GIANNAKIDIS-XRYSOS 1

«Πόλεμος» ανακοινώσεων ανάμεσα στην «Κοινωνική Συμμαχία» και στην «Περιφερειακή Αναγέννηση» για το θέμα του χρυσού.

Μετά τις ανακοινώσεις της παράταξης του Γιώργου Παυλίδη, τη δική εξέδωσε εκείνη του Άρη Γιαννακίδη, στην οποία παρουσιάζονται σχετικές αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, και αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

«Με έκπληξη και απορία παρακολουθούμε τις αμήχανες δηλώσεις του «συστήματος» Παυλίδη, αναφορικά με το θέμα του χρυσού.

Σύρθηκε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Αναγέννησης τη τελευταία στιγμή να συνυπογράψει το κείμενο της “Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού”, προφασιζόμενος ότι δήθεν δεν τον είχαν ενημερώσει. Λες και δεν είχε άλλες ευκαιρίες όλα αυτά τα χρόνια να καταγράψει έστω και μία φορά ξεκάθαρα την άποψή του και τη θέση του για το θέμα αυτό.

Η απόλυτη διάψευση των ισχυρισμών του έρχεται από την ίδια την Διανομαρχιακή Επιτροπή μέσω του δελτίου τύπου που η ίδια δημοσιοποίησε. Το όψιμο, δύο μόλις μέρες πριν από το δεύτερο κρίσιμο γύρο των Περιφερειακών εκλογών της Κυριακής «ενδιαφέρον» του, για την υπογραφή του σχετικού κειμένου, αναδεικνύει τα υστερόβουλα και ιδιοτελή χαρακτηριστικά αυτής, της με μισή καρδιά, υπογραφής.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν στους συμπολίτες μας τη στάση αυτού και της παράταξής του, σταχυολογώντας τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, μέσα από τα Πρακτικά του, που αποτελούν έγκυρη καταγραφή των γεγονότων.

 1. Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου, Αρ. Αποφ. 192/2011 (28 Ιουλίου 2011) με θέμα την εξόρυξη και μεταλλουργία παραγωγής χρυσού στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Ο κ. Παυλίδης Γ. απουσίαζε, όπως άλλωστε και ο κ. Πατακάκης Αργ. Από την ίδια συνεδρίαση αποχωρεί ο κ. Μαρκόπουλος Θ., Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Λευκό δηλώνουν οι κ. Δ. Πέτροβιτς και Κ. Ζαγναφέρης.
 2. Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου, Αρ. Αποφ. 340/2011 (18 Νοεμβρίου 2011) με θέμα την Προκαταρκτική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ), που αφορά στο έργο «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις στο Πέραμα Ν. Έβρου» της Εταιρίας «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.». Ο κ. Παυλίδης Γ. πάλι απουσίαζε ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο προέβαινε σε σημαντικές παρατηρήσεις επί της μελέτης.
 3.  Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου, Αρ. Αποφ. 103/2012 (29 Μαρτίου 2012) με θέμα την συνάντηση της διαπαραταξιακής Επιτροπής και φορέων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ με τους αρμόδιους Υπουργούς για την μη έγκριση της επένδυσης Χρυσού στην περιοχή του Περάματος. Από την συνεδρίαση αυτή απουσίαζαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι, κ. Πέτροβιτς Δ. και Μαρκόπουλος Θ.
 4. Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου, Αρ. Αποφ. 305/2012 (2 Αυγούστου 2012) με θέμα την Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Ερευνητικό πρόγραμμα στον κεντρικό τομέα του Δ.Μ.Χ. Ε5, Π.Ε. Ροδόπης της Εταιρίας «Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε.» Σε αυτή την συνεδρίαση ο κ. Παυλίδης Γ. για μία ακόμη φορά ήταν απών, όπως και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Πατακάκης Αργ. Στην ίδια συνεδρίαση δήλωσαν λευκό οι κ. Πέτροβιτς Δ., Μαρκόπουλος Θ., Ζαγναφέρης Κ.
 5. Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου, Αρ. Αποφ. 362/2012 (3 Οκτωβρίου 2012) με θέμα την Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις και Εγκαταστάσεις προς παραγωγή χρυσού στο Πέραμα Π.Ε. Έβρου» της Εταιρίας «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.». Δηλώνει λευκό ο κ. Ζαγναφέρης Κ. με το επιχείρημα ότι «πρώτα πάρθηκαν οι πολιτικές αποφάσεις απόρριψης της μελέτης από συγκεκριμένα άτομα με συγκεκριμένες πρακτικές και έπειτα προσπάθησαν κάποιοι να ντύσουν «επιστημονικά» την ήδη ειλημμένη απόφαση».

Υπενθυμίζουμε ότι οι κ. Πέτροβιτς, Ζαγναφέρης, Μαρκόπουλος, Πατακάκης είναι σήμερα οι τέσσερις από τους πέντε συνολικά υποψηφίους Αντιπεριφερειάρχες του κ. Παυλίδη.

Είναι εμφανές λοιπόν, ότι την ώρα των αποφάσεων, των συγκρούσεων και των αποφασιστικών λύσεων η ηγετική ομάδα της Περιφερειακής Αναγέννησης ταυτιζόμενη με τις κυβερνητικές αποφάσεις, είναι είτε συστηματικά απούσα, είτε δηλώνει λευκό, αλλοιώνοντας την ομοφωνία του υπόλοιπου Περιφερειακού Συμβουλίου και σε πλήρη αντίθεση με την ομόθυμη αρνητική στάση της κοινωνίας. Είναι σύμπτωση ότι η ίδια ομάδα ανθρώπων (Παυλίδης, Πέτροβιτς, Ζαγναφέρης, Μαρκόπουλος, Πατακάκης) αποτελεί τη σημερινή ηγεσία της Περιφερειακής Αναγέννησης; Δεν νομίζουμε.

Κύριοι, μην επιχειρείτε να παραπλανήσετε τους πολίτες, την ώρα που οι μάχες δίνονται στήθος με στήθος. Δέκα τέσσερα χρόνια ο Άρης Γιαννακίδης είναι μπροστά, όχι στο χειροκρότημα της υπαγορευμένης κομματικής πολιτικής, αλλά στους αγώνες που αφορούν τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής.

Εσείς πού τοποθετείτε τον εαυτό σας; Γιατί στα συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις της κοινωνίας απουσιάζατε εκκωφαντικά.

Για εμάς το θέμα του χρυσού είναι κόκκινη γραμμή. Τόσο απλά και ξεκάθαρα».

 

Παρατίθενται οι προαναφερθείσες σχετικές αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου:

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του  Πρακτικού 15 / 2011  συνεδρίασης  του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

————————————

Αριθ. Απόφασης 192 / 2011

———————————–

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Εξόρυξη και Μεταλλουργία παραγωγής χρυσού στην Περιφέρεια ΑΜΘ

 

Στην Κομοτηνή  σήμερα  28 Ιουλίου  2011  ημέρα Πέμπτη  και ώρα  17.00,   στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας  Ροδόπης, παρουσία του Περιφερειάρχη  Αριστείδη Γιαννακίδη, των Αντιπεριφερειαρχών: Ξανθόπουλου Ιωάννη Π.Ε. Δράμας,  Νικολάου-Μαυρανεζούλη Γεωργίας Π.Ε. Έβρου, Γρανά  Αρχέλαου   Π.Ε. Καβάλας, Καραλίδη Φώτιου Π.Ε. Ξάνθης και  Δαμιανίδη  Παύλου Π.Ε. Ροδόπης,  που  κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167  παρ. 4 του N. 3852/2010,  συνήλθε σε δημόσια τακτική  Συνεδρίαση τοΠεριφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μετά από την  2833/18-07- 2011  έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου  του  που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό  Σύμβουλο, σύμφωνα  με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

            ΠΑΡΟΝΤΕΣ:  

           1. Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος

        2. Μαρκόπουλος Θεόδωρος,  Αντιπρόεδρος

        3.Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος, Γραμματέα

   
ΤΑ ΜΕΛΗ

 1. Χουσεϊν Ερτζάν
 1. Ματζιάρης Αντώνιος                                         
 2. Τσούλου-Τσαγκαλίδου Συρματένια
 3. Σερέφια Σουλτάνα
 4. Παπαδόπουλος Στυλιανός                       
 5. Πατήρας Νικόλαος                                           
 6. Καραβάς Κωνσταντίνος
 7. Πέτροβιτς Δημήτριος                          
 8. Μπαλίκας Ανδρέας                  
 9. Μιχελής Κωνσταντίνος                    
 10. Χατζή Μεμίς Τουρκές                                  
 11. Καβαρατζής Σταύρος                                                         
 12. Μπαράν Μπουρχάν                   
 13. Παπαδόπουλος Κίμων                 
 14. Μωυσίδης Παναγιώτης                                                                                                  
 15. Ζησίμου Γεώργιος-Παύλος         
 16. Τρέλλης Χρήστος                          
 17. Ποτόλιας Χρήστος                                         
 18. Χαρίτου Δημήτριος                
 19. Μακρής Αθανάσιος
 1. Σαλήμ Σεβγκή                                   
 1. Νικολαίδης Ιωάννης 
 1. Ούστογλου Γεώργιος
 1. Μουμίν Καάν
 1. Τελλίδης Ιωάννης
 1. Βαβίας Σταύρος
 1. Χριστοδουλίδης Γεώργιος
 1. Τσαλδαρίδης Αναστάσιος
 1. Σαλτούρος Δημήτριος
 1. Χαιτίδης Δημήτριος
 1. Γερομάρκος Γεώργιος
 1. Σιακήρ Αϊχάν
 1. Παπαθανάκης Σταύρος
 1. Ουζούν Ιρφάν
 1. Παπακοσμάς Κωνσταντίνος
 1. Μαραγκού Γεωργία
 1. Παπαδόπουλος Χρυσόστομος
 1. Τσολάκ Σουάτ
 1. Γκουγκουσκίδου Μαρία
 
 1. Κανελάκης Ιωάννης
 
 1. Ζιμπίδης Γεώργιος
 
 

      

 ΑΠΟΝΤΕΣ TΑ ΜΕΛΗ :

 

Πουρνάρα Μαρίκα, Κεφαλίδου Ανδρονίκη, Κουκουβέλα Ζουμπουλιά, Παυλίδης Γεώργιος, Γαλαζούλας Χρήστος, Πατακάκης Ανάργυρος, Αραμπατζής Αθανάσιος

 

 

Στη Συνεδρίαση παρευρέθηκαν και οι Δήμαρχοι Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης κ.κ.Πετρίδης Γεώργιος και Λαμπάκης Ευάγγελος.

        Χρέη υπηρεσιακής γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  Δουκένη Καμπάνταη

Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 44       μέλη άρχισε η συζήτηση των  θεμάτων  της ημερήσιας διάταξης.

Εισηγούμενος το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης ο κ.Ανέστης Στρατιάδης, μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας  χρυσού έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα εξής:

Επιχειρείται τα τελευταία χρόνια η αδειοδότηση και λειτουργία βιομηχανικών μονάδων παραγωγής χρυσού σε περιοχές Θράκης (μεταλλεία Σαπών και Περάματος).

Η Ελλάδα υπογράφοντας τη συνθήκη του Ρίο (1972) και αποδεχόμενη το περιεχόμενο της «Ατζέντα 21» δεσμεύθηκε να αδειοδοτεί δράσεις στα πλαίσια της  βιώσιμης ανάπτυξης.

Η βιώσιμη ανάπτυξη (ή αειφόρος) είναι ένα μοντέλο που αποσκοπεί στη αξιοποίησή των φυσικών πόρων του πλανήτη, σε βαθμό που δεν θα στερεί την δυνατότητα της ικανοποίησης των αναγκών των επόμενων γενεών και χωρίς να οδηγεί στην εξάντληση τους. Η οικονομική βιωσιμότητα μιας δραστηριότητας και η κερδοφορία δεν αποτελούν πλέον τα μόνα και αποκλειστικά κριτήρια αξιολόγησης και κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα θα πρέπει να αξιολογείται και να εξελίσσετε σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης.

Βάσει  των αρχών αυτών το ερώτημα που τίθεται στην περίπτωση της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή μας είναι: Αποζημιώνονται όλες οι επιπτώσεις και αφήνει κέρδη το όλο εγχείρημα για την περιοχή και τη χώρα; Οι φυσικοί πόροι σε ποιο βαθμό αναλώνονται ή μολύνονται με συνέπεια να στερούν ζωτικής σημασίας μέσα και αγαθά, όπως το νερό, από τις επόμενες γενιές;

Η τοπική κοινωνία λαμβάνοντας υπόψη επιστημονικά δεδομένα υπέρ ή κατά του έργου, τα οποία παρατέθηκαν κατά τη διάρκεια πολυάριθμων επιστημονικών ημερίδων, δημόσιων συζητήσεων σε νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια καθώς και των εκθέσεων επιστημονικών επιτροπών όπως του Παραρτήματος Θράκης του ΤΕΕ κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Η εξόρυξη χρυσού αποτελεί μια βαριά ενεργοβόρα, υδροβόρα, χημική βιομηχανία η οποία μετατρέπει τεράστιες εκτάσεις σε τοξικά απόβλητα με στόχο την απόληψη ελάχιστων συγκριτικά ποσοτήτων χρυσού (2-3g χρυσού από ένα τόνο κοιτάσματος).Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία περιορίζονται σε ελάχιστες θέσεις εργασίας (όσες σε μια μικρομεσαία επιχείρηση), την φορολογία των εταιριών και την καταβολή ενός πενιχρού  μισθώματος, μόνο του Δημόσιου μεταλλείου των Σαπών, της τάξης του 1% της αξίας του χρυσού. Πρέπει δε να σημειωθεί πως δυστυχώς η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των ελαχίστων χωρών που δεν διαθέτουν νομικά θεσπισμένα μεταλλευτικά δικαιώματα (loyalties) επί του εξορυσσόμενου μεταλλεύματος.

