– Είναι το πρώτο στην Ελλάδα Παρεκκλήσι, αφιερωμένο στον σύγχρονο Αγιορείτη Όσιο Γέροντα.

Την ερχόμενη Κυριακή 14 Ιουνίου, και ώρα 19:30, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, θα τελεστούν τα Θυρανοίξια του Παρεκκλησίου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής (στον αύλειο χώρο του ναού), που είναι αφιερωμένο στον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη.

Μετά την Ακολουθία των Θυρανοιξίων, θα ακολουθήσει στο Ίδρυμα Παπανικολάου ομιλία του προσκεκλημένου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, με θέμα: «Ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, έτσι όπως τον έζησα».

Το παρεκκλήσι είναι τύπου προ-κατ και εγκαταστάθηκε σήμερα, και επειδή πολλοί αναγνώστες μας έχουν εκφράσει τη διάθεση να συνεισφέρουν στην υλοποίηση του ιερού έργου, αξίζει να αναφερθεί οτι διενεργείται ερανικό ταμείο, και για τον λόγο αυτόν μπορούν να απευθύνονται στον εφημέριο του ναού.

Ο Όσιος Παΐσιος o Αγιορείτης, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης (25/7/1924-12/7/1994), ανακηρύχθηκε Άγιος της ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ 3Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015, και η μνήμη του τιμάται στις 12 Ιουλίου. Προσφάτως, δε, στις 4/6/2015, ενεκρίθη η εγγραφή του ως Αγίου, και στο ημερολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας.

Ο Όσιος Παΐσιος συνέγραψε τέσσερα βιβλία:

– Επιστολές (1994).

– Αγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα (1993).

– Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης (1991).

– Ο Γέρων Χατζη-Γεώργης ο Αθωνίτης, 1809-1886 (1986).