Ο αρχιτέκτων μηχανικός Γ. Εφραιμίδης μας προσφέρει μια πρώτη «γεύση» με 3D απεικόνιση

«Απόσταση από το μνημείο ώστε να “ανασάνει”, λιτή διαδρομή με συμβατό ψυχρό υλικό, υπαίθρια καθιστικά, πράσινο και δεντροφύτευση, νέος φωτισμός». Έτσι περιγράφει την πολιτιστική διαδρομή, που θα δημιουργηθεί πέριξ του Βυζαντινού Κάστρου της Κομοτηνής, ο επιβλέπων μηχανικός και τεχνικός ασφαλείας του έργου που αφορά στην ανάπλαση της περιοχής, κ. Γιώργος Εφραιμίδης.

Μάλιστα, χάρη στον κ. Εφραιμίδη έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε, σε μορφή 3D, την εικόνα που θα διαμορφωθεί μετά από την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων πεζοδρομήσεων.

Η πεζοδρομημένη οδός που απεικονίζεται τρισδιάστατα στην επισυναπτόμενη φωτογραφία είναι η διάνοιξη που πρόκειται να γίνει ανάμεσα στο Βυζαντινό Κάστρο και τη Λέσχη Κομοτηναίων, η οποία θα συνδέει τις οδούς Νικηφόρου Γρηγορά και Θεμιστοκλή Σοφούλη. Στο βάθος διακρίνεται μια δεύτερη πεζοδρομημένη οδός, η οποία θα δημιουργηθεί, μετά από διάνοιξη επίσης, στο χώρο ανάμεσα στο Βυζαντινό Κάστρο και την οδό Βενιζέλου. Η δεύτερη αυτή διάνοιξη θα συνδέσει τις οδούς Σοφούλη και Σωκράτους.

Σύμφωνα με τον κ. Εφραιμίδη, οι παραπάνω παρεμβάσεις είναι ήδη εγκεκριμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού. Καταλήγοντας δε, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «η Κομοτηνή σιγά-σιγά θα πάρει πίσω την αίγλη της ιστορίας της».