Ποιες όμως είναι οι δυσμενείς επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου, του οποίου μάλιστα η διάρκεια είναι 8 έτη, μέχρι δηλαδή την εξάντληση του κοιτάσματος;

 • Σπατάλη νερού και βιοσυσσώρευση βαρέων μετάλλων στα υδρορεύματα με  συνεπαγόμενη μόλυνση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων (όξινη απορροή, τοξικές ενώσεις, βαρέα μέταλλα, κυάνιο).
 • Σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα κυρίως λόγω των εκπομπών αιωρουμένων σωματιδίων που περιέχουν βαρέα μέταλλα και τοξικούς ρύπους (Διοξείδιο του άνθρακα, Διοξείδιο του θείου, κυανιόντα κλπ) που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία των εργαζομένων και των περιοίκων, ενώ δεν είναι απίθανη η μεταφορά τους και σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χλμ.
 • Μόλυνση των εδαφών που τα καθιστά ακατάλληλα για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που προορίζονται για διατροφή με συνέπεια απαξίωση της αγροτικής οικονομίας.
 • Μόλυνση παράκτιων περιοχών (ήδη από μια προμελέτη του ΙΓΜΕ έχει τεκμηριωθεί ως συνέπεια των απορροών από το  εγκαταλελειμμένο ορυχείο της Κίρκης του Έβρου και της συνακόλουθης μόλυνσης του ποταμού Ειρήνη) με σοβαρές επιπτώσεις στη αλιεία και τον τουρισμό.
 • Καταργείται η φυσική λειτουργία σημαντικού ρέματος που συγκεντρώνει τα νερά μιας μεγάλης λεκάνης απορροής (από τον λόφο του μεταλλείου μέχρι την Ακρόπολη του Περάματος) και μετατρέπει το ρέμα σε έναν απέραντο χώρο απόθεσης τουλάχιστον έξη εκατομμυρίων κυβικών μέτρων τοξικών αποβλήτων.
 • Υψηλή η επικινδυνότητα των διαδοχικών φραγμάτων συνολικού μήκους 13 χλμ γύρω από το ρέμα Σπαλτζακ του Περάματος τα οποία θα είναι  κατασκευασμένα επάνω σε ασταθή απόβλητα. Οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες (όπως π.χ. στη Μπάια Μάρε της Ρουμανίας, στη Ντονιάνα της Ισπανίας, στο  Αϊτίκ της Σουηδίας και πολύ πρόσφατα στην Κιουτάχεια της Τουρκίας).
 • Η τροφοδοσία των λιμνών τελμάτων με άσβεστο πρέπει να είναι συνεχής για τη ρύθμιση τα οξύτητας και τον περιορισμό της μόλυνσης ( η άσβεστος παράγεται από περιοχές που θα δοθούν δωρεάν στις εταιρίες και θα προκαλέσουν μετατροπή εκατοντάδων στρεμμάτων ασβεστολιθικών πετρωμάτων σε άσβεστο). Μετά το πέρας δε των εξορυκτικών δραστηριοτήτων το κόστος αυτό θα επιβαρύνει την τοπική αυτοδιοίκηση.
 • Γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές (700 μέτρα από το κέντρο των Σαπών και 300 μέτρα από το Πέραμα) με ανεξέλεγκτες και  δραματικές επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων. Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι κάτοικοι περιοχών με ορυχεία εμφανίζουν υψηλά ποσοστά χρόνιων δηλητηριάσεων και ασθενειών, ο δε μέσος όρος ζωής τους είναι μικρότερος κατά 10-15 χρόνια των υπολοίπων.
 • Μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος (αλλαγή του τοπίου, καταστροφή του Δάσους Μαύρης Πεύκης στα Πετρωτά). Η επιβίωση των δασών σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων γύρω από το όρυγμα θεωρείται το λιγότερο  επισφαλής αν όχι αδύνατη.
 • Υπονόμευση κάθε προοπτικής τουριστικής ανάπτυξης και γενικότερα απαξίωση άλλων πλεονεκτημάτων της περιοχής (αρχαιολογικοί χώροι, σπήλαια, παραδοσιακοί οικισμοί, γεωθερμικά πεδία,  ανάπτυξη συμβατικής και βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ιχθυοκαλλιέργειες, υδροβιότοποι,  κλπ).
 • Η επανάκαμψη του περιβάλλοντος είναι αδύνατη λόγω των τρομακτικών αλλαγών που υφίστανται το έδαφος, η ατμόσφαιρα και ο υδροφόρος ορίζοντας.
 • Η εφαρμογή των προγραμμάτων εξόρυξης χρυσού των εταιρειών μετατρέπει την ευρύτερη περιοχή σε κατ΄ εξοχήν μεταλλευτική οδηγώντας την σε μια μορφή μονοσήμαντης ανάπτυξης με πεπερασμένο χρόνο διάρκειας.

Οι συνέπειες αυτές διογκώνονται αν συνδυασθούν και με μια σειρά άλλων προβλημάτων, που η εμπειρία άλλων περιοχών έχει αναδείξει, όπως:

 • Απαρχαιωμένο και ανεπαρκές νομοθετικό πλαίσιο.
 • Υποτυπώδης ή καθόλου έλεγχος.
 • Κακή διαχείριση των ορυχείων.
 • Κακός σχεδιασμός ή ξαφνικό κλείσιμο ορυχείων.
 • Παράνομη εξόρυξη.
 • Αστάθεια τιμών χρυσού στα χρηματιστήρια.
 • Συνήθης πρακτική η πτώχευση των εταιριών.
 • Ανεπαρκή κρατικά κεφάλαια για αποκαταστάσεις κλειστών ορυχείων.
 • Διαφθορά.

Συγκρίνοντας τα οφέλη με τις επιπτώσεις είναι μάλλον εύκολο να καταλήξει κανείς ότι η εξόρυξη χρυσού κάθε άλλο παρά συμμορφώνεται προς τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Η συμβολή της στην ανάπτυξη μιας περιοχής και ειδικά της Θράκης, κάθε άλλο παρά θετική μπορεί να είναι, πόσο μάλλον να εμφανίζεται και ως αναπτυξιακή ατμομηχανή της περιοχής. Η εξόρυξη χρυσού όχι μόνο θα είναι αποτρεπτική για την προσέλκυση οποιασδήποτε φιλικής για το περιβάλλον αειφόρου δραστηριότητας στην περιοχή, όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο όποιες υφίστανται σήμερα αλλά δεν είναι απίθανο να προσελκύσει κι άλλες επιβαρυντικές για το περιβάλλον δραστηριότητες και η περιοχή να ακολουθήσει την τύχη των απανταχού του πλανήτη ελντοράντο.

Καταλήγοντας πιστεύουμε πως η αποτροπή της αποτελεί μεγάλης σημασίας πράξη διασφάλισης του περιβάλλοντος και των υφισταμένων επί του παρόντος  δραστηριοτήτων και διατηρεί τις προϋποθέσεις για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης.

Η Διανομαρχιακή Επιτροπή η οποία εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία των φορέων της Ροδόπης και του Έβρου (επιστημονικών, κοινωνικών, συνδικαλιστικών κλπ.) καθώς και οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν επανειλημμένα ταχθεί εναντίον της εξόρυξης χρυσού και έχουν εισπράξει ρητές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων του σημερινού και του πρώην πρωθυπουργού, πως το έργο δεν πρόκειται να γίνει χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να λάβει αρνητική θέση στην προοπτική εξόρυξης χρυσού  στη Θράκη, διότι αποτελεί μια δραστηριότητα που θα υποβαθμίσει περεταίρω την ήδη προβληματική ανάπτυξη της περιοχής και θα της στερήσει σημαντικούς πόρους απαραίτητους για την ανάκαμψη της.

 

Κατά τη συζήτηση του θέματος αποχώρησε από τη συνεδρίαση ο Μαρκόπουλος Θεόδωρος, Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μετά από διαλογική συζήτηση

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ  ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

ΜΕ  ΨΗΦΟΥΣ: 41 ΥΠΕΡ, 2 ΛΕΥΚΑ, ΚΑΙ 1 ΠΑΡΩΝ

 

Γνωμοδοτεί κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας παραγωγής χρυσού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με την ανωτέρω εισήγηση.

Λευκό δήλωσαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ.Δημήτριος Πέτροβιτς  και Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Παρών δήλωσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ζησίμου Γεώργιος-Παύλος.

 

         Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α  192  /2011

 

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ                                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΤΟΥ                             

  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ        ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

      ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ                 ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ     

 

         Κωνσταντίνος  Μιχαηλίδης                         Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης                              

 

ΤΑ ΜΕΛΗ

 

  1.Χουσεϊν Ερτζάν                              25. Κουκουβέλα  Ζουμπουλιά (απούσα)                                               
  2.Σαλήμ Σεβγκή                                     26. Ματζιάρης Αντώνιος
  3.Νικολαίδης Ιωάννης 27.Τσούλου-Τσαγκαλιδου Συρματένια
  4.Ούστογλου Γεώργιος  28.Σερέφια Σουλτάνα
  5.Μουμίν Καάν 29.Παπαδόπουλος Στυλιανός 
  6.Τελλίδης Ιωάννη 30.Πατήρας Νικόλαος                                 
  7.Βαβίας Σταύρος    31.Παυλίδης Γεώργιος     (απων)                                               
  8.Πουρνάρα Μαρίκα   (απούσα)                                                           32.Καραβάς Κωνσταντίνος                                                                        
  9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος 33.Πέτροβιτς Δημήτριος                    
10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος 34.Μπαλίκας Ανδρέας
11.Σαλτούρος Δημήτριος 35.Μιχελής Κωνσταντίνος  
12.Χαιτίδης Δημήτριος                                              36.Γαλαζούλας Χρήστος  (απων)                                                                      
13.Γερομάρκος Γεώργιος                       37.Χατζή Μεμίς Τουρκές
14.Σιακήρ Αϊχάν                                                                                       38.Καβαρατζής Σταύρος 
15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη   (απούσα)                                                                    39.Μπαράν Μπουρχάν                  
16.Παπαθανάκης Σταύρος                                                 40.Πατακάκης Ανάργυρος  (απων)                                                                                                                                    
17.Ουζούν Ιρφάν                                     41.Μαρκόπουλος Θεόδωρος (απών)
18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος             42.Παπαδόπουλος Κίμων                 
19.Μαραγκού Γεωργία 43.Μωυσίδης Παναγιώτης                                                                                                                    
20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος           44.Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος
21.Τσολάκ Σουάτ   45.Αραμπατζής Αθανάσιος  (απων)                                               
22.Γκουγκουσκίδου Μαρία                                                                   46.Τρέλλης Χρήστος                          
23.Κανελάκης Ιωάννης 47.Ποτόλιας Χρήστος                                         
24.Ζιμπίδης Γεώργιος   48. Χαρίτου Δημήτριος                  
  49.Μακρής Αθανάσιος   

                                                              

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

                                                                                  H ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                                           

                                                               ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

                                                                                                κ.α.α.

ΔΟΥΚΕΝΗ ΚΑΜΠΑΝΤΑΗ

 

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του  Πρακτικού  23  / 2011  συνεδρίασης  του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

—————————————–

Αριθ. Απόφασης   340  / 2011

——— ———————————

ΠΕΡΙΛΗΨΗ :Συζήτηση για την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ), που αφορά στο έργο «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις στο Πέραμα Ν.Έβρου», της εταιρίας «ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.».

 

Στην Κομοτηνή  σήμερα 18  Νοεμβρίου  2011  ημέρα Παρασκευή  και ώρα  14.00 ,   στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας  Ροδόπης  παρουσία του Περιφερειάρχη  Αριστείδη Γιαννακίδη , των Αντιπεριφερειαρχών : Νικολάου-Μαυρανεζούλη Γεωργία Π.Ε. Έβρου , Γρανά  Αρχέλαο   Π.Ε. Καβάλας, Δαμιανίδη  Παύλο Π.Ε. Ροδόπης ,  που  κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167  παρ. 4 του N. 3852/2010 ,  συνήλθε σε δημόσια έκτακτη  Συνεδρίαση τοΠεριφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης   μετά  από  την  Δ.Δ ΟΙΚ. 4881 /14 -11 – 2011  έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου  του  που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό  Σύμβουλο σύμφωνα  με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

Απόντες:

  Οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ Ξανθόπουλος Ιωάννης Π.Ε. Δράμας , Καραλίδης Φώτιος Π.Ε. Ξάνθης

           ΠΑΡΟΝΤΕΣ:                                                           

                1.Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος  , Πρόεδρος

             2.Μαρκόπουλος Θεόδωρος   ,  Αντιπρόεδρος

             3.Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος  , Γραμματέας

                                                            Τα  μέλη

 1. Χουσεϊν Ερτζά                                                  
 21.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά           
 1. Σαλήμ Σεβγκή                                                                                                                 
22.Ματζιάρης Αντώνιος                                                                                           
 1. Νικολαίδης Ιωάννης        
23.Τσούλου -Τσαγκαλίδου Συρματένια
 1. Ούστογλου Γεώργιος 
24.Σερεφια Σουλτάνα
 1. Μουμίν Καάν  
25.Παπαδόπουλος Στυλιανός 
 1. Τελλίδης Ιωάννης
26.Πατήρας Νικόλαος 
 1. Βαβίας Σταύρος                                               
27.Καραβάς Κωνσταντίνος 
 1. Χριστοδουλίδης Γεώργιος                      
28.Πέτροβιτς Δημήτριος
 1. Τσαλδαρίδης Αναστάσιος
29.Μπαλίκας Ανδρέας 
 1. Σαλτούρος Δημήτριος                   
30.Μιχελής Κωνσταντίνος                                            
 1. Χαϊτίδης Δημήτριος                    
31.Γαλαζούλας Χρήστος  
 1. Γερομάρκος Γεώργιος        
32.Καβαρατζής Σταύρος
 1. Παπαθανάκης Σταύρος 
33.Πατακάκης Ανάργυρος
 1. Ουζούν Ιρφάν         
34.Παπαδόπουλος Κίμων                                                  
15.Μαραγκού Γεωργία 35.Μωυσίδης Παναγιώτης                        
16.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος                   36. Αραμπατζής Αθανάσιος    
17.Τσολάκ Σουάτ                                                             37. Τρέλλης Χρήστος     
18.Γκουγκουσκίδου Μαρία   38. Ποτόλιας  Χρήστος
19.Κανελάκης Ιωάννης 39. Χαρίτου Δημήτριος
      20.Ζιμπίδης Γεώργιος             40. Μακρής Αθανάσιος    

                   ΑΠΟΝΤΕΣ:

         Τα  μέλη

 1. Πουρνάρα Μαρίκα                       5. Παυλίδης Γεώργιος    
 2. Σιακήρ Αϊχάν                                6. Χατζή Μεμίς Τουρκές                                                                                             
 3. Κεφαλίδου Ανδρονίκη                 7.Μπαράν Μπουρχάν    

                   4.   Παπακοσμάς Κωνσταντίνος        8.Ζησίμου Γεώργιος Παύλος  

 

 

      Χρέη υπηρεσιακής  γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Κατσικούδη Ελένη .

      Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 43  μέλη άρχισε η συζήτηση των  θεμάτων  της ημερήσιας διάταξης.

Εισηγούμενη το μοναδικό θέμα  της ημερήσιας διάταξης η υπάλληλος της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού κα. Μιρέλη – Γκουτέλα Παρασκευή   έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης  τα εξής :

Το υπό εξέταση έργο αφορά τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις  που προτείνονται να κατασκευαστούν  για την εκμετάλλευση της χρυσοφόρου μεταλλοφορίας του κοιτάσματος το οποίο εμφανίζεται στην περιοχή του Περάματος της Π.Ε. Έβρου, στα ανατολικά της τεκτονικής τάφρου της Μαρώνειας. Η εν λόγω μεταλλοφορία «φιλοξενείται» εντός στρώματος όξινου ηφαιστειακού ψαμμίτη (>80% χαλαζία) και υπέρκειται ενός πακέτου ανδεσιτικών ηφαιστειακών λατυποπαγών.

