Ερώτηση σχετικά με τη νέα ζωονόσο της οζώδους δερματίτιδας βοοειδών, που έχει εμφανιστεί στην Τουρκία και απειλεί και τις κτηνοτροφικές μονάδες της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, κατέθεσε προς τους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, και Εσωτερικών Νικόλαο Βούτση, ο βουλευτής Εύβοιας της Χρυσής Αυγής Νικόλαος Μίχος.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Νέα ζωονόσος απειλεί τις κτηνοτροφικές μονάδες της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης».

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των κτηνοτρόφων, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από τον φόβο τυχόν «εισβολής» της λοιμώδους οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών από τη γειτονική Τουρκία στην ελληνική επικράτεια.

Προκειμένου να αποφευχθούν οδυνηρές συνέπειες όπως εκείνες που προέκυψαν από την «επέλαση» της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού, των δύο ζωονόσων που οδήγησαν σε θάνατο περισσότερα από 150.000 ζώα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την περίοδο από το 2013 μέχρι και πρόσφατα, όλοι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να βρίσκονται επί ποδός.

ΜΙΧΟΣΗ συγκεκριμένη λοιμώδης ζωονόσος εξαπλώνεται τους τελευταίους μήνες σε περιοχές της νότιας και νοτιοδυτικής Τουρκίας, ενώ στην παρούσα φάση έχουν εντοπιστεί κρούσματα και σε περιοχές της τουρκικής επικράτειας που βρίσκονται απέναντι από τη Χίο και τη Λέσβο.

Η λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών, που μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού, δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, ωστόσο αν προσβάλλει έστω και ένα ζώο, τότε θα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κύριος Γιώργος Παυλίδης: «Σε επίπεδο Ε.Ε. δεν υπάρχει καμία θεραπεία, ούτε και εμβόλιο, μιας και ποτέ μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη ζωονόσος δεν είχε εμφανιστεί σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή δηλώνουν αναστατωμένοι, με τον Πρόεδρο των κτηνοτρόφων Ροδόπης και Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Μαργαρίτη Θεολόγου, να αναφέρει ότι: «Εάν δεν προσληφθούν έστω και εποχικοί κτηνίατροι, η έλευση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για το ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή». Επιπροσθέτως, σημείωσε, ότι η ευλογιά και ο καταρροϊκός βρίσκονται σε ύφεση μεν την τρέχουσα περίοδο, αλλά όλοι οι κτηνοτρόφοι στην περιφέρεια φοβούνται πως με την άνοδο της θερμοκρασίας θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

– Θα λάβουν τάχιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες όλα εκείνα τα κατάλληλα και πρόσφορα μέτρα ούτως ώστε να αποφευχθεί  η εξάπλωση της λοιμώδους οζώδους δερματίτιδας, η οποία μπορεί να πλήξει βάναυσα τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής;».