Νεκρά ψάρια στη Βιστωνίδα

Την μαζική θανή ψαριών στη λίμνη Βιστωνίδα και το λιμάνι του Πόρτο Λάγους θέτουν με κοινή ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης. Οι βουλευτές ζητούν να εντοπιστούν τα αίτια της καταστροφής και τη λήψη μέτρων για την προστασία της λίμνης καθώς επίσης και την αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος των αλιέων μελών του αλιευτικού συνεταιρισμού.

 Αναλυτικά η ερώτηση :

“Τεράστια καταστροφή συντελέσθηκε στη λίμνη Βιστωνίδα της ΠΕ Ξάνθης. Το Σάββατο 19.7.2014 εμφανίστηκαν χιλιάδες νεκρά ψάρια στην επιφάνεια και στις όχθες της λίμνης Βιστωνίδας, ακόμα και στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος.

 Το μέγεθος της καταστροφής στην ιχθυοπανίδα της λίμνης δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός «ΒΙΣΤΩΝΙΔΟΣ & ΒΙΣΤΩΝΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ‘Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ’» υπέστη τεράστια ζημία στην παραγωγή που ανέμενε, τη στιγμή που το κόστος αλίευσης άλλα και ζωής έχει ανέβει υπέρμετρα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε ποιές άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Να εντοπιστούν τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή και την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της Λίμνης, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό.
  • Την αναπλήρωση  του απολεσθέντος εισοδήματος των αλιέων μελών του Αλιευτικού Συνεταιρισμού.”