Από τα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων της εταιρείας προέκυψε ότι τα μέχρι σήμερα προσδιορισθέντα μεταλλευτικά αποθέματα ανέρχονται για οριακή περιεκτικότητα σε χρυσό 1 gr/tn, σε 9.378.000 τόνους με μέση περιεκτικότητα 3,20 gr/tn χρυσό (Au) και 3,75 gr/tnάργυρο (Ag), και μέση σχέση αποκάλυψης 1:0,29 (δηλαδή τόνοι στείρων ανά τόνο μεταλλεύματος ROM).

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η «ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Β.Μ.Ε.» η οποία ανήκει στην καναδική μεταλλευτική εταιρία χρυσού EldoradoGoldCorporation.

Σύμφωνα με την Π.Π.Ε.Α. προτείνεται η εφαρμογή υπαίθριας μεθόδου εκμετάλλευσης κλειστού τύπου εκσκαφής. Η διάρκεια ζωής του μεταλλείου υπολογίζεται σε περίπου 8 χρόνια. Το έργο στοχεύει στην εκμετάλλευση του χρυσοφόρου κοιτάσματος για την παραγωγή ράβδων χρυσού/αργύρου (κράμα DORE) με περιεκτικότητα σε χρυσό ~40%.

Οι κύριες εγκαταστάσεις του έργου περιλαμβάνουν:

Α. Υπαίθριο Μεταλλείο

Β. Εργοστάσιο Επεξεργασίας Μεταλλεύματος

Γ. Χώρο Απόθεσης Τελμάτων

 

Η θέση που προτείνεται να λάβει χώρα η επιφανειακή εκμετάλλευση του μεταλλεύματος βρίσκεται  πάνω από 0,5 km από το οριοθετημένο δυτικό όριο του οικισμού Περάματος  και περίπου 5 km βόρεια του Θρακικού Πελάγους.

Hεξόρυξη του κοιτάσματος θα γίνει με χρήση εκρηκτικών σε ποσοστό 60% των πετρωμάτων ενώ το 10% θα εξορυχτεί με μηχανική άροση και το 30% με μηχανική εκσκαφή.

Κατά την πλήρη ανάπτυξη του μεταλλείου, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ημερήσιας παραγωγής μεταλλεύματος υπολογίζεται σε 3.846 t/dROM, που αντιστοιχεί σε περίπου 1.200.000 t/έτος ROM.

Κατηγορία αποθεμάτων Αποθέματα σε 106 t ROM
Βέβαια και δυνατά αποθέματα(μέση περιεκτικότητα tROM 3,20 g/tAu, 3,75 g/tAg) 9,378
Στείρα εξόρυξης(δηλ. φτωχό μετ/μα, οξειδωμένα και θειούχα στείρα) 2,742
Συνολικό πέτρωμα προς εξόρυξη 12,120
Σχέση αποκάλυψης (μετ/μα ROM προς στείρα) 1:0,29

 

 

Τα στείρα διακρίνονται σε οξειδωμένα και θειούχα. Με εκτιμούμενη αναλογία 18,6:1, τα παραγόμενα οξειδωμένα στείρα υπολογίζονται σε 2.602.000 τόνους, ενώ τα θειούχα στείρα υπολογίζονται σε 140.000 τόνους.

Τα στείρα προβλέπεται να αποτίθενται προσωρινά σε χωριστούς σωρούς σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους απόθεσης στα ΒΔ όρια της εκσκαφής. Ειδικότερα, προβλέπονται δύο χώροι απόθεσης κοντά στο δρόμο προσπέλασης του μεταλλείου, ένας εξωτερικός 67 στρ. για τα οξειδωμένα και το φτωχό μετάλλευμα και ένας εσωτερικά για τα θειούχα έκτασης 11 στρ. Το μεγαλύτερο μέρος των οξειδωμένων στείρων θα χρησιμοποιηθεί για τα έργα υποδομής (όπως κατασκευή εσωτερικών αναχωμάτων του χώρου απόθεσης τέλματος) και η υπόλοιπη ποσότητα για εργασίες περιβαλλοντικής αποκατάστασης των χώρων απόθεσης του τέλματος και του χώρου της επιφανειακής εκμετάλλευσης.

Κατά τις εργασίες κλεισίματος της εγκατάστασης, τα θειούχα στείρα θα μεταφερθούν και θα αποτεθούν εντός του χώρου εκσκαφής, ο οποίος στη συνέχεια θα καλυφθεί από οξειδωμένα στείρα, αργιλικό υλικό και φυτική γη προκειμένου να αποφευχθεί η άμεση έκθεση των θειούχων στείρων στην ατμόσφαιρα και στο νερό της βροχής.

 

 

Η προτεινόμενη θέση του εργοστασίου επεξεργασίας, έκτασης 143 στρ, βρίσκεται σε απόσταση 1 Km ΝΔ από τα Δυτικά όρια του οικισμού Περάματος και περίπου 0,25 km Δ του δυτικού ορίου του υπαίθριου μεταλλείου. Θα συνδέεται προς βορρά μέσω αναβαθμισμένου υφιστάμενου αγροτικού δρόμου μήκους περίπου 6 km με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Ξάνθης-Αλεξανδρούπολης-Ορεστιάδας.

Το εργοστάσιο έχει σχεδιαστεί για ετήσια κατεργασία 1.200.000 τόνων μεταλλεύματος, ήτοι 3.288 τόνους την ημέρα (ονομαστική 3.653 τόνους/ημέρα). Θα είναι συνεχούς λειτουργίας 24 h/dX 365 d/y με συντελεστή λειτουργικότητας 90%.

 

 

Η μέθοδος κατεργασίας του μεταλλεύματος περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

 1. Πρωτογενής θραύση με χρήση σιαγονωτού θραυστήρα.
 2. Δευτερογενής και τριτογενής θραύση με κωνικούς θραυστήρες.
 3. Λειοτρίβηση με σφαιρόμυλο και συστοιχία υδροκυκλώνων.
 4. Εκχύλιση του λειοτριβημένου μεταλλεύματος με διάλυμα κυανιούχου νατρίου και εμφύσηση οξυγόνου, παρουσία ενεργού άνθρακα, προς ανάκτηση του χρυσού.
 5. Αποφόρτιση του ενεργού άνθρακα σε κλίνες διαλείποντος έργου, υπό συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας, και ηλεκτρανάκτηση του χρυσού και του αργύρου του μεταλλοφόρου διαλύματος σε ηλεκτρολυτικά κελιά.
 6. Τήξη και χύτευση των καθόδων των ηλεκτρολυτικών κελιών για την παραγωγή του τελικού προϊόντος (ράβδοι χρυσού/αργύρου DORE)
 7. Καταστροφή των κυανιόντων που περιέχονται στον πολφό των καταλοίπων της κατεργασίας με την μέθοδο INCO.
 8. Πύκνωση του πολφού και αφύγρανσή του σε φιλτροπρέσσες.
 9. Απόθεση του αφυγραμένου τέλματος (περιεκτικότητας σε στερεά 85% κ.β.) σε ειδικά διαμορφωμένο υδατοστεγή χώρο απόθεσης.

 

 

Η προτεινόμενη θέση της εγκατάστασης διάθεσης του αφυγραμένου τέλματος βρίσκεται 400 mανατολικά του εργοστασίου επεξεργασίας και 500 m νότια του οικισμού Περάματος, εντός λεκάνης απορροής του ανατολικού κλάδου του βορείου τμήματος του Παλιορέματος.

Προβλέπεται να έχει συνολική ωφέλιμη αποθηκευτική χωρητικότητα 6,9x106 m3, από τα οποία τα 1,8x106m3 κάτω από το επίπεδο στέψης του κύριου αναχώματος (κατάντη ανάχωμα) και 5,1x106m3 πάνω από αυτό. Η συνολική παραγωγή αφυγραμένου τέλματος προβλέπεται σε 5,9x106m3για τα 8 έτη λειτουργίας του έργου.

Η εγκατάσταση θα οριοθετείται από 4 αναχώματα περιμετρικά (ανάντη, κατάντη, ανατολικά και δυτικά). Το κύριο ανάχωμα (κατάντη) θα είναι ένα τυπικό ανάχωμα λιθορριπής για την κατασκευή του οποίου, όπως και για τα υπόλοιπα, προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί υλικό προερχόμενο από δανειοθάλαμο της περιοχής απόθεσης και θα έχει στην τελική ανάπτυξή του ύψος 40 mκαι πλάτος στέψης 10 m, με τελικό επίπεδο στέψης 195 m α.ε.θ. Ο πυθμένας της εγκατάστασης και οι ανάντη πλευρές όλων των αναχωμάτων θα επιστρωθούν με σύστημα στεγανοποιητικών υλικών, που θα περιλαμβάνει γεωσυνθετική αργιλική επίστρωση πολύ χαμηλής διαπερατότητας της τάξης των 1x10-10 m/sκαι γεωμεμβράνη HDPE πάχους 1,5 mm.

Για την απόθεση και συγκράτηση του αφυγραμένου τέλματος πάνω από το υψόμετρο των 195 m α.ε.θ., προβλέπεται η δημιουργία εσωτερικών αναχωμάτων κατασκευασμένων από μεταλλευτικά οξειδωμένα στείρα. Συνολικά προβλέπεται η κατασκευή 8 εσωτερικών αναχωμάτων που θα εδράζουν επί του αφυγραμένου τέλματος, με τα οποία θα ανυψωθεί η εγκατάσταση από το υψόμετρο των 195 mα.ε.θ. μέχρι το υψόμετρο των 235 m α.ε.θ. Τα αναχώματα αυτά θα έχουν πλάτος 5 m εκτός αυτού στο υψόμετρο των 225 m α.ε.θ. που θα έχει πλάτος 10 m. Έτσι στην τελική ανάπτυξή της η εγκατάσταση θα φτάσει σε ύψος 70 m από το δάπεδο της λεκάνης. Η συνολική επιφάνεια κατάληψης της προτεινόμενης εγκατάστασης διάθεσης τελμάτων συμπεριλαμβανομένων των έργων υποδομής θα είναι 347 στρ, ενώ το ανώτερο τμήμα της θα έχει επιφάνεια 103 στρ.

 

Επίσης, προτείνεται η κατασκευή λίμνης συλλογής υδάτων και εγκατάσταση συλλογής επιφανειακών καθαρών υδάτων στα κατάντη της εγκατάστασης.

 

Οι επιφανειακές απορροές καθαρών νερών βόρεια της εγκατάστασης διαχείρισης του τέλματος θα συλλέγονται μέσω αναχώματος ανάσχεσης και θα εκτρέπονται στα κατάντη μέσω υπογείου αγωγού. Οι υπόλοιπες επιφανειακές απορροές καθαρών νερών θα παροχετεύονται στα κατάντη μέσω περιμετρικών τάφρων εκτροπής. Μέρος των απορροών αυτών θα αξιοποιείται για τις ανάγκες του εργοστασίου επεξεργασίας μέσω της εγκατάστασης συλλογής επιφανειακών καθαρών υδάτων.

 

H λίμνη συλλογής υδάτων θα βρίσκεται στον πόδα του νοτίου αναχώματος της εγκατάστασης και θα παρέχει συνολική αποθηκευτική ικανότητα 150.000 m3. Στο χώρο αυτόν που θα στεγανοποιηθεί με στρώμα αργίλου και γεωμεμβράνη κατά τα πρότυπα του χώρου απόθεσης αφυγραμένων τελμάτων, θα εκτρέπονται οι επιφανειακές απορροές και τα στραγγίσματα του αφυγραμένου τέλματος, καθώς επίσης και οι επιφανειακές απορροές από το χώρο του μεταλλείου και του εργοστασίου επεξεργασίας. Τα νερά που θα συλλέγονται στη λίμνη θα ανακυκλώνονται μερικώς στο εργοστάσιο ενώ η περίσσεια θα αντλείται σε ψεκαστήρες στην επιφάνεια της εγκατάστασης. Για τη συγκράτηση του νερού θα κατασκευαστεί κατάντη ανάχωμα μέχρι το υψόμετρο 145 m α.ε.θ. με συνολικό ύψος 30 m.

 

Το νερό που θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγική διαδικασία θα προέρχεται:

–          Επιφανειακά νερά

–          Νερό ανακύκλωσης από τη λίμνη συλλογής υδάτων

–          Νερό από τη γεώτρηση W2R, η οποία έχει παροχή 130 m3/h και  είναι ακατάλληλο για ύδρευση και άρδευση γιατί παρουσιάζει υψηλή σκληρότητα και υψηλές συγκεντρώσεις σε χλωρικά και θειικά άλατα.

 

Η μέθοδος κατεργασίας που επιλέχθηκε σχεδιάστηκε να λειτουργήσει σε κλειστό κύκλωμα οπότε το νερό της γεώτρησης θα χρησιμοποιείται μόνο για την αναπλήρωση των συνολικών απωλειών.

 

 

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

 

1. Επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον

Tο έργο λόγω του είδους και του μεγέθους του θα έχει εξαιρετικά σοβαρές και μόνιμες επιπτώσεις στην μορφολογία, το τοπίο, στην αισθητική αξία της φύσης, τα οικοσυστήματα και τις χρήσεις γης της περιοχής επέμβασης.

 

 

2. Μη εφαρμογή του θεμελιώδους κανόνα της βιώσιμης ανάπτυξης

Από την εν λόγω μελέτη προκύπτει η πλήρης εξάντληση των προσδιορισθέντων μεταλλευτικών αποθεμάτων στα ευκατέργαστα οξειδωμένα πετρώματα στη θέση του έργου, γεγονός που δεν συμβαδίζει με το θεμελιώδη κανόνα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με νομολογία του ΣτΕ (Απόφαση 772/1998) παγίως έχει γίνει δεκτό, ότι εκ του θεμελιώδους κανόνα της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή της ανάπτυξης εκείνης η οποία ικανοποιεί τις εύλογες ανάγκες της παρούσης γενεάς χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ικανοποίηση των αναγκών των μελλουσών γενεών, προκύπτει ότι επιβάλλεται πρωτίστως η διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου της χώρας για τη μεταβίβαση του ακεραίου στις επόμενες γενεές, ώστε να υπάρχει η επιβαλλόμενη ισότητα ικανοποιήσεως των αναγκών μεταξύ των γενεών. Στον παραπάνω θεμελιώδη κανόνα της βιωσιμότητας υπόκειται κάθε οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένης και της εξορυκτικής και μάλιστα της μεταλλευτικής. Η βιώσιμη δε μεταλλεία δεν συνίσταται απλώς και μόνον στην αποφυγήν πρόκλησης μόνιμης βλάβης στο φυσικό περιβάλλον από την εξόρυξη και στην αποκατάσταση του θιγέντος από την εκμετάλλευση χώρου του, αλλά περιλαμβάνει ιδίως την φειδωλή εξόρυξη, η οποία συναρτάται προς την σπανιότητα του μεταλλεύματος, τα συνολικά αποθέματα αυτού, την διαφύλαξη επαρκών αποθεμάτων για τις επόμενες γενεές, την αναγκαιότητα της χρήσης του μεταλλεύματος και, πάντως την διατήρηση επαρκούς αποταμιεύματος μέχρι της εξεύρεσης ανάλογης χρησιμότητας ανανεώσιμων πόρων, δεδομένου ότι η εξόρυξη μεταλλεύματος, δηλαδή πόρου μη ανανεώσιμου, αποτελεί ανάλωση φυσικού κεφαλαίου.

