Το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τους αστυνομικούς του νομού Ροδόπης, όπως παρουσιάστηκαν προς τον ίδιο με υπόμνημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού, κατέθεσε με προσωπική του αναφορά προς το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκο Τόσκα, ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιλχάν Αχμέτ.

Μεταξύ των κορυφαίων ζητημάτων που προτάσσονται, είναι:

α)  οι δυσλειτουργίες που προκλήθηκαν με την ψήφιση των τροπολογιών ν.4472/2017 και ν.2946/2001, μέσω των οποίων εξαιρούνται οι Αστυνομικοί από την επέκταση του επιδόματος των 100 ευρώ και από τη δυνατότητα αντίστοιχης συνυπηρέτησης των συζύγων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με τα όμοια των Σωμάτων Ασφαλείας,

β) η διαγραφή περίπου 100 οργανικών θέσεων από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης και η κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Ν. Καλλίστης.

γ) οι άθλιες συνθήκες ασφαλείας και υγιεινής του Αστυνομικού Τμήματος Σαπών που αντίκεινται στον Κτιριακό Κανονισμό, γεγονός που επισύρει την ανάγκη άμεσης επισκευής των δομών αυτών.

δ) η μη λειτουργία του τμήματος μεταγωγών-Δικαστηρίων  Κομοτηνής,  από τη στιγμή που η Δ.Α. Ροδόπης αδυνατεί να βρει κατάλληλο χώρο που να πληροί προδιαγραφές ασφαλείας και υγιεινής που απαιτούνται για την στέγασή του.

ε) η ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος ή Σταθμού Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας με παράλληλη αύξηση αντίστοιχων οργανικών θέσεων της Δ.Α. Ροδόπης, ώστε ο έλεγχος να είναι ασφαλέστερος και για τους αστυνομικούς και για τους πολίτες.

στ) η αποκατάσταση των κοιτώνων στέγασης αλλά και κοινόχρηστων χώρων του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, οι οποίοι υπέστησαν σημαντικές φθορές από τη στέγαση παράτυπων μεταναστών τα προηγούμενα χρόνια.

η) η μεταφορά των παιδιών των υπηρετούντων στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης, στη Σχολή Αστυφυλάκων και στο τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, προς τον Παιδικό Σταθμό που εδρεύει στον οικισμό του Κοσμίου-Κομοτηνής που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Κομοτηνής, με λεωφορείο του Τ.Δ.Α. το οποίο συνήθως δεν χρησιμοποιείται, και το κόστος μετατροπής του είναι διατεθειμένη να καλύψει η Ένωση Αστυνομικών.

«Η ικανοποίηση των καθόλα δίκαιων αιτημάτων των Αστυνομικών του νομού Ροδόπης, δεν συνιστά απλά μια υπηρεσιακή διεκπεραίωση αλλά θα πρέπει να εκληφθεί από την πολιτική ηγεσία ως προτεραιότητα και υποχρέωση απέναντι σε εργαζομένους που επιτελούν το καθήκον τους μέσα σε δύσκολες συνθήκες», τονίζει στην δήλωση του ο βουλευτής Ροδόπης.

Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

ΑΝΑΦΟΡΑ

ΠΡΟΣ:
Το Υπουργείο Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΛ.ΑΣ. »

