Η χρήση ημιβυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων αποτελεί μια πρακτική για την αποκομιδή των αστικών απορριμμάτων, που κερδίζει διαρκώς έδαφος τόσο στις ευρωπαϊκές πόλεις, όσο και στις ελληνικές τα τελευταία χρόνια. Την πρακτική αυτή αποφάσισε να υιοθετήσει και ο Δήμος Κομοτηνής, ο οποίος σχεδιάζει την εγκατάσταση των πρώτων 5 ημιβυθιζόμενων κάδων στο κέντρο της πόλης.

Οι ημιθυθιζόμενοι κάδοι υπόσχονται εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων κατά τη διαδικασία της αποκομιδής, καθώς και μείωση των δυσάρεστων οσμών και βελτίωση της καλαισθησίας στα σημεία όπου τοποθετούνται. Συγκεκριμένα, επειδή έχουν μεγάλη χωρητικότητα, υπόσχονται χαμηλό κόστος συντήρησης, λόγω της μείωσης των αποκομιδών, και ταυτόχρονα επιτρέπουν την αφαίρεση των συμβατικών κάδων, που συχνά μετατρέπονται σε εστίες κακοσμίας και αισθητικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου.

Οι 5 ημιβυθιζόμενοι κάδοι που θα προμηθευτεί ο Δήμος Κομοτηνής θα έχουν χωρητικότητα 3 κ.μ. ο καθένας και θα τοποθετηθούν στην οδό Ορφέως (δίπλα στο «Νεντίμ») και στη συμβολή των οδών Αγ.Γεωργίου και Ν.Ζωίδη (δίπλα στη «Μαρμελάδα), αντικαθιστώντας του υπόγειους κάδους που υπάρχουν σήμερα στα συγκεκριμένα σημεία. Πέραν του ότι θα μπορούν να δεχτούν τριπλάσιο όγκο απορριμμάτων σε σύγκριση με τους υπόγειους κάδους, οι ημιβυθιζόμενοι κάδοι θα προσφέρουν και λειτουργικά και αισθητικά πλεονεκτήματα.

Σημειώνεται ότι στη σύμβαση της σχετικής προμήθειας, το κόστος της οποίας είναι 19.000, συν ΦΠΑ 24%, προβλέπεται οι 5 ημιβυθιζόμενοι κάδοι να συνοδεύονται από 700 πλαστικούς σάκους και από 5 συσκευασίες υλικών απόσμησης.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Γιάννης Μουρτίδης, έκανε λόγο για ένα πιλοτικό ξεκίνημα, ενώ προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσει η χωροθέτηση ημιβυθιζόμενων κάδων και σε άλλα σημεία της πόλης. «Τοποθετώντας του ημιβυθιζόμενους κάδους πιλοτικά, θέλουμε να είμαστε σίγουροι για την σωστή λειτουργία τους ώστε τα χρήματα των δημοτών μας να πιάσουν τόπο», σημειώνει ο κ. Μουρτίδης, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι με τη συγκεκριμένη παρέμβαση θα αλλάξει η εικόνα των πολλών κάδων στο κέντρο της πόλης, δε θα υπάρχει η δυσοσμία που αναδύεται από αυτούς και θα είναι ευκολότερο το έργο των συνεργείων καθαριότητας.