Η κατά τα παραπάνω εξ’ άλλου αναγκαία φειδώ κατά την εξόρυξη και αξιοποίηση του μεταλλεύματος, δεν είναι εφικτή χωρίς προηγούμενη σχεδίαση της εξορυκτικής δραστηριότητας και χωροθέτηση των μεταλλευτικών περιοχών, η οποία θα πρέπει να εναρμονίζεται προς το ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό, διότι η εξόρυξη μεταλλευμάτων εντός ιδίως ευπαθών οικοσυστημάτων ενδιαφέρει όχι μόνο από την άποψη των συνεπειών της στα ευπαθή αυτά οικοσυστήματα αλλά και σε συσχετισμό προς το ευρύτερο σύστημα χρήσεων γης με τις οποίες είναι συνδεδεμένη και εξαρτημένη. Σε κάθε περίπτωση η τελευταία η εξόρυξη επιτρέπεται κάτω από αυστηρότατους όρους μόνο εάν συντρέχει μοναδικότητα και σπανιότητα του μεταλλεύματος, η χρησιμοποίηση του οποίου επιβάλλεται χάρη δημοσίου συμφέροντος υφισταμένου σε επίπεδο παραμέτρων της εθνικής οικονομίας.

 

 

3. Ασυμβίβαστο έργο με τις προτεραιότητες και τις στρατηγικές επιλογές του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού

Η εν λόγω εκμετάλλευση του χρυσοφόρου κοιτάσματος του Περάματος δεν συνάδει με το εγκεκριμένο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Απόφαση 29310/2003 (ΦΕΚ 1471 Β’/9-10-2003) «Έγκριση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης» «…η εκμετάλλευση των αποθεμάτων μπορεί να είναι προβληματική για την Περιφέρεια, κυρίως για λόγους αναπότρεπτης βλάβης στο περιβάλλον. Δεν υπάρχουν οικονομικά βιώσιμες μέθοδοι αντιμετώπισης της ισχυρά οχλούσας ρύπανσης»

 

 

4. Επέμβαση σε ρέμα

Ο χώρος απόθεσης των αφυγραμένων τελμάτων προτείνεται να κατασκευαστεί εντός λεκάνης απορροής ανατολικού κλάδου του βορείου τμήματος του Παλιορέματος. Σύμφωνα όμως με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (Αποφάσεις 1801/1995, 2163/1995) τα ρέματα αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, επί των οποίων απαγορεύονται επεμβάσεις που θίγουν τη λειτουργία τους, όπως είναι η απορροή προς την θάλασσα των πλεοναζόντων υδάτων της ξηράς. Επιπλέον λειτουργούν ως φυσικοί αεραγωγοί, που μαζί με την χλωρίδα και πανίδα τους, αποτελούν οικοσυστήματα με ιδιαίτερο μικροκλίμα και συμβάλλουν πολλαπλώς στην ισορροπία του περιβάλλοντος. Κατά συνέπεια τα ρέματα ως στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν αντικείμενα συνταγματικής προστασίας (αρθ. 24 του Συντάγματος), που αποβλέπει στη διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης και στην διασφάλιση της επιτελούμενης από αυτά λειτουργίας της απορροής των υδάτων, αποκλειόμενης κάθε εργασίας επιχώσεως ή καλύψεως.

Επιπλέον κρίνεται, ότι στη μελέτη υπάρχουν και διάφορα τεχνικά ζητήματα, τα οποία λόγω της πολυπλοκότητάς τους καθώς και των σοβαροτάτων συνεπειών που ενδεχομένως να επιφέρουν στην κατάσταση του περιβάλλοντος της άμεσης και ευρύτερης περιοχής, χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση και τεκμηρίωση τόσο από την πλευρά της μελετητικής ομάδας του έργου όσο και από ανεξάρτητη ειδική επιστημονική ομάδα.

Συγκεκριμένα τα τεχνικά θέματα που απαιτούν επιπλέον έρευνα και τεκμηρίωση είναι τα παρακάτω:

 1. Η προτεινόμενη εγκατάσταση απόθεσης των αφυγραμένων τελμάτων δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά ως προς την σταθερότητά της με την πάροδο του χρόνου και υπό την επίδραση των καιρικών συνθηκών και των βρόχινων νερών.

Τα εξωτερικά αναχώματα προβλέπεται να κατασκευαστούν από υλικά προερχόμενα από δανειοθάλαμο της περιοχής απόθεσης. Σύμφωνα με την μελέτη, το υλικό αυτό αποτελείται από χλωριτικούς σχιστόλιθους μέτριας αντοχής με ελαφρά φαινόμενα διάβρωσης κυρίως στα πρανή. Επομένως εγείρονται ερωτήματα για το αν αυτά τα υλικά είναι κατάλληλα για την κατασκευή των αναχωμάτων αυτών.

Υπάρχουν σοβαρότατες αμφιβολίες για την ευστάθεια των εσωτερικών αναχωμάτων που προτείνεται να κατασκευαστούν για την συγκράτηση του αποτιθέμενου τέλματος και την ανύψωση της εγκατάστασης συνολικά κατά 40 m πάνω από το επίπεδο στέψης των εξωτερικών αναχωμάτων (δηλαδή από υψόμετρο 195 m α.ε.θ. έως τα 235 m α.ε.θ.), διότι τα εσωτερικά αναχώματα, μεγάλου μήκους και πλάτους στέψης 5 m, προβλέπεται να εδράζουν πάνω στα αφυγραμένα τέλματα, των οποίων η συμπεριφορά δεν προσδιορίζεται επαρκώς. Επίσης δεν εξετάζονται οι επιδράσεις των εναλλασσόμενων καιρικών συνθηκών στο προτεινόμενο σύστημα απόθεσης του τέλματος.

Επιπλέον, το ύψος της εγκατάστασης απόθεσης των τελμάτων από τη βάση του κατάντη αναχώματος μέχρι την κορυφή θα φτάνει στην τελική ανάπτυξή της τα 80 m, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες κάθετες και οριζόντιες πιέσεις, οι οποίες διαχρονικά πιθανώς να μη μπορούν να συγκρατηθούν από τα αναχώματα.

Επίσης δεν τεκμηριώνεται η διαχρονική αντοχή του στεγανοποιητικού συστήματος (γεωσυνθετικής αργιλικής επίστρωσης και στεγανοποιητικής μεμβράνης HDPE 1.5mm) στη λεκάνη του χώρου απόθεσης τελμάτων, υπό το βάρος τόσο της τεράστιας μάζας αφυγραμένων τελμάτων όσο και του συστήματος των εσωτερικών αναχωμάτων.

1        Δεν τεκμηριώνεται επαρκώς ότι από τις εκτενείς εκσκαφές και την έκθεση σε ατμοσφαιρικές συνθήκες των θειούχων μεταλλευμάτων και στείρων δεν συντρέχει κίνδυνος όξινης απορροής με επακόλουθη υποβάθμιση της ποιότητας του εδάφους και των υδάτων.

 1. Οι αναλύσεις για το χαρακτηρισμό του αφυγραμένου τέλματος και των λοιπών αποβλήτων ως προς τη χημική σύσταση και την τοξικότητα κρίνονται ελλειπή και μάλιστα αφορούν την παλιότερη διαδικασία επεξεργασίας τελμάτων.

Τέλος επισημαίνεται ότι η εν λόγω δραστηριότητα ενέχει σοβαρότατες μακροχρόνιες επιπτώσεις και κινδύνους στην άμεση και ευρύτερη περιοχή και θα απαιτείται οπωσδήποτε διαρκής παρακολούθηση της ποιότητας του περιβάλλοντος για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά το κλείσιμο του μεταλλείου.

 

Συνεπεία όλων των παραπάνω και λόγω των μη αντιστρεπτών και σοβαρών επεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον και πολλαπλών επιπτώσεων σε αυτό, καθώς και λόγω ασυμβατότητας τόσο με την αρχή της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης όσο και με το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, όπως αποτυπώνεται στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, η Υπηρεσία μας γνωμοδοτεί αρνητικά επί της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου»Μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στο Πέραμα, Ν. Έβρου» της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Μ.Β.Ε.

 

                       Μετά από διαλογική συζήτηση τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου

της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

                                                     

Επαναβεβαιώνουν την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στην συγκεκριμένη μεταλλευτική δραστηριότητα αποφασίζοντας παράλληλα ομόφωνα την συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία και θα στηρίξει πολιτικά την προαναφερθείσα γνωμοδότηση της Δνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας ΑΜΘ.

  

 

Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α  340  /2011

 

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΤΟΥ                              

  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

   ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ                 ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ     

 

 

            Κωνσταντίνος  Μιχαηλίδης                Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης      

                       

  Τα  μέλη

 1. Χουσεϊν Ερτζά                                                 
  25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά           
 1. Σαλήμ Σεβγκή                                                                                                                  
26.Ματζιάρης Αντώνιος                                                                                          
 1. Νικολαίδης Ιωάννης        
27.Τσούλου -Τσαγκαλίδου Συρματένια
 1. Ούστογλου Γεώργιος 
28.Σερεφια Σουλτάνα
 1. Μουμίν Καάν   
29.Παπαδόπουλος Στυλιανός 
 1. Τελλίδης Ιωάννης
30.Πατήρας Νικόλαος 
 1. Βαβίας Σταύρος                                               
 1. Παυλίδης Γεώργιος(απων)
 2. Καραβάς Κωνσταντίνος 
 3. Πέτροβιτς Δημήτριος
 4. Μπαλίκας Ανδρέας 
 5. Μιχελής Κωνσταντίνος                                             
 6. Γαλαζούλας Χρήστος  
 7. Χατζή Μεμίς Τουρκές(απων)
 8. Καβαρατζής Σταύρος
 1. Πουρνάρα Μαρίκα(απουσα)
 1. Χριστοδουλίδης Γεώργιος                      
 1. Τσαλδαρίδης Αναστάσιος
 1. Σαλτούρος Δημήτριος                   
 1. Χαϊτίδης Δημήτριος                    
 1. Γερομάρκος Γεώργιος        
 1. Σιακήρ Αϊχάν   (απων)                              
 1. ΚεφαλίδουΑνδρονίκη(απουσα)
39.Μπαράν Μπουρχάν(απων)
 1. Παπαθανάκης Σταύρος 
40.Πατακάκης Ανάργυρος
 1. Ουζούν Ιρφάν         
41. Μαρκόπουλος Θεόδωρος
 1. Παπακοσμάς Κων/νος(απων)
42.Παπαδόπουλος Κίμων                                                  
 1. Μαραγκού Γεωργία
43.Μωυσίδης Παναγιώτης                        
 1. Παπαδόπουλος Χρυσόστομος                  
44.Ζησίμου Γεώργιος Παύλος (απων)                                                                             
 1. Τσολάκ Σουάτ                                                           
45.Αραμπατζής Αθανάσιος           
22.Γκουγκουσκίδου Μαρία   46.Τρέλλης Χρήστος         
23.Κανελάκης Ιωάννης 47.Ποτόλιας  Χρήστος
      24.Ζιμπίδης Γεώργιος             48.Χαρίτου Δημήτριος
  49.Μακρής Αθανάσιος

              

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

                                                                         Η  ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ                                                                           

                                                       ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 

 

 

                                                                   ΕΛΕΝΗ   ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

 

 

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του  Πρακτικού  6  / 2012  συνεδρίασης  του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

—————————————–

Αριθ. Απόφασης  103  / 2012

——— ———————————

ΠΕΡΙΛΗΨΗ : Συνάντηση της διαπαραταξιακής Επιτροπής και φορέων της Περιφέρειας ΑΜΘ  με τους αρμόδιους Υπουργούς για την μη έγκριση της επένδυσης Χρυσού στην περιοχή του Περάματος.

 

Στην Κομοτηνή  σήμερα 29  Μαρτίου  2012  ημέρα Πέμπτη και ώρα  17.00 ,   στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας  Ροδόπης  παρουσία του Περιφερειάρχη  Αριστείδη Γιαννακίδη , των Αντιπεριφερειαρχών : Ιωάννη Ξανθόπουλο Π.Ε. Δράμας , Γεωργία Νικολάου –  Μαυρανεζούλη Π.Ε. Έβρου, Αρχέλαο Γρανά  Π.Ε. Καβάλας, Φώτιο Καραλίδη Π.Ε. Ξάνθης, Παύλο Δαμιανίδη  Π.Ε. Ροδόπης ,  που  κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167  παρ. 4 του N. 3852/2010 ,  συνήλθε σε δημόσια τακτική  Συνεδρίαση τοΠεριφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης   μετά  από  την  Δ.Δ ΟΙΚ. 2173  / 23 –  3 – 2012  έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου  του  που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό  Σύμβουλο , σύμφωνα  με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

                    ΠΑΡΟΝΤΕΣ:                                                  

                      1.Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος  , Πρόεδρος

                   2.Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος  , Γραμματέας

                                                            Τα  μέλη

 1.  Χουσεϊν Ερτζά                                                 
23. Ματζιάρης Αντώνιος
 1.  Σαλήμ Σεβγκή                                                                                                                  
24. Τσούλου-Τσαγκαλιδου Συρματένια
3.  Νικολαίδης Ιωάννης         25.Σερέφια Σουλτάνα                                                                       
4.  Ούστογλου Γεώργιος  26. Παπαδόπουλος Στυλιανός 
5.  Μουμίν Καάν 27. Πατήρας Νικόλαος                                
6.  Τελλίδης Ιωάννης 28. Παυλίδης Γεώργιος                                                                                                                                                     
7.  Βαβίας Σταύρος                                                29.Καραβάς Κωνσταντίνος                                                                                                                                                   
8.  Πουρνάρα Μαρίκα 30.Μπαλίκας Ανδρέας
9.  Χριστοδουλίδης Γεώργιος 31.Μιχελής Κωνσταντίνος                                                                              
10. Τσαλδαρίδης Αναστάσιος 32.Γαλαζούλας Χρήστος 
11. Σαλτούρος Δημήτριος                               33.Χατζή Μεμίς Τουρκές
12. Χαϊτίδης Δημήτριος                34.Καβαρατζής Σταύρος 
13. Σιακήρ Αϊχάν                                             35.Μπαράν Μπουρχάν 
 1. Κεφαλίδου Ανδρονίκη                                
36.Πατακάκης Ανάργυρος                                                                                                                                                   
 1. Παπαθανάκης Σταύρος                                               
37.Παπαδόπουλος Κίμων
16. Ουζούν Ιρφάν   38.Μωυσίδης Παναγιώτης                                                                                                                                                    
17. Παπακοσμάς Κωνσταντίνος             39.Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος
18. Μαραγκού Γεωργία 40.Αραμπατζής Αθανάσιος
19. Τσολάκ Σουάτ 41.Τρέλλης Χρήστος  
20. Γκουγκουσκίδου Μαρία 42.Ποτόλιας Χρήστος                                         
21. Ζιμπίδης Γεώργιος 43.Χαρίτου Δημήτριος                  
22. Κουκουβέλα  Ζουμπουλιά 44.Μακρής Αθανάσιος   
   

           ΑΠΟΝΤΕΣ :         

           1.Μαρκόπουλος Θεόδωρος ,  Αντιπρόεδρος του Π.Σ

         

           ΤΑ ΜΕΛΗ :

           1.Γερομάρκος Γεώργιος                          3.Κανελάκης Ιωάννης                                                       

           2.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος              4.Πέτροβιτς Δημήτριος        

 

 

Χρέη υπηρεσιακής  γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Κατσικούδη Ελένη .

Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 46 μέλη , ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου έθεσε στην κρίση των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου για συζήτηση ή μη  εκτός ημερήσιας διάταξης λόγω του κατεπείγοντος  τέσσερα  θέματα  .

Αποφασίσθηκε  κατά πλειοψηφία  η συζήτηση  του εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα.  

Εισηγούμενος  το τέταρτο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Μακρής , έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τα εξής :

Η διαδικασία  ταχείας έγκρισης (fast-track) που λήγει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας προβλέπει ότι αν δεν απορριφτεί η επένδυση τότε θεωρείτε ότι έχει εγκριθεί και έτσι η εταιρεία θα έχει το νομικό πλεονέκτημα. Όπως θεώρησα λάθος να μην ανταποκριθούμε στην πρόσκληση του Υπουργού ΠΕΚΑ κ Παπακωνσταντίνου να αντιπαρατεθούμε με την εταιρεία πριν την ένταξη στην ταχεία έγκριση, έτσι θεωρώ λάθος να μην απαιτήσουμε να δούμε άμεσα όλους τους συναρμόδιους υπουργούς ώστε να τους πείσουμε να απορριφτεί η επένδυση.

Χρειάζεται αυτή την εβδομάδα να αφιερώσουμε χρόνο στην Αθήνα ώστε την έσχατη στιγμή να προσπαθήσουμε να πετύχουμε να μην λήξει η ταχεία διαδικασία προς όφελος της καταστροφικής για τον τόπο επένδυσης. Τώρα είναι που χρειάζεται η αποφασιστικότητα και η ενότητα και ο καθένας θα κριθεί και από την συμβολή του στο τελικό αποτέλεσμα. Ακόμα και αν είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε στην πράξη την οποιαδήποτε δυσμενή για τον τόπο απόφαση και πρακτική είναι ανάγκη να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε σε κάθε στάδιο. Είναι σημαντικό να έχουμε σε αυτή την φάση να μην εγκριθεί η επένδυση.

Αν οι υπουργοί δεν θελήσουν να μας δεχτούν, θα «κατασκηνώσουμε» οι θεσμικοί φορείς έξω από τα γραφεία τους μέχρι να μας δεχτούν. Έχουμε υποχρέωση στον τόπο μας και στους κατοίκους της περιοχής να μην δώσουμε στην εταιρεία το νομικό πλεονέκτημα.

Είναι σημαντικό επίσης να καταδικάσουμε τη βία που ασκήθηκε στους πολίτες από εργαζόμενους και αστυνομία στην Χαλκιδική προκειμένου η εταιρεία Χρυσού να εξαπλώσει την ικανοποίηση των συμφερόντων της σε βάρος της ζωής και του περιβάλλοντος στις Σκουριές .

Και

εισηγείται

Το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει την άμεση κάθοδο στην Αθήνα διαπαραταξιακής επιτροπής με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη και τους άλλους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής και μέλη της Διανομαρχιακής επιτροπής εφόσον το επιθυμούν, ώστε να απαιτηθεί συνάντηση με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς προκειμένου να ματαιωθεί η έγκριση της καταστροφικής για τον τόπο επένδυσης Χρυσού στο Πέραμα του Έβρου με κάθε τρόπο.

 

                        Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

                                   μετά από διαλογική συζήτηση

                                  ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ  OMOΦΩΝΑ

 

Nα σταλεί επιστολή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης  προς τα  μέλη  της διυπουργικής  Επιτροπής και να υπάρξει πολιτική κινητικότητα προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

 

Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α  103   /2012

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΤΟΥ                             

  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ       ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

      ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ                 ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ     

 

        Κωνσταντίνος  Μιχαηλίδης                      Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης                              

                                                 ΤΑ ΜΕΛΗ

  1.Χουσεϊν Ερτζάν                              25. Κουκουβέλα  Ζουμπουλιά
  2.Σαλήμ Σεβγκή                                    26. Ματζιάρης Αντώνιος
  3.Νικολαίδης Ιωάννης 27.Τσούλου-Τσαγκαλιδου Συρματένια
  4.Ούστογλου Γεώργιος  28.Σερέφια Σουλτάνα                                                                       
  5.Μουμίν Καάν 29.Παπαδόπουλος Στυλιανός 
  6.Τελλίδης Ιωάννης 30.Πατήρας Νικόλαος                                
  7.Βαβίας Σταύρος     31.Παυλίδης Γεώργιος
  8.Πουρνάρα Μαρίκα               32.Καραβάς Κωνσταντίνος                                                                                                                                                   
  9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος                                                                 33.Πέτροβιτς Δημήτριος(απων)                                                                                                                                                                          
10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος                                                 34.Μπαλίκας Ανδρέας
11.Σαλτούρος Δημήτριος 35.Μιχελής Κωνσταντίνος                                                                             
12.Χαιτίδης Δημήτριος 36.Γαλαζούλας Χρήστος 
13.Γερομάρκος Γεώργιος(απων)                       37.Χατζή Μεμίς Τουρκές
14.Σιακήρ Αϊχάν    38.Καβαρατζής Σταύρος 
15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη 39.Μπαράν Μπουρχάν 
16.Παπαθανάκης Σταύρος                                                 40.Πατακάκης Ανάργυρος
17.Ουζούν Ιρφάν   41.Μαρκόπουλος Θεόδωρος(απων)
18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος             42.Παπαδόπουλος Κίμων
19.Μαραγκού Γεωργία 43.Μωυσίδης Παναγιώτης                                                                                                                                                    
20.Παπαδόπουλος Xρυσόστομος(απων)           44.Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος
21.Τσολάκ Σουάτ 45.Αραμπατζής Αθανάσιος
22.Γκουγκουσκίδου Μαρία 46.Τρέλλης Χρήστος  
23.Κανελάκης Ιωάννης (απων)                                                47.Ποτόλιας Χρήστος                                         
24.Ζιμπίδης Γεώργιος 48. Χαρίτου Δημήτριος                  
  49.Μακρής Αθανάσιος     

                                                                           ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

                                                                               H ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ                                                                           

                                                            ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΕΛΕΝΗ   ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

 

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του  Πρακτικού  15 / 2012  συνεδρίασης  του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

—————————————–

Αριθ. Απόφασης 305 / 2012

——— ———————————

ΠΕΡΙΛΗΨΗ : Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Ερευνητικό πρόγραμμα στον κεντρικό τομέα του Δ.Μ.Χ. Ε5, Π.Ε. Ροδόπης» της εταιρίας «ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.».

 

Στην Κομοτηνή  σήμερα  2 Αυγούστου  2012  ημέρα  Πέμπτη  και ώρα  18.00 ,   στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας  Ροδόπης, απουσία του Περιφερειάρχη  Αριστείδη Γιαννακίδη (για υπηρεσιακούς λόγους), παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών : Ξανθόπουλο Ιωάννη Π.Ε. Δράμας , Νικολάου –  Μαυρανεζούλη Γεωργία Π.Ε. Έβρου,  Γρανά  Αρχέλαο Π.Ε. Καβάλας, Καραλίδη Φώτιο Π.Ε. Ξάνθης,  Δαμιανίδη  Παύλο Π.Ε. Ροδόπης ,  που  κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167  παρ. 4 του N. 3852/2010 ,  συνήλθε σε δημόσια τακτική  Συνεδρίαση τοΠεριφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης   μετά  από  την  Δ.Δ ΟΙΚ. 4825  / 25 – 7 – 2012  έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου  του  που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό  Σύμβουλο , σύμφωνα  με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

              ΠΑΡΟΝΤΕΣ:                                                                 1.        Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος  , Πρόεδρος      2.        Μαρκόπουλος Θεόδωρος   ,  Αντιπρόεδρος

     3.        Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος  , Γραμματέας

                                           ΤΑ ΜΕΛΗ

 1.  
Σαλήμ Σεβγκή                                    21 Ματζιάρης Αντώνιος
 1.  
Νικολαίδης Ιωάννης 22 Τσούλου-Τσαγκαλιδου Συρματένια
 1.  
Ούστογλου Γεώργιος  23 Σερέφια Σουλτάνα                                                                      
 1.  
Μουμίν Καάν 24 Παπαδόπουλος Στυλιανός 
 1.  
Τελλίδης Ιωάννης 25 Πατήρας Νικόλαος  
 1.  
Βαβίας Σταύρος     26 Καραβάς Κωνσταντίνος                                                                                                                                                   
 1.  
Πουρνάρα Μαρίκα               27 Πέτροβιτς Δημήτριος
 1.  
Χριστοδουλίδης Γεώργιος                                                                28 Μπαλίκας Ανδρέας
 1.  
Τσαλδαρίδης Αναστάσιος                                                29 Μιχελής Κωνσταντίνος                                                                              
 1.  
Χαιτίδης Δημήτριος 30 Γαλαζούλας  Χρήστος  
 1.  
Γερομάρκος Γεώργιος                       31 Καβαρατζής Σταύρος 
 1.  
Σιακήρ Αϊχάν    32 Παπαδόπουλος Κίμων
 1.  
Κεφαλίδου Ανδρονίκη 33 Μωυσίδης Παναγιώτης
 1.  
Παπαθανάκης Σταύρος 34 Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος
 1.  
Ουζούν Ιρφάν   35 Αραμπατζής Αθανάσιος
 1.  
Παπακοσμάς Κωνσταντίνος             36 Τρέλλης Χρήστος
 1.  
Τσολάκ Σουάτ 37 Ποτόλιας Χρήστος                                         
 1.  
Γκουγκουσκίδου Μαρία 38 Χαρίτου Δημήτριος                  
 1.  
Κανελάκης Ιωάννης 39 Μακρής Αθανάσιος   
 1.  
Ζιμπίδης Γεώργιος  
  ΑΠΟΝΤΕΣ  

 

      ΤΑ ΜΕΛΗ  

     1.    Χουσεϊν Ερτζάν                            6. Παυλίδης Γεώργιος 

     2.    Μαραγκού Γεωργία                     7. Χατζή Μεμίς Τουρκές     

     3.    Παπαδόπουλος Xρυσόστομος     8.  Μπαράν Μπουρχάν 

     4.    Κουκουβέλα  Ζουμπουλιά           9.  Πατακάκης Ανάργυρος                            

     5.    Χατζηδημητρίου Χρήστος                               

 

 

Χρέη υπηρεσιακής  γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Κατσικούδη Ελένη .

Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 42 μέλη άρχισε η συζήτηση των  θεμάτων  της ημερήσιας διάταξης.

Εισηγούμενoς  το πρώτο θέμα  της   ημερήσιας διάταξης ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ροδόπης κ. Παύλος Δαμιανίδης, έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης  το αριθμ. Πρωτ: 3380/23-7-2012 έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος Υδροοικονομίας  της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Π.Α.Μ.Θ  με το οποίο διαβιβάστηκε η παρακάτω εισήγηση του θέματος:

Αντικείμενο της Μ.Π.Ε. αποτελεί το έργο: «Ερευνητικό Πρόγραμμα στον Κεντρικό Τομέα του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Ε5» από την εταιρία «Μεταλλευτική   Θράκης Ερευνών και Εκμεταλλεύσεως Α.Ε.» εντός των ορίων του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.

Το προτεινόμενο έργο αφορά την εκτέλεση δεκαέξι (16) ερευνητικών γεωτρήσεων βάθους 300-400 m και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από το πέρας της σχετικής αδειοδότησης. Σκοπός του έργου είναι αφενός η συλλογή στοιχείων για τον εμπλουτισμό των διαθέσιμων δεδομένων ως προς την οριοθέτηση του μεταλλοφόρου κοιτάσματος της Οχιάς, αφετέρου η στατιστική επιβεβαίωση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95%, τόσο των στοιχείων που αφορούν τα γεωτεχνικά χαρακτηριστικά των πετρωμάτων στην περιοχή του προτεινόμενου μεταλλείου της Οχιάς, όσο και των στοιχείων που σχετίζονται με την μεταλλουργία και την ανάκτηση του αδρομερούς χρυσού που περιέχεται στο κοίτασμα.

Το έργο κατατάσσεται στην Κατηγορία Α, υποκατηγορία 1 της 5ης Ομάδας: Εξορυκτικές και συναφείς δραστηριότητες, α/α 2, Εξόρυξη μεταλλεύματος και ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρεση μεταλλευμάτων του Παραρτήματος V της Υ.Α. 1958/2012 (ΦΕΚ Β’ 21/13-01-2012) «Κατάταξη δημοσίων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες σύμφωνα με το Άρθρο 1 παράγραφος 4 του Ν. 4014/21-09-2011».

Η άμεση περιοχή επέμβασης του έργου καταλαμβάνει συνολική έκταση 5.160 στρεμμάτων και ορίζεται ως η περιοχή σε ακτίνα 1 χλμ από τη θέση κάθε γεώτρησης. Η ευρύτερη περιοχή μελέτης του έργου καταλαμβάνει συνολική επιφάνεια 87.865 στρεμμάτων και ορίζεται ως η περιοχή σε ακτίνα 5 χλμ από κάθε θέση γεώτρησης.

