Τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το Κέντρο Υγείας Σαπών αναδεικνύουν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν:

«Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Σάπων στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, λόγω της πολιτικής απαξίωσης του που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πολιτικής, συστηματικής υποβάθμισης των δημόσιων υποδομών Υγείας, προκειμένου να κερδίζει έδαφος η επιχειρηματική δράση και η κερδοφορία των επενδυτών σε βάρος της υγείας.

Το Κ.Υ. Σαπών εξυπηρετεί τους περίπου 40.000 κατοίκους της Π.Ε. Ροδόπης, κι όμως οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, και η ελλιπής συντήρηση του κτιρίου, καθιστούν τη λειτουργία του προβληματική με ανάλογες συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών υγείας αλλά και στις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων σε αυτό.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στο ιατρικό προσωπικό, έπειτα από την αποχώρηση του μοναδικού ακτινολόγου, έχει απομείνει μόνο η χειρίστρια του ακτινολογικού μηχανήματος, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς γνωμάτευση οι ακτινογραφίες. Χωρίς γνωμάτευση παραμένουν και τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών εξετάσεων, καθώς ο μόνιμος μικροβιολόγος πήρε απόσπαση χωρίς να αντικατασταθεί. Αντίστοιχα δεν προκηρύχθηκε ποτέ η θέση του παθολόγου έπειτα από τη συνταξιοδότηση της τελευταίας που υπηρετούσε. Τέλος, αποσπάστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσοκομείο Κομοτηνής, έξι γενικοί γιατροί και δύο παιδίατροι, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς παιδίατρο το Κ.Υ. Σαπών.

Φυσικά ελλείψεις υπάρχουν και σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς τρεις νοσηλευτές και ένας παρασκευαστής μικροβιολογικού αποσπάστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. Οι εναπομείναντες επτά νοσηλευτές που εργάζονται στο Κ.Υ. Σαπών, με μεγάλη δυσκολία καταφέρνουν να βγάζουν τις βάρδιες.

Σημαντικές όμως είναι και οι ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα, καθώς επίσης και σε αντιδραστήρια και βιοχημικούς αναλυτές. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές φορές οι ίδιοι οι ασθενείς αναγκάζονται να αγοράζουν τα ενέσιμα φάρμακά τους, ενώ είναι πολύ συχνό το φαινόμενο με δικά τους έξοδα να καλύπτουν τις αλλαγές που έχουν ανάγκη τα τραύματα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι το Κ.Υ. λειτουργεί χωρίς ασθενοφόρο και πλήρωμα ΕΚΑΒ εδώ και δέκα χρόνια. Η διακομιδή ασθενών γίνεται με οχήματα των ίδιων ή των οικείων τους, ενώ όποτε καλείται ασθενοφόρο, αυτό έρχεται από την Κομοτηνή με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος, ενώ σχεδόν πάντα έρχεται χωρίς γιατρό και η διακομιδή γίνεται με συνοδεία του συγγενικού προσώπου του ασθενούς.

Τέλος, προβλήματα υπάρχουν και στη θέρμανση του κτιρίου, όχι μόνο του Κ.Υ. αλλά και των αγροτικών ιατρείων που ανήκουν στο Κ.Υ. Σαπών. Η 4η ΥΠΕ δεν εγκρίνει το απαραίτητο κονδύλι για πετρέλαιο, αλλά και όταν γίνεται η έγκριση, γίνεται καθυστερημένα με αποτέλεσμα το Κ.Υ. να μένει για μέρες χωρίς θέρμανση ή να λειτουργεί με θέρμανση για ορισμένες μόνο ώρες τη μέρα, με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία των ασθενών αλλά και των εργαζομένων.

Παράλληλα, το ίδιο το κτίριο του Κ.Υ. χρειάζεται ανακαίνιση. Η παλαιότητα του ίδιου και των υλικών κατασκευής του, καθώς και τα χαλασμένα κουφώματα αποτελούν βασική αιτία που ακόμα και όταν υπάρχει θέρμανση, το κτίριο δυσκολεύεται να ανεβάσει τη θερμοκρασία του πάνω από τους 10 βαθμούς. Αντίστοιχα βέβαια είναι και τα προβλήματα στα περισσότερα αγροτικά ιατρεία, λόγω της μη συντήρησης των κτιρίων τους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Κ.Υ. Σαπών, με βάση τις διευρυμένες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
  • Την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης ασθενοφόρου στο Κ.Υ. Σαπών.
  • Τη χρηματοδότηση του Κέντρου Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα λειτουργίας του, με σκοπό την εξυπηρέτηση των 40.000 περίπου κατοίκων που ζητούν τις υπηρεσίες του».