25/07/2018

Αξιότιμε κ Υπουργέ,

Σας επισυνάπτω το υπόμνημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης προκειμένου να σας επικοινωνήσουμε τα επικείμενα ζητήματα που ταλανίζουν την Αστυνομική Υπηρεσία στον Νομό μας. Συγκεκριμένα δυσλειτουργίες προκλήθηκαν με την ψήφιση των τροπολογιών ν.4472/2017 και ν.2946/2001, μέσω των οποίων εξαιρούνται οι Αστυνομικοί από την επέκταση του επιδόματος των 100 ευρώ κι από την δυνατότητα αντίστοιχης συνυπηρέτησης των συζύγων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με τα όμοια των Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσης, με τον ν. 4249/14 “Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας” και το π.δ. 7./17 “Αναδιάταξη-αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία περιφερειακών υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας” διεγράφησαν περίπου 100 οργανικές θέσεις από την Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης ενώ παράλληλα καταργήθηκε και ο Αστυνομικός Σταθμός Ν. Καλλίστης. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε και τις άθλιες συνθήκες ασφαλείας και υγιεινής που αντίκεινται στο Κτιριακό Κανονισμό στο Αστυνομικό Τμήμα Σαπών, γεγονός που επισύρει την ανάγκη άμεσης επισκευής των δομών αυτών και την σύμφωνη λειτουργία του με το π.δ. 16/96 ” Ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας και υγείας στους χώρους εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 89/654 ΕΟΚ”. Κύριε Υπουργέ, με το π.δ. 25/11 ιδρύθηκε το τμήμα μεταγωγών-Δικαστηρίων Κομοτηνής, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει καταστεί δυνατή η λειτουργία του, αφού η Δ.Α. Ροδόπης αδυνατεί να βρει κατάλληλο χώρο που να πληροί προδιαγραφές ασφαλείας και υγιεινής που απαιτούνται για την στέγασή του.
Αξίζει να επισημάνουμε πως την 09-09-2013 στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας ξεκίνησε η λειτουργία του Μεθοριακού Σημείου Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας. Ενώ αρχικά στελεχώθηκε με Αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης κι ενισχύθηκε με 24 αστυνομικούς από άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας, η τεράστια κινητικότητα από την περιοχή Νυμφαίας, καθιστά δυσλειτουργικό το έργο λόγω έλλειψης στελεχών. Πρόταση της Ένωσης Αστυνομικών , η ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος ή Σταθμού Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας με παράλληλη αύξηση αντίστοιχων οργανικών θέσεων της Δ.Α. Ροδόπης, ώστε ο έλεγχος να είναι ασφαλέστερος και για τους αστυνομικούς και για τους πολίτες.
Στην περιοχή μας , ως γνωρίζετε, λειτουργεί Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων από τον Οκτώβρη του 1997. Μέχρι και σήμερα οι εγκαταστάσεις είναι ελλιπείς και μέρος των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων χρησιμοποιήθηκαν ως χώρος φιλοξενίας άτυπων μεταναστών. Αυτό οδήγησε στην πρόκληση ζημιών σε κοιτώνες στέγασης και σε κοινόχρηστους χώρους , οι οποίοι πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν και να καταστούν λειτουργικοί αποκλειστικά για την φιλοξενία των Δοκίμων Αστυφυλάκων. Τέλος, ο Δήμος Κομοτηνής έχει παραχωρήσει τον Παιδικό Σταθμό που εδρεύει στον οικισμό του Κοσμίου-Κομοτηνής, για την φιλοξενία των παιδιών των υπηρετούντων στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης, στη Σχολή Αστυφυλάκων και στο τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής. Η μεταφορά των παιδιών μπορεί να γίνεται με λεωφορείο του Τ.Δ.Α., το οποίο συνήθως δεν χρησιμοποιείται και το κόστος μετατροπής του είναι διατεθειμένη να καλύψει η Ένωση Αστυνομικών , ούτως ώστε να πληροί τις προδιαγραφές μεταφοράς των παιδιών των Αστυνομικών Υπαλλήλων. Παρόλο που υπάρχει η πρόθεση, η διαδικασία έχει ανασταλεί για διάστημα παραπάνω του ενός έτους για να λάβει έγκριση από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Κύριε Υπουργέ, τα προβλήματα ως βλέπετε που ταλανίζουν την Αστυνομική Υπηρεσία Ροδόπης δεν είναι λίγα αλλά δεν είναι κι ανέφικτα. Μην λησμονούμε τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν λόγω της γεωγραφικής θέσης του Νομού ως όμορος του Νομού Έβρου που αποτελεί πύλη εισόδου παράτυπων μεταναστών, την πολυπολιτισμικότητα του πληθυσμού, την ύπαρξη πλήθους στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος όπως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το Εφετείο Θράκης, οι Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής, το Τούρκικο Προξενείο, η οικία του Τούρκου Πρόξενου κτλ., ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται αυξημένη κίνηση από αλλοδαπούς κυρίως αλλά και ημεδαπούς επισκέπτες στην παραλιακή ζώνη του Νομού μας.

Προς τούτο προσβλέπουμε στην ευαισθητοποίηση από το Υπουργείο σας , στην αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη σας στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει η Αστυνομική Υπηρεσία του Νομού μας προκειμένου να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Παρακαλούμε για την τοποθέτησή σας.

Μετά τιμής

Ιλχάν Αχμέτ

Βουλευτής Νομού Ροδόπης-Δημοκρατική Συμπαράταξη.