Οι ακριβείς θέσεις των γεωτρήσεων παρατίθενται στην Μ.Π.Ε. Οι γεωτρήσεις προβλέπεται να καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια 1,6 στρεμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, ο απαιτούμενος χώρος εγκατάστασης κάθε γεωτρύπανου θα καλύπτει έκταση έως και 100 m2 και θα είναι οριοθετημένος με περίφραξη με προστατευτικά κιγκλιδώματα από ελαφρά μεταλλική κατασκευή. Εντός του κάθε οριοθετημένου χώρου θα διανοιχθεί μικρή εκσκαφή με μέγιστες διατάσεις 2m Χ 2m Χ 2m όπου θα γίνεται η ανάμιξη/ανακύκλωση του διατρητικού πολφού (νερό και μπετονίτης) και η συλλογή των μικρών τριμμάτων που παράγονται κατά την διάρκεια της γεώτρησης. Σε κάθε θέση γεώτρησης θα αφαιρείται ποσότητα φυτικής γης περίπου 20-30 cm και εδαφικού υλικού 50-60 cm που θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση.

Οι έξι (6) γεωτρήσεις που έχουν γεωτεχνικό χαρακτήρα θα ανορυχθούν με την μέθοδο πυρηνοληψίας, η οποία επιτρέπει την πλήρη αναγνώριση των πετρολογικών σχηματισμών. Με τη μέθοδο αυτή η γεώτρηση ανορύσσεται με ρυθμό κατά μέσο όρο 15-30 m την ημέρα σε 24ωρη βάση. Οι γεωτρήσεις αυτές εκτελούνται με χρήση περιστροφικού γεωτρύπανου. Η διάτρηση γίνεται με ταυτόχρονη πίεση και περιστροφή πάνω στο πέτρωμα με κατάλληλο κοπτικό άκρο, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνονται δείγματα (πυρήνες) με χρήση κατάλληλων δειγματοληπτών. Η απομάκρυνση των προϊόντων διάτρησης καθώς και η ψύξη του κοπτικού μέσου γίνεται με κυκλοφορία νερού ή με αιώρημα μπετονίτη σε νερό,

Οι υπόλοιπες γεωτρήσεις λόγω του ότι δεν αναμένεται μεταλλοφορία κοντά στην επιφάνεια, θα πραγματοποιηθούν με την μικτή μέθοδο γεώτρησης. Τα αρχικά 100-150 m κάθε γεώτρησης, που αντιπροσωπεύουν το αναμενόμενο στείρο κάλυμμα της μεταλλοφορίας θα ανορυχθούν με την μέθοδο της ανάστροφης κυκλοφορίας, ενώ κάτω από αυτά τα βάθη όπου αναμένεται εντοπισμός μεταλλοφόρων σωμάτων, η γεώτρηση θα συνεχίζεται με την μέθοδο της πυρηνοληψίας. Οι γεωτρήσεις ανάστροφης κυκλοφορίας γίνονται με τη χρήση σφύρας και τα προϊόντα διάτρησης απομακρύνονται με την χρήση πεπιεσμένου αέρα μέσα από τα στελέχη του γεωτρύπανου, ενώ η ψύξη της σφύρας γίνεται με τον αέρα. Η ανόρυξη μικτού τύπου γίνεται με γεωτρύπανο διπλής δυνατότητας.

Σε όλη τη διάρκεια των προτεινόμενων ερευνητικών εργασιών δεν προβλέπεται η χρήση εκρηκτικών υλών.

Για την μετακίνηση των μηχανημάτων και την προσπέλαση στις θέσεις των γεωτρήσεων θα χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο οδικό δίκτυο (αγροτικό και δασικό, καθώς και εκείνου που κατασκευάστηκε από την διάρκεια προηγούμενων ερευνητικών προγραμμάτων) το οποίο θα συντηρηθεί και θα επιδιορθωθεί.

Οι βοηθητικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν πρόχειρο κατάλυμα (σκηνή μεγάλων διαστάσεων ή κατάλληλο τροχόσπιτο) για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, τη διαφύλαξη του βοηθητικού εξοπλισμού και την προσωρινή φύλαξη των πυρήνων δειγματοληψίας πριν την μεταφορά τους στις μόνιμες εγκαταστάσεις. Επίσης προβλέπονται και χώροι για την αποθήκευση των πυρήνων και των δειγμάτων που θα ληφθούν από τις γεωτρήσεις, το έδαφος και τις επιφανειακές εμφανίσεις πετρωμάτων σε ενοικιαζόμενο χώρο επί της Εθνικής Οδού Σαπών Κομοτηνής.

Η απαιτούμενη ποσότητα νερού για τον γεωτρητικό εξοπλισμό (υπολογίζεται σε 2-6 m3ημερησίως με μέγιστη τιμή τα 20 m3 σε περίπτωση απώλειας ολόκληρης της στήλης κατά τη διάρκεια διάτρησης σε λίαν τεκτονισμένη περιοχή) θα μεταφέρεται στο χώρο των γεωτρήσεων με μικρό βυτιοφόρο όχημα ή με βυτίο επί γεωργικού ελκυστήρα.

Μετά την ολοκλήρωση της κάθε γεώτρησης, στο πάνω τμήμα της θα τσιμεντώνεται ένα κομμάτι σωλήνα, ώστε να καθορίζεται η θέση της, ο σωλήνα θα καλύπτεται με πώμα PVC, ενώ γύρω από τη γεώτρηση θα κατασκευάζεται τσιμεντένιο βάθρο διαστάσεων 1Χ1 m και θα επιχώνεται ο λάκκος που είχε δημιουργηθεί για το διατρητικό πολφό.

Οι προτεινόμενες εργασίες αποκατάστασης των περιοχών επέμβασης θα πραγματοποιηθούν σε τρεις φάσεις:

 1. αναμόρφωση της περιοχής επέμβασης σε κατάσταση αντίστοιχη της προϋφιστάμενης.
 2. διάστρωση της φυτικής γης και του εδαφικού υλικού που είχε απομακρυνθεί στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας γεώτρησης.
 3. αποκατάσταση της βλάστησης με φυτεύσεις όπως αναλυτικά περιγράφεται στην Μ.Π.Ε.

 

Κατόπιν των παραπάνω, η Υπηρεσία μας δεν έχει αντίρρηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων και προτείνουμε τους εξής όρους και προϋποθέσεις:

 

 1. Η εξυπηρέτηση των ερευνητικών εργασιών να γίνεται από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Κατόπιν σχετικής άδειας από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία να γίνουν εργασίες βελτίωσης-συντήρησης των υφιστάμενων δασικών οδών για την εξασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης μέσω αυτών. Απαγορεύεται η διάνοιξη νέων οδών.
 2. Να μη γίνει καμία επιφανειακή επέμβαση πλην των προγραμματισμένων εργασιών διάνοιξης των δειγματοληπτικών γεωτρήσεων, των έργων βελτίωσης και συντήρησης των υφιστάμενων οδών και των έργων αποκατάστασης.
 3. Μετά την ολοκλήρωση κάθε γεώτρησης να σφραγίζεται η γεώτρηση και να απενεργοποιείται υδραυλικά.
 4. Να λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
 5. Να τηρούνται οι διατάξεις της Απόφασης αριθ. Δ7/Α/οικ.12050/2223/2011 (ΦΕΚ Β’ 1227/14-06-2011) «Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (Κ.Μ.Λ.Ε.)»

Στο σημείο αυτό το λόγο πήρε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τρέλλης Χρήστος και είπε τα εξής : Ότι αφορά την απόφαση του Υπουργείου, έχει σοβαρότατη ευθύνη μέχρι σήμερα και η Εκτελεστική εξουσία, αλλά και σαν Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ η γνωμοδότηση η δική μας ήταν αρνητική,  ενέκρινε  την Προκαταρκτική Μελέτη. Καλώ το Περιφερειακό Συμβούλιο να βγάλει ομόφωνη καταγγελία, καταγγελία προς το Υπουργείο, προς το ΥΠΕΚΑ και να το καλούμε να μην τολμήσουν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, από την στιγμή που η μαζική θέληση του λαού της περιοχής και όλων των εκλεγμένων Σωμάτων στην πλειοψηφία τους είναι ενάντια στην εξόρυξη . Θέλουμε και οι τρεις (3) παρατάξεις την απόφαση που θα παρθεί, παράλληλα με την επίσκεψη που έχουμε να κάνουμε με την Επιτροπή να παρθεί και απόφαση, οτιδήποτε απόφαση καταδίκης της απόφασης της έγκρισης της Προκαταρκτικής.

 

 

To Περιφερειακό   Συμβούλιο μετά από συζήτηση και έχοντας υπόψη  τις διατάξεις α ) του άρθρου 283  πρ.2 του Ν. 3852/ 2010  β) του άρθρου 5 παρ.2 του Ν. 1650/86, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 παρ.2 & 3 του N.3010/2002.

 

                                        ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ  ΟΜΟΦΩΝΑ

                  ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ  34 ΚΑΤΑ 6 ΛΕΥΚΑ 2 ΑΠΟΧΕΣ

 

   Γνωμοδοτεί ΚΑΤΑ της έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων από την Μ.Π.Ε του έργου:  «Ερευνητικό πρόγραμμα στον κεντρικό τομέα του Δ.Μ.Χ. Ε5, Π.Ε. Ροδόπης» της εταιρίας «ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.».

 

Κατά της ανωτέρω απόφασης ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ  Σαλήμ  Σεβγκή ,

Νικολαίδης Ιωάννης, Ούστογλου Γεώργιος,  Μουμίν Καάν, Τελλίδης Ιωάννης ,Βαβίας Σταύρος  , Πουρνάρα Μαρίκα,        Χριστοδουλίδης Γεώργιος,    Τσαλδαρίδης Αναστάσιος, Χαιτίδης Δημήτριος, Γερομάρκος Γεώργιος, Σιακήρ Αϊχάν, Κεφαλίδου Ανδρονίκη,Παπαθανάκης Σταύρος , Ουζούν Ιρφάν,  Παπακοσμάς Κωνσταντίνος Τσολάκ Σουάτ ,Γκουγκουσκίδου Μαρία, Κανελάκης Ιωάννης, Ζιμπίδης Γεώργιος,Mατζιάρης Αντώνιος, Τσούλου-Τσαγκαλιδου Συρματένια ,    Σερέφια Σουλτάνα , Παπαδόπουλος Στυλιανός,    Πατήρας Νικόλαος , Γαλαζούλας Χρήστος,  Καβαρατζής Σταύρος,Παπαδόπουλος Κίμων,Αραμπατζής Αθανάσιος,Τρέλλης Χρήστος   Ποτόλιας Χρήστος, Χαρίτου Δημήτριος, Μακρής Αθανάσιος,ο Πρόεδρος του Π.ΣΚωνσταντίνος  Μιχαηλίδης. 

 

«Διότι αποτελεί μια δραστηριότητα που θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ήδη προβληματική ανάπτυξη της περιοχής και δεν θέλουμε τέτοιου είδους επενδύσεις και  ανάπτυξη στην περιοχή μας , καθώς  δεν συνάδει στο αναπτυξιακό μοντέλο – πρότυπο το οποίο έχει προσδιορισθεί στο επιχειρησιακό  πρόγραμμα της Περιφέρειας Α Μ Θ. Επίσης υπάρχει και παλαιότερη αρνητική  απόφαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου με την οποία επαναβεβαιώθηκε η αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στην συγκεκριμένη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή μας ».

 

Λευκό δήλωσαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ  Καραβάς Κωνσταντίνος, Πέτροβιτς Δημήτριος ,  Μπαλίκας Ανδρέας,    Μιχελής Κωνσταντίνος , ο Αντιπρόεδρος του Π.Σ ,     Μαρκόπουλος Θεόδωρος , ο Γραμματέας του  Π.Σ  Ζαγναφέρης   Κωνσταντίνος.

«Διότι μένουμε σταθεροί στην διατυπωθείσα μέχρι τώρα άποψή μας, ότι συμφωνούμε σε κάθε επένδυση που δεν βλάπτει την δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ότι σε επενδύσεις που γίνεται χρήση κυανίου δεν έχουμε πειστεί ότι δεν βλάπτεται το περιβάλλον και δεν απειλείται η δημόσια υγεία και σε κάθε δε περίπτωση τις αμφιβολίες τις ερμηνεύουμε ως αρνητικές».

 

 

 

Αποχή δήλωσαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ  Μωυσίδης Παναγιώτης «για τι μη τήρηση του νόμου ως προς το χρόνο συζήτησης του θέματος », Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος   «διότι  εμείς δεν μπορούμε να γινόμαστε έρμαια μιας Διοίκησης που ή δεν ξέρει πότε να φέρει τα θέματα ή τα φέρνει εντέχνως κατόπιν εορτής»

 

Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α  305  /2012

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ                                 Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΤΟΥ                              

  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ       ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

      ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ                 ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ     

 

 

        Κωνσταντίνος  Μιχαηλίδης                      Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης     

 

                                                     ΤΑ ΜΕΛΗ

  1.Χουσεϊν Ερτζάν  (απων)    26. Τσούλου-Τσαγκαλιδου Συρματένια
  2.Σαλήμ Σεβγκή    27. Σερέφια Σουλτάνα   
  3.Νικολαίδης Ιωάννης
 1. Παπαδόπουλος Στυλιανός 
  4.Ούστογλου Γεώργιος  29. Πατήρας Νικόλαος  
  5.Μουμίν Καάν 30. Χατζηδημητρίου Χρήστος(απων)   
  6.Τελλίδης Ιωάννης 31.Παυλίδης Γεώργιος (απων)   
  7.Βαβίας Σταύρος     32.Καραβάς Κωνσταντίνος           
  8.Πουρνάρα Μαρίκα               33.Πέτροβιτς Δημήτριος
  9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος        34.Μπαλίκας Ανδρέας
10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος      35.Μιχελής Κωνσταντίνος
11. Χαιτίδης Δημήτριος 36.Γαλαζούλας Χρήστος 
 1. Γερομάρκος Γεώργιος
37.Χατζή Μεμίς Τουρκές (απων)   
13. Σιακήρ Αϊχάν    38.Καβαρατζής Σταύρος  
14. Κεφαλίδου Ανδρονίκη 39.Μπαράν Μπουρχάν (απων)   
15. Παπαθανάκης Σταύρος  40.Πατακάκης Ανάργυρος  (απων)   
16. Ουζούν Ιρφάν  41.Μαρκόπουλος Θεόδωρος
17. Παπακοσμάς Κωνσταντίνος 42.Παπαδόπουλος Κίμων
18. Μαραγκού Γεωργία(απουσα) 43.Μωυσίδης Παναγιώτης           
1 19.Παπαδόπουλος  Χρυσόστομος(απων) 44.Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος
20. Τσολάκ Σουάτ 45.Αραμπατζής Αθανάσιος
 1. Γκουγκουσκίδου Μαρία
46.Τρέλλης Χρήστος  
22. Κανελάκης Ιωάννης 47.Ποτόλιας Χρήστος 
23. Ζιμπίδης Γεώργιος 48. Χαρίτου Δημήτριος      
24. Κουκουβέλα  Ζουμπουλιά(απουσα) 49.Μακρής Αθανάσιος   
25. Ματζιάρης Αντώνιος  

 

                                                                          ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

                                                                               H ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ                                                                           

                                                            ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΛΕΝΗ   ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του  Πρακτικού  18 / 2012  συνεδρίασης  του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

—————————————–

Αριθ. Απόφασης  362/ 2012

——— ———————————

 ΠΕΡΙΛΗΨΗ : Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις και Εγκαταστάσεις προς παραγωγή χρυσού στο Πέραμα Π.Ε. Έβρου» της εταιρίας «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.».

