Την παρέμβαση του Βουλευτή Ροδόπης του «Ποταμιού», κ. Ιλχάν Αχμέτ, έχει προκαλέσει η διακοπή της καταβολής αποζημιώσεων στους αγρότες της περιοχής για τις ζημιές που υπέστησαν από τα καιρικά φαινόμενα το 2014.

Με κοινοβουλευτική του Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, ο Βουλευτής θίγει το ζήτημα, υπογραμμίζοντας πως «ο ΕΛΓΑ διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια, τα οποία και προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ιδίων των αγροτών».

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης του κ. Ιλχάν Αχμέτ:

«Το 2014 ο νομός Ροδόπης επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα η αγροτική παραγωγή να υποστεί τεράστιες καταστροφές και οι αγρότες της περιοχής μεγάλη οικονομική ζημία.

Συγκεκριμένα, επλήγη από έντονες χαλαζοπτώσεις το καλοκαίρι του 2014, και από εκτεταμένες βροχοπτώσεις το φθινόπωρο του 2014.

Οι υπηρεσίες του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης, καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες, συνεπικουρούμενες και από τους γεωπόνους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ολοκλήρωσαν τις απαιτούμενες διαδικασίες, υποβάλλοντας τα πορίσματα στην κεντρική υπηρεσία, βάσει των οποίων το ύψος των ζημιών ανέρχεται για τον νομό Ροδόπης γύρω στα 11.500.000 ευρώ.

Οι διαδικασίες πληρωμής ξεκίνησαν, και μέχρι τον Ιούνιο του 2015 πληρώθηκε περίπου το 60% των ζημιών. Έκτοτε η διαδικασία αποζημίωσης σταμάτησε, με αποτέλεσμα, μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, πολλοί αγρότες της περιοχής να μείνουν απλήρωτοι και να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας καλλιεργητικής περιόδου, μιας και αρκετοί από αυτούς δεν είχαν καθόλου έσοδα την προηγούμενη χρόνια.

Κατόπιν τούτων, και με δεδομένο ότι τα χρήματα των αποζημιώσεων προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των αγροτών, και ότι στα ταμεία του ΕΛΓΑ υπήρχαν τα απαραίτητα διαθέσιμα,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Α) Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης και των υπόλοιπων αγροτών;

Β) Εφόσον ο ΕΛΓΑ διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια, γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν τα αποδεσμεύει ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στον κύκλο παραγωγής;

Ο ερωτών Βουλευτής,

Ιλχάν Αχμέτ,  Βουλευτής Ροδόπης, “Το Ποτάμι”».