Κοινή δήλωση για την παρατεινόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, εξέδωσαν δεκαέξι Έλληνες Ευρωβουλευτές (οι τρεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι πέντε της ΝΔ, οι δύο του ΠΑΣΟΚ, οι δύο από το ΠΟΤΑΜΙ, και οι τέσσερις ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ).

«Η συμπεριφορά αυτή των τουρκικών αρχών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας είναι κράτος-μέλος», τονίζεται στη δήλωση, με την οποία καλείται η τουρκική κυβέρνηση «να απελευθερώσει άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς».

Ολόκληρο το κείμενο της δήλωσης – το οποίο συντάχθηκε από τον Ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο:

«Την 1η Μαρτίου 2018 δύο Έλληνες στρατιωτικοί που βρίσκονταν σε περιπολία ρουτίνας στα σύνορα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στην περιοχή του ποταμού Έβρου, φέρονται να έχασαν τον προσανατολισμό τους εξ αιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών και να βρέθηκαν λίγα μέτρα μέσα στο τουρκικό έδαφος. Αντί όμως να τους προειδοποιήσουν και να τους καλέσουν να επιστρέψουν άμεσα στο ελληνικό έδαφος, όπως συνηθίζονταν ως τώρα σε παρόμοια περιστατικά και από τις δύο πλευρές, οι Τούρκοι προτίμησαν να τους συλλάβουν και να τους θέσουν υπό κράτηση σε φυλακή  υψίστης ασφαλείας (!), χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί έως σήμερα ποιες ακριβώς κατηγορίες θα τους αποδοθούν. Η συμπεριφορά αυτή των τουρκικών αρχών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας είναι κράτος-μέλος. Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων δεν συνάδει προς τις αρχές της καλής γειτονίας, τις οποίες θα έπρεπε να τηρεί ένα υποψήφιο για ένταξη στην Ένωση κράτος (δηλαδή η Τουρκία) προς την Ένωση και τα κράτη-μέλη της. Καλούμε συνεπώς την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς».

Οι υπογράφοντες Ευρωβουλευτές (αλφαβητικά): Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ (ΝΔ), Γιώργος Γραμματικάκης (ΠΟΤΑΜΙ), Θοδωρής Ζαγοράκης (ΝΔ), Εύα Καϊλή (ΠΑΣΟΚ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ), Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ), Κωνσταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μιλτιάδης Κύρκος (ΠΟΤΑΜΙ), Γιώργος Κύρτσος (ΝΔ), Νότης Μαριάς (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ), Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ-Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Σοφία Σακοράφα (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ), Μαρία Σπυράκη (ΝΔ), Νίκος Χουντής (ΛΑΕ), Κώστας Χρυσόγονος (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ).

Σε σχετική του δήλωση ο Δημήτρης Παπαδημούλης, υπογραμμίζει: «Επικρίνουμε τις τουρκικές Αρχές για το πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών, και ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή τους. Οι τουρκικές Αρχές αρνούνται να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και δεν ακολούθησαν την πάγια πρακτική πολλών ετών όπου τέτοια περιστατικά λυνόντουσαν μέσα σε λίγες ώρες με συνεννόηση των αρμόδιων Στρατιωτικών Αρχών. Η κοινή αυτή δήλωση στέλνει μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και σοβαρότητας, που θα είναι πάρα πολύ χρήσιμο στις προσπάθειες που κάνει η πατρίδα μας απέναντι στα παιχνίδια σκοπιμότητας που παίζει η κυβέρνηση και η ηγεσία Ερντογάν στην Άγκυρα. Και ακριβώς επειδή στην Άγκυρα παίζονται παιχνίδια, στην Αθήνα επιβάλλεται ομοψυχία, ενότητα και σοβαρότητα. Και οι δεκαέξιΈλληνες Ευρωβουλευτές, από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα, στέλνουμε μήνυμα στήριξης της πατρίδας μας, διεθνοποίησης του προβλήματος, ενότητας και ομοψυχίας».