 

Στην Κομοτηνή  σήμερα  3  Οκτωβρίου  2012  ημέρα  Tετάρτη   και ώρα  17.00 ,   στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας  Ροδόπης, παρουσία του Περιφερειάρχη  Αριστείδη Γιαννακίδη των Αντιπεριφερειαρχών : Ξανθόπουλο Ιωάννη Π.Ε. Δράμας , Νικολάου –  Μαυρανεζούλη Γεωργία Π.Ε. Έβρου, Γρανά  Αρχέλαο Π.Ε. Καβάλας, Καραλίδη Φώτιο Π.Ε. Ξάνθης,  που  κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167  παρ. 4 του N. 3852/2010 ,  συνήλθε σε δημόσια τακτική  Συνεδρίαση τοΠεριφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης   μετά  από  την  Δ.Δ ΟΙΚ. 6119  / 27 – 9 – 2012  έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου  του  που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό  Σύμβουλο , σύμφωνα  με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

       ΠΑΡΟΝΤΕΣ:    

      1. Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος  , Πρόεδρος

   2. Μαρκόπουλος Θεόδωρος   ,  Αντιπρόεδρος

   3. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος  , Γραμματέας

                                   ΤΑ ΜΕΛΗ

   1 Σαλήμ Σεβγκή                                    23 Σερεφιά Σουλτάνα                                                                      
   2 Νικολαίδης Ιωάννης 24 Παπαδόπουλος Στυλιανός 
   3 Ούστογλου Γεώργιος   25 Πατήρας Νικόλαος  
   4 Μουμίν Καάν 26 Χατζηδημητρίου Χρήστος      
   5 Τελλίδης Ιωάννης 27 Tζανίδης Νικόλαος
   6   7 Βαβίας Σταύρος     Πουρνάρα Μαρίκα                      2829 Παυλίδης ΓεώργιοςΚαραβάς  Κωνσταντίνος 
   8 Χριστοδουλίδης Γεώργιος                                                                30 Πέτροβιτς Δημήτριος
   9 10 11 Τσαλδαρίδης Αναστάσιος             Χαιτίδης Δημήτριος Γερομάρκος Γεώργιος                 313233 Μπαλίκας ΑνδρέαςΜιχελής ΚωνσταντίνοςΓαλαζούλας  Χρήστος  
 12 Σιακήρ Αϊχάν    34 Χατζή Μεμίς Τουρκές                                             
 13 Κεφαλίδου Ανδρονίκη 35 Καβαρατζής Σταύρος 
 14 Ουζούν Ιρφάν   36 Μπαράν Μπουρχάν 
 15 Παπακοσμάς Κωνσταντίνος             37 Πατακάκης Ανάργυρος
 16 Μαραγκού Γεωργία   38 Παπαδόπουλος Κίμων
 17 Τσολάκ Σουάτ 39 Μωυσίδης Παναγιώτης
 18 Γκουγκουσκίδου Μαρία 40 Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος
 19 Κανελάκης Ιωάννης 41 Τρέλλης Χρήστος
 20 21 Κουκουβέλα  Ζουμπουλιά Ματζιάρης Αντώνιος 42 Ποτόλιας  ΧρήστοςΧαρίτου Δημήτριος                  
 22 Τσούλου-Τσαγκαλιδου Συρματένια   44 Γεροστεργίου Αικατερίνη                  

        

         ΑΠΟΝΤΕΣ: 

        Ο Αντιπεριφερειάχης  Δαμιανίδης   Παύλος, της  Π.Ε. Ροδόπης.

                                      ΤΑ ΜΕΛΗ            

  1 .  Χουσεϊν Ερτζάν                                        3.  Ζιμπίδης Γεώργιος   

  2.  Παπαδόπουλος Xρυσόστομος                  4.  Αραμπατζής Αθανάσιος     

             

     

   Χρέη υπηρεσιακής  γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Κατσικούδη Ελένη .

Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 47 μέλη άρχισε η συζήτηση των  θεμάτων  της ημερήσιας διάταξης.

Εισηγούμενη  το  πρώτο  θέμα  της   ημερήσιας διάταξης  η υπάλληλος της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού κα Παρασκευή Μιρέλη – Γκουντέλα ,  έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης,  το αριθμ. Πρωτ:5057 /21-09-2012 έγγραφο του Τμήματος Υδροοικονομίας της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΑΜΘ, με το οποίο διαβιβάστηκε η παρακάτω εισήγηση του θέματος :

Το υπό εξέταση έργο αφορά τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις  που προτείνονται να κατασκευαστούν για την εκμετάλλευση της χρυσοφόρου μεταλλοφορίας του κοιτάσματος το οποίο εμφανίζεται στην περιοχή του Περάματος της Π.Ε. Έβρου, στα ανατολικά της τεκτονικής τάφρου της Μαρώνειας. Η εν λόγω μεταλλοφορία «φιλοξενείται» εντός στρώματος όξινου ηφαιστειακού ψαμμίτη (>80% χαλαζία) και υπέρκειται ενός πακέτου ανδεσιτικών ηφαιστειακών λατυποπαγών.

Από τα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων της εταιρείας προέκυψε ότι τα μέχρι σήμερα προσδιορισθέντα μεταλλευτικά αποθέματα ανέρχονται για οριακή περιεκτικότητα σε χρυσό 1 gr/tn, σε 9.378.000 τόνους με μέση περιεκτικότητα 3,20 gr/tn χρυσό (Au) και 3,75 gr/tnάργυρο (Ag), και μέση σχέση αποκάλυψης 1:0,29 (δηλαδή τόνοι στείρων ανά τόνο μεταλλεύματος ROM).

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η «ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Β.Μ.Ε.» η οποία ανήκει στην καναδική μεταλλευτική εταιρία χρυσού EldoradoGoldCorporation.

Σύμφωνα με την Μ.Π.Ε. προτείνεται η εφαρμογή υπαίθριας εκμετάλλευσης κλειστής εκσκαφής με επιλεκτική εξόρυξη. Η διάρκεια ζωής του μεταλλείου υπολογίζεται σε περίπου 8 χρόνια. Το έργο στοχεύει στην εκμετάλλευση του χρυσοφόρου κοιτάσματος για την παραγωγή ράβδων χρυσού/αργύρου (κράμα DORE) με περιεκτικότητα σε χρυσό ~40%.

Οι κύριες εγκαταστάσεις του έργου περιλαμβάνουν:

  Α. Υπαίθριο Μεταλλείο

  Β. Εργοστάσιο Επεξεργασίας Μεταλλεύματος

  Γ. Χώρο Απόθεσης Αφυδατωμένων Τελμάτων

Η θέση που προτείνεται να λάβει χώρα η επιφανειακή εκμετάλλευση του μεταλλεύματος βρίσκεται πάνω από 0,5 km από το οριοθετημένο δυτικό όριο του οικισμού Περάματος  και περίπου 5 km βόρεια του Θρακικού Πελάγους.

H εξόρυξη του κοιτάσματος θα γίνει με χρήση εκρηκτικών σε ποσοστό 60% των πετρωμάτων ενώ το 10% θα εξορυχτεί με μηχανική άροση και το 30% με μηχανική εκσκαφή.

Κατά την πλήρη ανάπτυξη του μεταλλείου, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ημερήσιας παραγωγής μεταλλεύματος υπολογίζεται σε 4.598 t/dROM, που αντιστοιχεί για 261 εργάσιμες ημέρες το χρόνο ή περίπου 1.200.000 t/έτος ROM.

 

Κατηγορία αποθεμάτων Αποθέματα σε 106 t ROM
Βέβαια και δυνατά αποθέματα(μέση περιεκτικότητα tROM 3,20 g/tAu, 3,75 g/tAg) 9,378
Στείρα εξόρυξης(δηλ. φτωχό μετ/μα, οξειδωμένα και θειούχα στείρα) 2,742
Συνολικό πέτρωμα προς εξόρυξη 12,120
Σχέση αποκάλυψης (μετ/μα ROM προς στείρα) 1:0,29

Τα στείρα διακρίνονται σε οξειδωμένα και θειούχα. Με εκτιμούμενη αναλογία 18,6:1, τα παραγόμενα οξειδωμένα στείρα υπολογίζονται σε 2.602.000 τόνους, ενώ τα θειούχα στείρα υπολογίζονται σε 140.000 τόνους.

Τα στείρα προβλέπεται να αποτίθενται προσωρινά σε χωριστούς σωρούς σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους απόθεσης στα ΒΔ όρια της εκσκαφής. Ειδικότερα, προβλέπονται δύο χώροι απόθεσης κοντά στο δρόμο προσπέλασης του μεταλλείου, ένας εξωτερικός 67 στρ. για τα οξειδωμένα και το φτωχό μετάλλευμα και ένας εσωτερικά για τα θειούχα έκτασης 11 στρ. Το μεγαλύτερο μέρος των οξειδωμένων στείρων θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή εσωτερικών αναχωμάτων του χώρου απόθεσης τέλματος και η υπόλοιπη ποσότητα για εργασίες περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Κατά τις εργασίες κλεισίματος της εγκατάστασης, τα θειούχα στείρα προβλέπεται να μεταφερθούν εντός του βαθύτερου τμήματος της εκσκαφής και να εγκιβωτιστούν εντός ειδικά διαμορφωμένου και στεγανού χώρου, ο οποίος στη συνέχεια θα καλυφθεί από οξειδωμένα στείρα, αργιλικό υλικό και φυτική γη προκειμένου να αποφευχθεί η άμεση έκθεση των θειούχων στείρων στην ατμόσφαιρα και στο νερό της βροχής.

Η προτεινόμενη θέση του εργοστασίου επεξεργασίας, έκτασης 106 στρ, βρίσκεται σε απόσταση 1 Km ΝΔ από τα Δυτικά όρια του οικισμού Περάματος και περίπου 0,25 km Δ του δυτικού ορίου του υπαίθριου μεταλλείου. Θα συνδέεται προς βορρά με το εθνικό οδικό δίκτυο (Εγνατία Οδός) μέσω διάνοιξης δρόμου μήκους 1,98 km και την αναβάθμιση υφιστάμενης δασικής χωμάτινης οδού μήκους 4,7 km.

Το εργοστάσιο έχει σχεδιαστεί για ετήσια κατεργασία 1.200.000 τόνων μεταλλεύματος, ήτοι 3.288 τόνους την ημέρα (ονομαστική 3.653 τόνους/ημέρα). Με εξαίρεση τα κυκλώματα θραύσης που θα λειτουργούν 16h/d επί 7d/w, η λειτουργία του εργοστασίου θα είναι συνεχής 24 h/dX 365 d/y με συντελεστή λειτουργικότητας 90%.

Η μέθοδος κατεργασίας του μεταλλεύματος περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

 1. Πρωτογενής θραύση με χρήση σιαγονωτού θραυστήρα.
 2. Δευτερογενής και τριτογενής θραύση με κωνικούς θραυστήρες.
 3. Υγρή λειοτρίβηση μεταλλεύματος σε κλειστό κύκλωμα με σφαιρόμυλο και συστοιχία υδροκυκλώνων.
 4. Πύκνωση πολφού μεταλλεύματος λειοτρίβησης.
 5. Εκχύλιση του λειοτριβημένου πολφού μεταλλεύματος με διάλυμα κυανιούχου νατρίου και εμφύσηση οξυγόνου, σε αλκαλικό περιβάλλον παρουσία ενεργού άνθρακα σε συστοιχία δεξαμενών CILO (CarboninLeachOxygen) προς ανάκτηση του περιεχόμενου χρυσού.
 6. Κατεργασία του φορτισμένου με χρυσό/άργυρο ενεργού άνθρακα από τις δεξαμενές κυάνωσης, με όξινη έκπλυση, αποφόρτιση και αναγέννηση και τέλος ανακύκλωσή του στο κύκλωμα της κυάνωσης.
 7. Ηλεκτρανάκτηση του χρυσού και του αργύρου του μεταλλοφόρου διαλύματος της αποφόρτισης.
 8. Φρύξη, τήξη και χύτευση των καθόδων των ηλεκτρολυτικών κελιών για την παραγωγή του τελικού προϊόντος (ράβδοι χρυσού/αργύρου DORE).
 9. Καταστροφή των κυανιόντων που περιέχονται στον πολφό των καταλοίπων της κατεργασίας με την μέθοδο INCO (SO2+Oxygen).
 10. Πύκνωση του πολφού και αφύγρανσή του σε φιλτροπρέσσες με τελική περιεκτικότητα 85% κ.β. σε στερεά.
 11. Μεταφορά με ταινιόδρομο και απόθεση του αφυγραμένου/συμπιεσμένου τέλματος σε ειδικά διαμορφωμένο υδατοστεγή χώρο απόθεσης (Ε.Δ.Α.Ε.).

Η προτεινόμενη θέση της εγκατάστασης διάθεσης του αφυγραμένου τέλματος βρίσκεται 400 m ανατολικά του εργοστασίου επεξεργασίας και 500 m νότια του οικισμού Περάματος, εντός λεκάνης απορροής του ανατολικού κλάδου του βορείου τμήματος του Παλιορέματος.

Προβλέπεται να έχει συνολική ωφέλιμη αποθηκευτική χωρητικότητα 6,9x106 m3, από τα οποία τα 1,8x106 m3 κάτω από το επίπεδο στέψης του κύριου αναχώματος (κατάντη ανάχωμα) και 5,1x106 m3 πάνω από αυτό. Η συνολική παραγωγή αφυγραμένου τέλματος προβλέπεται σε 5,9x106 m3για τα 8 έτη λειτουργίας του έργου.

Η εγκατάσταση θα οριοθετείται από 4 αναχώματα περιμετρικά (ανάντη, κατάντη, ανατολικά και δυτικά). Το κύριο ανάχωμα (κατάντη) θα είναι ένα τυπικό ανάχωμα λιθορριπής για την κατασκευή του οποίου, όπως και για τα υπόλοιπα, προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί υλικό προερχόμενο από δανειοθάλαμο της περιοχής απόθεσης και θα έχει στην τελική ανάπτυξή του ύψος 40 m και πλάτος στέψης 10 m, με τελικό επίπεδο στέψης 195 m α.ε.θ. Ο πυθμένας της εγκατάστασης και οι ανάντη πλευρές όλων των αναχωμάτων θα επιστρωθούν με σύστημα στεγανοποιητικών υλικών, που θα περιλαμβάνει γεωσυνθετική αργιλική επίστρωση BENTOFIX ή παρόμοιου τύπου πολύ χαμηλής διαπερατότητας της τάξης των 1x10-11 m/s και γεωμεμβράνη HDPE πάχους 1,5 mm διαπερατότητας 1x10-14 m/s.

