χορεύω, άρα επικοινωνώ» έχει φιλοξενηθεί σε περισσότερες από τριάντα χώρες όλου του κόσμου και απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, με απώτερο στόχο τη γνωριμία τους με τον σύγχρονο χορό χωρίς να έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Στην Ελλάδα υλοποιείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με την ομάδα “Battery Dance Company” της Νέας Υόρκης και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια ταξίδεψε σε σχολεία της Πάτρας, των Ιωαννίνων και των Τρικάλων, και φέτος, μαζί με πέντε της Αθήνας, η Στέγη, σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής, βάζει στον…χορό και πέντε σχολεία της Ροδόπης: το 2ο ΓΕΛ Κομοτηνής, το 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής, το 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής και το Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών.

Είκοσι μαθήτριες και μαθητές από κάθε σχολείο παρακολούθησαν επί δεκαήμερο, εντατικά τετράωρα καθημερινά εργαστήρια χορού μέσα στους χώρους των σχολείων τους, και αύριο Σάββατο 25/2, στη σκηνή του Πολιτιστικού Κυττάρου (πρώην κινηματοθέατρο ΡΕΞ), παρουσία και του Μορφωτικού Ακόλουθου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, παρουσιάζουν τις χορογραφίες τους – με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Η παράσταση βασίζεται στις ιδέες, στις σκέψεις και στις χορευτικές εμπειρίες των παιδιών, τις οποίες φόρμαραν και μετουσίωσαν σε χορογραφίες οι διακεκριμένοι χορευτές-παιδαγωγοί του προγράμματος: Ιωάννα-Ηλέκτρα Αποστόλου, Νικολέτα Καρμίρη, Κάντυ Καρρά, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Άρης Παπαδόπουλος, Μάρθα Πασακοπούλου, Δημόκριτος Σηφάκης, Έλενα Σταυροπούλου, Αντώνης Στρούζας, Γιάννης Νικολαΐδης, Ηλίας Χατζηγεωργίου, Μαρία Φουντούλη.

Στις 12 Μαρτίου, δε, οι μαθήτριες και οι μαθητές από τη Ροδόπη θα ταξιδέψουν και στην Αθήνα για την κεντρική παράσταση όλων των σχολείων (και εκείνων από την Αθήνα), στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, που θα μεταδοθεί και μέσω live streaming.

Κλεοπάτρα Στογιαννίδου-Συντονίστρια προγράμματος στην Κομοτηνή: «Σε θετική κατεύθυνση για τους νέους, τέτοιου είδους προγράμματα»

«Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους προγράμματα κινούνται σε θετική κατεύθυνση και για αυτό επιδιώξαμε να φέρουμε το συγκεκριμένο στην Κομοτηνή», τόνισε η συντονίστρια του προγράμματος στην Κομοτηνή, δημοτική σύμβουλος, κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, και συμπλήρωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, και ελπίζουμε αυτή να αποτελέσει την απαρχή μιας ευρύτερης συνεργασίας και στο μέλλον, με αντίστοιχες και παρεμφερείς δράσεις». Η κ. Στογιαννίδου ευχαρίστησε για την αγαστή συνεργασία, τα στελέχη της Στέγης και ιδιαιτέρως την υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ. Μυρτώ Λάβδα, την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας, τη δ/ντρια Β΄βάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου, τους δ/ντές και τους καθηγητές των συμμετεχόντων σχολείων, τους διακεκριμένους χορευτές του προγράμματος, και φυσικά τους μαθητές που λαμβάνουν μέρος «σε αυτή τη σημαντική και εποικοδομητική εμπειρία».

Μυρτώ Λάβδα – Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση: «Η πολυπολιτισμική Θράκη έχει συνάφεια με τις αρχές του προγράμματος».

«Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση υλοποιεί δράσεις και συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδος», σημείωσε η κ. Λάβδα, και πρόσθεσε: «Θεωρούμε σημαντική τη Θράκη για αυτό το πρόγραμμα, γιατί πρόκειται για μια πολυπολιτισμική περιοχή που έχει συνάφεια με τις αρχές του προγράμματος, το οποίο αφενός φέρνει τους εφήβους σε επαφή με τον σύγχρονο χορό και με αξίες όπως η συνεργασία, η δημιουργικότητα, η ομαδικότητα, και αφετέρου τους δίνει τη δυνατότητα να απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις τους, να κάνουν φιλίες, να μιλήσουν για ζητήματα διαφορετικότητας μέσω της σωματικής έκφρασης». Η κ. Λάβδα ευχαρίστησε για τη συνεργασία την κ. Στογιαννίδου και τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη.