Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή η δημόσια διαβούλευση του προσχεδίου «Νεολαία ’17-’27 / Πλαίσιο Στρατηγικής και Δράσεων για την ενδυνάμωση των Νέων», της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.Ν.Γ.).

Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης / Europe Direct Κομοτηνής και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης/Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ για τον τομέα Νεολαία – Eurodesk Ελλάδας, και την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής.

Η κατάμεστη η αίθουσα του ξενοδοχείου Chris and Eve υποδέχτηκε εκατό συμμετέχοντες νέους, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, απόφοιτους, ανέργους και ΑμεΑ, οι πολυσυλλεκτικές ομάδες των οποίων εμπλουτίστηκαν με τη συμμετοχή, τη γνώση και την εμπειρία ενεργών ανθρώπων της κοινωνίας της Κομοτηνής από φορείς και οργανώσεις.

Συγκεκριμένα, ενεργό ρόλο διαδραμάτισαν στην Ομάδα 1 ο κ. Φραντζής Αντώνης (Αντιπρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης), στην Ομάδα 2 ο κ. Σωτηρακόπουλος Νίκος (Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων και Αλληλεγγύης / Γιατρός), και ο κ. Φιλιππίδης Γιώργος (Διοικητής «Σισμανόγλειου» Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής), στην Ομάδα 3 ο κ. Μαυρόπουλος Ηλίας (Αστυνόμος Β΄, Διοικητής Τ.Σ.Φ. Ιάσμου και Απόφοιτος Πολιτικής Επιστήμης Δ.Π.Θ.), στην Ομάδα 4 ο κ. Αγγελούσης Νίκος (Αντιπρύτανης Δ.Π.Θ. και Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ), στην Ομάδα 5 η κ. Κοσμίδου Μαριγούλα (Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης), στην Ομάδα 6 ο κ. Γκαράνης Γιάννης (Πρόεδρος ΚΕΜΕΑ Δήμου Κομοτηνής και Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας Δήμου Κομοτηνής), και την Ομάδα 7 ο κ. Νταντανίδης Σάκης (Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με κινητικά προβλήματα και Φίλων «ΠΕΡΠΑΤΩ»).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και τη σύντομη τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, κ. Παπαγεωργίου Παυσανία, ο οποίος επισήμανε τη σημαντικότητα της ημέρας, τόνισε την πρόθεση της Γενικής Γραμματείας να εντάξει τη νεολαία σε όλη τη διαδικασία διαμόρφωσης της εθνικής στρατηγικής για την Νεολαία ΄17-΄27, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης συνομίλησε με πολλούς νέους ανταλλάσοντας μαζί τους απόψεις διά ζώσης.

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός της Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης / Europe Direct Κομοτηνής,  κ. Λουίζα Σαλτσίδου, ενώ στη συνέχεια η κ. Δώρα Γιαννάκη, ειδική σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα και Πολιτική Επιστήμων, προχώρησε σε ενδελεχή παρουσίαση του προσχεδίου, των στόχων και των υποστόχων του που εξέτασαν οι ομάδες, ενώ παρουσίασε και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στη διάρκεια των εργασιών.

Το πιο ουσιαστικό κομμάτι της διοργάνωσης ξεκίνησε όταν οι νέοι κλήθηκαν να συνεργαστούν σε ομάδες μαζί με τους φορείς, σε στρογγυλά τραπέζια, αναλαμβάνοντας από μία θεματική η κάθε ομάδα.

Οι θεματικές στις οποίες εργάστηκαν ήταν:

1) αξιοπρεπής εργασία και επιχειρηματική ανάπτυξη των νέων

2) υγεία, πρόνοια και ευεξία

3) ενίσχυση της συμμετοχής των Νέων στη δημοκρατική ζωή

4) προαγωγή της αυτονομίας και ανεξαρτησίας των Νέων, και διευκόλυνση της μετάβασής τους στην ενήλικη ζωή

5) ποιοτική εκπαίδευση

6) φιλική και ανοικτή προς τους νέους κοινωνία

7) μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των νέων.

Τα αποτελέσματα των εργασιών παρουσιάστηκαν από τον Rapporteur της κάθε ομάδας, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να σχολιάσουν, να συμπληρώσουν τις παρατηρήσεις τους, είτε να διαφοροποιηθούν από τα συμπεράσματα κάθε ομάδας εργασίας  κατά τη διάρκεια του «AGORA».

Η επιτυχία της διοργάνωσης ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αποτέλεσε την αρχή των επισκέψεων της Γενικής Γραμματείας σε άλλες πέντε πόλεις της Ελλάδας, δίνοντας στους Νέους το Βήμα να ακουστεί η φωνή τους και να επηρεάσουν πολιτικές σε ζητήματα που τους αφορούν άμεσα, με τη συμβουλή: «Να επιδιώκετε αυτά που γίνονται για εσάς, να γίνονται ΜΕ ΕΣΑΣ!».