Για την απόθεση και συγκράτηση του αφυγραμένου τέλματος πάνω από το υψόμετρο των 195 m α.ε.θ., προβλέπεται η δημιουργία εσωτερικών αναχωμάτων κατασκευασμένων από μεταλλευτικά οξειδωμένα στείρα. Συνολικά προβλέπεται η κατασκευή 8 εσωτερικών αναχωμάτων που θα εδράζουν επί του αφυγραμένου τέλματος, με τα οποία θα ανυψωθεί η εγκατάσταση από το υψόμετρο των 195 m α.ε.θ. μέχρι το υψόμετρο των 235 m α.ε.θ. Τα αναχώματα αυτά θα έχουν πλάτος 5 m εκτός αυτού στο υψόμετρο των 225 m α.ε.θ. που θα έχει πλάτος 10 m. Έτσι στην τελική ανάπτυξή της η εγκατάσταση θα φτάσει σε ύψος 70 m από το δάπεδο της λεκάνης. Η συνολική επιφάνεια κατάληψης της προτεινόμενης εγκατάστασης διάθεσης τελμάτων συμπεριλαμβανομένων των έργων υποδομής θα είναι 325 στρ, ενώ το ανώτερο τμήμα της θα έχει επιφάνεια 103 στρ.

 

Για την συλλογή των επιφανειακών απορροών στην περιοχή της Εγκατάστασης Διάθεσης Αποβλήτων Επεξεργασίας (Ε.Δ.Α.Ε.) προτείνεται η κατασκευή δύο (2) λιμνών συλλογής υδάτων:

 • λίμνη καθαρών απορροών χωρητικότητας 70.000 m3 για τη συλλογή των καθαρών απορροών από την περιοχή ανάντη της Ε.Δ.Α.Ε. και των επιφανειακών απορροών των τάφρων εκτροπής, και
 • λίμνη συλλογής δυνητικά επιβαρυμένων απορροών χωρητικότητας 160.000 m3 για την συλλογή των δυνητικά επιβαρυμένων απορροών κυρίως από την Ε.Δ.Α.Ε.

 

Η λίμνη συλλογής δυνητικά επιβαρυμένων απορροών θα βρίσκεται στον πόδα του νοτίου αναχώματος της Ε.Δ.Ε.Α. και για τη συγκράτηση του νερού θα κατασκευαστεί κατάντη ανάχωμα ύψους 30 m μέχρι το υψόμετρο 145 m. Ο πυθμένας θα στεγανοποιηθεί με γεωσυνθετική αργιλική επίστρωση και γεωμεμβράνη κατά τα πρότυπα της Ε.Δ.Α.Ε. Τα νερά θα ανακυκλώνονται με άντληση στο εργοστάσιο.

Η λίμνη συλλογής καθαρών απορροών θα κατασκευαστεί με κατάντη ανάχωμα η στέψη του οποίου θα βρίσκεται σε υψόμετρο 100 m α.ε.θ. και ο πόδας σε υψόμετρο 90 m α.ε.θ. Επίσης ο πυθμένας της θα είναι στεγανοποιημένος με την προαναφερθείσα σύνθετη στεγανοποιητική επίστρωση κατά τα πρότυπα της Ε.Δ.Α.Ε. Τα νερά επίσης θα αξιοποιούνται στο κύκλωμα επεξεργασίας του εργοστασίου.

Επίσης στο χώρο του Εργοστασίου Επεξεργασίας θα κατασκευαστεί λιμνοδεξαμενή νερού εργοστασίου επεξεργασίας χωρητικότητας 10.000 m3 για την συλλογή των νερών από την αποστράγγιση του Μεταλλείου και των δυνητικά επιβαρυμένων απορροών του χώρου απόθεσης μεταλλεύματος ROM και του εργοστασίου επεξεργασίας.

Το νερό που θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγική διαδικασία θα προέρχεται από:

–          Την φυσική υγρασία του μεταλλεύματος

–          Επιφανειακά νερά και νερά βροχής που συγκεντρώνονται στις λίμνες συλλογής.

–          Τις εσωτερικές ανακυκλώσεις από τη λίμνη νερού του εργοστασίου επεξεργασίας.

–          Νερό από τη γεώτρηση W2R.

Η μέθοδος κατεργασίας που επιλέχθηκε σχεδιάστηκε να λειτουργήσει σε κλειστό κύκλωμα οπότε το νερό της γεώτρησης θα χρησιμοποιείται μόνο για την αναπλήρωση των συνολικών απωλειών.

 

 

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

 

1. Επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον

Tο έργο λόγω του είδους και του μεγέθους του θα έχει εξαιρετικά σοβαρές και μόνιμες επιπτώσεις στην μορφολογία, το τοπίο, στην αισθητική αξία της φύσης, τα οικοσυστήματα και τις χρήσεις γης της περιοχής επέμβασης.

 

2. Ασυμβίβαστο έργο με τις προτεραιότητες και τις στρατηγικές επιλογές του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού

Η εν λόγω εκμετάλλευση του χρυσοφόρου κοιτάσματος του Περάματος δεν συνάδει με το εγκεκριμένο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Απόφαση 29310/2003 (ΦΕΚ 1471 Β’/9-10-2003) «Έγκριση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης» «…η εκμετάλλευση των αποθεμάτων μπορεί να είναι προβληματική για την Περιφέρεια, κυρίως για λόγους αναπότρεπτης βλάβης στο περιβάλλον. Δεν υπάρχουν οικονομικά βιώσιμες μέθοδοι αντιμετώπισης της ισχυρά οχλούσας ρύπανσης»

 

3. Επέμβαση σε ρέμα

Ο χώρος απόθεσης των αφυγραμένων τελμάτων προτείνεται να κατασκευαστεί εντός λεκάνης απορροής ανατολικού κλάδου του βορείου τμήματος του Παλιορέματος. Σύμφωνα όμως με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (Αποφάσεις 1801/1995, 2163/1995) τα ρέματα αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, επί των οποίων απαγορεύονται επεμβάσεις που θίγουν τη λειτουργία τους, όπως είναι η απορροή προς την θάλασσα των πλεοναζόντων υδάτων της ξηράς. Επιπλέον λειτουργούν ως φυσικοί αεραγωγοί, που μαζί με την χλωρίδα και πανίδα τους, αποτελούν οικοσυστήματα με ιδιαίτερο μικροκλίμα και συμβάλλουν πολλαπλώς στην ισορροπία του περιβάλλοντος. Κατά συνέπεια τα ρέματα ως στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν αντικείμενα συνταγματικής προστασίας (αρθ. 24 του Συντάγματος), που αποβλέπει στη διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης και στην διασφάλιση της επιτελούμενης από αυτά λειτουργίας της απορροής των υδάτων, αποκλειόμενης κάθε εργασίας επιχώσεως ή καλύψεως.

 

Επιπλέον κρίνεται, ότι το έργο ενέχει εν δυνάμει κινδύνους για καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

 

Συγκεκριμένα επισημαίνεται η πιθανή αστοχία στα παρακάτω τεχνικά θέματα:

 1. Σταθερότητα της προτεινόμενης εγκατάστασης απόθεσης των αφυγραμένων τελμάτων με την πάροδο του χρόνου και υπό την επίδραση των καιρικών συνθηκών και των βρόχινων νερών.

Τα εξωτερικά αναχώματα προβλέπεται να κατασκευαστούν από υλικά προερχόμενα από δανειοθάλαμο της περιοχής απόθεσης. Σύμφωνα με την μελέτη, το υλικό αυτό αποτελείται από χλωριτικούς σχιστόλιθους μέτριας αντοχής με ελαφρά φαινόμενα διάβρωσης κυρίως στα πρανή. Επομένως εγείρονται ερωτήματα για το αν αυτά τα υλικά είναι κατάλληλα για την κατασκευή των αναχωμάτων αυτών.

Υπάρχουν σοβαρότατες αμφιβολίες για την ευστάθεια των εσωτερικών αναχωμάτων που προτείνεται να κατασκευαστούν για την συγκράτηση του αποτιθέμενου τέλματος και την ανύψωση της εγκατάστασης συνολικά κατά 40 m πάνω από το επίπεδο στέψης των εξωτερικών αναχωμάτων (δηλαδή από υψόμετρο 195 m α.ε.θ. έως τα 235 m α.ε.θ.), διότι τα εσωτερικά αναχώματα, μεγάλου μήκους και πλάτους στέψης 5 m, προβλέπεται να εδράζουν πάνω στα αφυγραμένα τέλματα, των οποίων η συμπεριφορά δεν προσδιορίζεται επαρκώς. Δεν είναι προβλέψιμες οι επιδράσεις των εναλλασσόμενων καιρικών συνθηκών στο προτεινόμενο σύστημα απόθεσης του τέλματος.

Επιπλέον, το ύψος της εγκατάστασης απόθεσης των τελμάτων από τη βάση του κατάντη αναχώματος μέχρι την κορυφή θα φτάνει στην τελική ανάπτυξή της τα 80 m, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες κάθετες και οριζόντιες πιέσεις, οι οποίες διαχρονικά πιθανώς να μη μπορούν να συγκρατηθούν από τα αναχώματα.

Επίσης αμφισβητείται η διαχρονική αντοχή του στεγανοποιητικού συστήματος (γεωσυνθετικής αργιλικής επίστρωσης και στεγανοποιητικής μεμβράνης HDPE 1.5mm) στη λεκάνη του χώρου απόθεσης τελμάτων, υπό το βάρος τόσο της τεράστιας μάζας αφυγραμένων τελμάτων όσο και του συστήματος των εσωτερικών αναχωμάτων.

 1. Οι εκτενείς εκσκαφές και η έκθεση σε ατμοσφαιρικές συνθήκες των θειούχων μεταλλευμάτων και στείρων ενέχουν κινδύνους όξινης απορροής με επακόλουθη υποβάθμιση της ποιότητας του εδάφους και των υδάτων.
 2. Ενδεχόμενη αστοχία κατά την λειτουργία του έργου καθώς και ενδεχόμενο ατύχημα ιδιαίτερα λόγω της χρήσης κυανιούχου νατρίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες συνέπειες στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον.

Τέλος επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα λόγω των εν δυνάμει κινδύνων, του μεγέθους και των επιπτώσεων στο περιβάλλον, επιβάλλει σε όλες τις φάσεις του έργου, από την κατασκευή έως την τελική αποκατάσταση του περιβάλλοντος και για μεγάλο χρονικό ορίζοντα, αυστηρότατο έλεγχο και παρακολούθηση από ειδικά καταρτισμένους επιστήμονες των αρμόδιων υπηρεσιών της διοίκησης.

 

Συνεπεία όλων των παραπάνω και λόγω των μη αντιστρεπτών και σοβαρών επεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον και πολλαπλών επιπτώσεων σε αυτό, η Υπηρεσία μας γνωμοδοτεί αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στο Πέραμα, Ν. Έβρου» της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Μ.Β.Ε.

 

To Περιφερειακό   Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και έχοντας υπόψη  τις διατάξεις α ) του άρθρου 283  πρ.2 του Ν. 3852/ 2010  β) του άρθρου 5 παρ.2 του Ν. 1650/86, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 παρ.2 & 3 του N.3010/2002.

                                         ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

                                     ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ 44  ΥΠΕΡ,  1 ΚΑΤΑ, 2 ΛΕΥΚΑ

 

   Γνωμοδοτεί κατά της έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων από την Μ.Π.Ε του έργου :«Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις και Εγκαταστάσεις προς παραγωγή χρυσού στο Πέραμα Π.Ε. Έβρου» της εταιρίας «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε, όπως αυτή κατατέθηκε.

 

 

Κατά της ανωτέρω απόφασης ψήφισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τζανίδης Νικόλαος, για τους λόγους που αναφέρονται στο συνημμένο έγγραφο .

 

Λευκό δήλωσαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ  Μιχελής Κωνσταντίνος αναφέροντας ότι: « θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας », ο Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος διότι :«πιστεύει ότι πρώτα πάρθηκαν οι πολιτικές αποφάσεις απόρριψης της μελέτης από συγκεκριμένα  άτομα με συγκεκριμένες πρακτικές και έπειτα προσπάθησαν κάποιοι να ντύσουν ΄΄ επιστημονικά ΄΄ την ήδη ειλημμένη απόφαση.

 

Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α  362 /2012

 

 

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ                                 Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΤΟΥ                              

  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ       ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

      ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ                 ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ     

 

 

        Κωνσταντίνος  Μιχαηλίδης                      Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης     

 

                                                      ΤΑ ΜΕΛΗ

  1. Χουσεϊν Ερτζάν (απων)     26  Σερέφια Σουλτάνα   
  2. Σαλήμ Σεβγκή    27  Παπαδόπουλος Στυλιανός 
  3. Νικολαίδης Ιωάννης 28  Πατήρας Νικόλαος   
  4. Ούστογλου Γεώργιος  29  Χατζηδημητρίου Χρήστος   
  5. Μουμίν Καάν 30  Τζανίδης Νικόλαος
  6. Τελλίδης Ιωάννης 31  Παυλίδης Γεώργιος     
  7. Βαβίας Σταύρος     32  Καραβάς Κωνσταντίνος
  8. Πουρνάρα Μαρίκα                 33  Πέτροβιτς Δημήτριος
  9. Χριστοδουλίδης Γεώργιος        34  Μπαλίκας Ανδρέας
10. Τσαλδαρίδης Αναστάσιος          35  Μιχελής Κωνσταντίνος
11. Χαιτίδης Δημήτριος 36  Γαλαζούλας Χρήστος 
 1. Γερομάρκος Γεώργιος
37  Χατζή Μεμίς Τουρκές    
13. Σιακήρ Αϊχάν    38  Καβαρατζής Σταύρος 
14. Κεφαλίδου Ανδρονίκη 39  Μπαράν Μπουρχάν
15. Ουζούν Ιρφάν  40  Πατακάκης Ανάργυρος
16. Παπακοσμάς Κωνσταντίνος 41  Μαρκόπουλος Θεόδωρος
17. Μαραγκού Γεωργία 42  Παπαδόπουλος Κίμων
18. Παπαδόπουλος  Χρυσόστομος(απων)        43  Μωυσίδης Παναγιώτης           
   19. Τσολάκ Σουάτ 44  Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος
20. Γκουγκουσκίδου Μαρία 45  Αραμπατζής Αθανάσιος (απων)    
 1. Κανελάκης Ιωάννης
46  Τρέλλης Χρήστος  
22. Ζιμπίδης Γεώργιος    (απων)     47  Ποτόλιας Χρήστος 
23. Κουκουβέλα  Ζουμπουλιά 48  Χαρίτου Δημήτριος      
24. Ματζιάρης Αντώνιος 49  Γεροστεργίου Αικατερίνη   
25. Τσούλου-Τσαγκαλιδου Συρματένια

                                                                          ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

                                                                               H ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ                                                                           

                                                            ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΛΕΝΗ   ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