Ερώτηση (με αριθμό πρωτοκόλλου 2937/31.10.2018), προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου, για το φλέγον ζήτημα της ανάγκης στελέχωσης με εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό της Παράλληλης Στήριξης στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ.

Την εβδομάδα που προηγήθηκε ο κ. Ιλχάν Αχμέτ είχε στο γραφείο του συνάντηση με μέλη του συλλόγου ΔΑΔΑΑ Ροδόπης, προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά και τεκμηριωμένα για το πρόβλημα που υφίσταται στη Ροδόπη και τη φετινή σχολική χρονιά 2018-2019.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο βουλευτής Ροδόπης ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα. Με αφορμή συγγενές περιστατικό, είχε καταθέσει κοινοβουλευτική αναφορά στα τέλη του 2016 η οποία απαντήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2017 και στην οποία παρουσιαζόταν οι πιστώσεις και οι προσλήψεις που είχαν γίνει εκείνη τη χρονιά στον τομέα της Παράλληλης Στήριξης πανελλαδικά αλλά και στη Ροδόπη – δείτε, κάνοντας κλικ στις εικόνες:
Στη σημερινή κοινοβουλευτική Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής, κάνει λόγο για “απογοητευτική εικόνα για την περιοχή μας”, και επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία από τις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης της Ροδόπης, εξηγεί:

“Σε σύνολο σαράντα μαθητών που σήμερα έχουν ενταχθεί στο σχολικό περιβάλλον της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με συμπτώματα διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής, αυτισμού, asperger, ψυχοκινητικής καθυστέρησης και άλλων συναφών καταστάσεων μετά από σχετική γνωμάτευση του Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Ροδόπης, καλύπτονται μόνο οι δέκα θέσεις δασκάλων· και εκ των τεσσάρων συνολικά δηλωμένων περιστατικών στα νηπιαγωγεία, καλύπτονται μόνο οι δύο θέσεις νηπιαγωγών”.

Τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, είναι:

1) Σκοπεύετε να στελεχώσετε, και πότε, την Παράλληλη Στήριξη στον νομό Ροδόπης, καλύπτοντας τα 28 διαπιστωμένα κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με δασκάλους των κλάδων ΠΕ 71- ΠΕ 70.50 και νηπιαγωγούς των κλάδων ΠΕ 61- ΠΕ 60.50;

2) Ποιες είναι οι προσλήψεις που έχουν γίνει για τον νομό Ροδόπης στο επίπεδο του βοηθητικού προσωπικού για την Παράλληλη Στήριξη στους κλάδους νοσηλευτών Π25 και ΕΒΠ Δ.Ε., ήτοι «ειδικού βοηθητικού προσωπικού», και ποιο το ποσοστό κάλυψης των υφιστάμενων αναγκών για το σχολικό έτος 2018-2019;

3) Ποιες οι εγκεκριμένες πιστώσεις από το ΕΣΠΑ για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών (ΕΑΕ) Παράλληλης Στήριξης και βοηθητικού προσωπικού, και τι ποσοστό από αυτές τις πιστώσεις έχουν μέχρι σήμερα απορροφηθεί ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης;

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που κατέθεσε ο κ. Ιλχάν Αχμέτ:

“Η πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση για την Παράλληλη Στήριξη μαθητών με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, αυτισμό, asperger, ψυχοκινητική καθυστέρηση και άλλες συναφείς καταστάσεις αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την κοινωνικοποίηση, την άρση της απομόνωσης και την ομαλή τους ένταξη στο σχολικό περιβάλλον που τόσο ανάγκη έχουν τα ίδια τα παιδιά όσο και οι οικογένειες τους.
Παρόλα αυτά, από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μέχρι και σήμερα παρατηρούνται σοβαρότατα κενά στην Π.Ε. Ροδόπης στους κλάδους ΠΕ 71- ΠΕ 70.50 και ΠΕ 61- ΠΕ 60.50, εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (ΕΑΕ).
Η κατάσταση αυτή διαμορφώνει την εξής απογοητευτική εικόνα για την περιοχή μας: Σε σύνολο 40 μαθητών που σήμερα έχουν ενταχθεί στο σχολικό περιβάλλον της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με συμπτώματα διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής, αυτισμού, asperger, ψυχοκινητικής καθυστέρησης και άλλων συναφών καταστάσεων μετά από σχετική γνωμάτευση του Κ.Ε.Δ.Δ.Υ νομού Ροδόπης, καλύπτονται μόνο οι 10 θέσεις δασκάλων και εκ των 4 συνολικά δηλωμένων περιστατικών στα νηπιαγωγεία, καλύπτονται μόνο οι 2 θέσεις νηπιαγωγών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης της Π.Ε. Ροδόπης.
Παραμένουν δηλαδή -και ενώ φτάνουμε ήδη στο Νοέμβριο- 28 συνολικά κενά δασκάλων και νηπιαγωγών των κλάδων της Παράλληλης Στήριξης εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (ΕΑΕ), γεγονός που σημαίνει ότι τα κενά ανέρχονται σε ποσοστό 70%, απέχοντας πολύ από την προσδοκώμενη κάλυψη που αναλογεί σε αυτά τα περιστατικά.
Τη ίδια στιγμή οι γονείς και οι οικογένειες των παιδιών αυτών αναρωτιούνται για το αν υπάρχουν οικονομικά όρια ή πρυτανεύουν άλλα κριτήρια στην κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί αναφερόμενοι στην «Παράλληλη Στήριξη» την χαρακτηρίζουν ως τον «αδύναμο κρίκο» των προσλήψεων και της στελέχωσης στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας.
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
1) Σκοπεύετε να στελεχώσετε και πότε την Παράλληλη Στήριξη στο νομό Ροδόπης καλύπτοντας τα 28 διαπιστωμένα κενά που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με δασκάλους των κλάδων ΠΕ 71- ΠΕ 70.50 και νηπιαγωγούς των κλάδων ΠΕ 61- ΠΕ 60.50;
2) Ποιες είναι οι προσλήψεις που έχουν γίνει για το νομό Ροδόπης στο επίπεδο του βοηθητικού προσωπικού για την Παράλληλη Στήριξη στους κλάδους νοσηλευτών Π25 και ΕΒΠ Δ.Ε., ήτοι «ειδικού βοηθητικού προσωπικού» και ποιο το ποσοστό κάλυψης των υφιστάμενων αναγκών για το σχολικό έτος 2018-19;
3) Ποιες οι εγκεκριμένες πιστώσεις από το ΕΣΠΑ για τη πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών (ΕΑΕ) Παράλληλης Στήριξης και βοηθητικού προσωπικού και τι ποσοστό από αυτές τις πιστώσεις έχουν μέχρι σήμερα απορροφηθεί ειδικά για την Π.Ε. Ροδόπης;
Ο ερωτών βουλευτής
Ιλχάν Αχμέτ, Ροδόπης”.