ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝΜΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝΜόνη συζήτηση και έγκρισΔύο ερωτήσεις για σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ροδόπης, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, ενώ επίσης συνυπέγραψε μαζί με δεκαέξι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τροπολογία για το θέμα των παρακρατήσεων των ασφαλιστικών εισφορών οφειλετών προς τον Ο.Γ.Α.

Με την πρώτη ερώτηση ο βουλευτής ζήτησε ενημέρωση για την πληρωμή επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου (Ε.Φ.Κ.Π.) για τους αγρότες, καθώς επίσης για τα ποσά που εκκρεμούν από τα προηγούμενα έτη. Επιπλέον, πρότεινε στο Υπουργείο να υπάρχει σε ετήσια βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών του Ε.Φ.Κ.Π.

Η δεύτερη ερώτηση αναφέρεται στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των αγροτών και στη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος μέσω της βελτίωσης του τρόπου καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών προς τον Ο.Γ.Α. με γνώμονα τη στήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα ο βουλευτής ζήτησε να μη γίνει καμία παρακράτηση των κοινοτικών ενισχύσεων για οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ πρότεινε οι λοιπές παρακρατήσεις να γίνονται κατόπιν εθελοντικής εξουσιοδότησης του δικαιούχου. Πρότεινε τέλος να συμπεριληφθούν και οι οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών προς τον Ο.Γ.Α. στη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία με εκατό δόσεις.

Οι παρακρατήσεις των ενισχύσεων και ο τρόπος καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον Ο.Γ.Α. αποτελούν αντικείμενο της προτεινόμενης τροπολογίας που κατέθεσε η Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σε ότι αφορά το θέμα των ενισχύσεων, στο κείμενο της τροπολογίας αναφέρεται: «ο Κανονισμός 1306/2013 δεν επιτρέπει να γίνεται καμία παρακράτηση των ενισχύσεων και απαιτεί ρητά, αυτές να καταβάλλονται στο λογαριασμό τους (των αγροτών) και μόνο, για να μπορεί να στηρίξει την παραγωγική διαδικασία». Για το θέμα λοιπών παρακρατήσεων, οι βουλευτές προτείνουν «για την αποφυγή πρόσθετου διοικητικού βάρους και ταλαιπωρίας των αγροτών πρέπει να βελτιωθεί και ο τρόπος καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του Ο.Γ.Α. με την εφαρμογή ανάλογων διαδικασιών εθελοντικής εκχώρησης ενισχύσεων με βάση δήλωση του δικαιούχου όπως ακριβώς εφαρμόζεται σήμερα επιτυχημένα με τον ΕΛΓΑ».