Τη σημασία της κτηνοτροφίας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της, χώρας και  τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στήριξη του κλάδου υπογράμμισε ο αρμόδιος Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου στις συναντήσεις στη Φωκίδα  με γεωργοκτηνοτρόφους  και φορείς του αγροτικού χώρου.

Στις συνομιλίες που είχε ο κ. Αποστόλου με τους παραγωγούς, ανέφερε πως τις επόμενες μέρες αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική αναγραφή στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της χώρας αρμέγματος στις συσκευασίες τους, καθώς και στο κρέας, της χώρας προέλευσης, στις ταμειακές μηχανές στους χώρους πώλησης.

Πρόκειται για μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου που όπως είπε «θα αποτελέσει τομή για τον κτηνοτροφικό κλάδο και το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και της μαύρης διακίνησης στον αγροτικό χώρο».

Επιπλέον υπογράμμισε τις κομβικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε το Υπουργείο στις συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2017 για τον  κτηνοτροφικό κλάδο με την ορθολογικοποίηση των κατανομών, με στόχο την καλύτερη απορροφητικότητα των πόρων και τη στήριξη των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.

Ο κ. Αποστόλου πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «η ενίσχυση της κτηνοτροφίας αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο καθώς αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της υπαίθρου και ιδίως των ορεινών περιοχών της χώρας», επισημαίνοντας παράλληλα  πως «ο κλάδος θα ενισχυθεί σημαντικά και από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης  2014 – 2020».

Τέλος, αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου που στοχεύουν στην επίλυση δυσχερειών σε σημαντικούς τομείς όπως είναι το κόστος παραγωγής, η αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, η διαχείριση βοσκήσιμων γαιών, η εξασφάλιση της ρευστότητας των παραγωγών, το φορολογικό και το ασφαλιστικό των γεωργοκτηνοτρόφων, κ.ά.

Δείτε σχετικά: