– «Να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας προς όφελος του λαού, με την παραγωγή φθηνών και ποιοτικών προϊόντων».

«Το αποδεκατισμένο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, χτυπιέται κι άλλο από την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ, σπρώχνοντας χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά στη φτώχεια και τον αφανισμό», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ, και υπογραμμίζοντας πως «το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται σκληρό για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς μπαίνουν σε εφαρμογή κι άλλα μέτρα σε βάρος τους, που είτε ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου είτε περιλαμβάνονται στη νέα ΚΑΠ της Ε.Ε. 2015 – 2020», υπενθυμίζει:

 • Με τον ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης οι εισφορές στον ΟΓΑ αυξήθηκαν ήδη κατά 3% από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται αλματωδώς από το 2017. Ήδη, πάνω από το 50% των μικρομεσαίων αγροτών αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές στον ΟΓΑ.
 • Για το εισόδημα του 2015 οι αγρότες πληρώνουν φέτος φόρο με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Από του χρόνου, ναι μεν θα ισχύει και για τους αγρότες αφορολόγητο όριο εισοδήματος – το πέτυχαν με τον σκληρό κι ανυποχώρητο αγώνα τους στα μπλόκα τον περασμένο χειμώνα – όμως είναι χαμηλό, καθώς η κυβέρνηση κουτσούρεψε κι αυτό που ίσχυε για τους εργατοϋπαλλήλους και τους συνταξιούχους, και από τις 9.500 ευρώ που ήταν, το κατέβασε στις 8.670 ευρώ.
 • Στο πλαίσιο υλοποίησης της πρόβλεψης του νόμου για διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα και μη», χιλιάδες μικροκαλλιεργητές θα αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις και όλα τα άλλα υποβοηθητικά για τους αγρότες μέτρα. Επιδοτήσεις/ενισχύσεις κόβονται διαρκώς, με τελευταία θύματα τους κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών στους οποίους δεν δίνονται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις επειδή τα ντόπιων φυλών ελευθέρας βοσκής πρόβατά τους δεν μπορούν να πιάσουν το όριο παραγωγής που τίθεται από την Ε.Ε. στα 120 κιλά γάλα ετησίως από το καθένα. Άλλωστε, γενικότερα με τη νέα ΚΑΠ της Ε.Ε., οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις πετσοκόβονται, και μέχρι τέλους του 2019 οι περικοπές θα αγγίξουν συνολικά το 60%.
 • Σε εφαρμογή μπαίνει και το μέτρο της περικοπής κατά 60% της σύνταξης όσων συνταξιούχων αγροτών εξακολουθούν να απασχολούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία και εισπράττουν επιδοτήσεις/ενισχύσεις
 • Από τα τέλη του ερχόμενου Σεπτέμβρη οι αγρότες καλούνται να αρχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το σπίτι, το οικόπεδο στο χωριό – για το οικόπεδο θα είναι αυξημένος – τους αχυρώνες, τους στάβλους και τα χωράφια. Και μαζί τα ειδικά αγροτικά χαράτσια, όπως για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αρδευτικές γεωτρήσεις, τους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, τα ψεκαστικά, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται πως «όλα αυτά – και πολλά άλλα – έρχονται σε μια περίοδο που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει υποστεί μεγάλη μείωση και όλο και λιγοστεύει. Αιτία, η ΚΑΠ της Ε.Ε., που εφαρμόζει με ευλάβεια και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το Ποτάμι, ο Λεβέντης και  η οποία:

– Επιβάλλει χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων ώστε να αυγαταίνουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων που τα αγοράζουν πάμφθηνα από τους παραγωγούς και τα πουλάνε πανάκριβα στους καταναλωτές.

Αυξάνεται διαρκώς το κόστος παραγωγής με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αγροτικό πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα, νερό για άρδευση, μηχανήματα, ζωοτροφές, κ.ά.), κόβονται και οι επιστροφές που έπαιρναν οι αγρότες από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων, ενώ το ίδιο συμβαίνει με το αγροτικό ρεύμα και όλα τα άλλα εφόδια.

– Αφήνει χωρίς αποζημιώσεις τους αγρότες, η παραγωγή των οποίων υπόκειται ζημιές από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες, στηριζόμενη στον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ ο οποίος δεν αναγνωρίζει και δεν καλύπτει τις ζημιές από κάθε αίτιο και δεν αποζημιώνει για το σύνολο των καταστροφών, και επικαλούμενη τις οικονομικές αδυναμίες του κράτους. Κι αυτά όταν οι αγρότες πληρώνουν πολύ υψηλές εισφορές για την ασφάλιση της παραγωγής τους στον ΕΛΓΑ, ο οποίος προκαλεί κι από πάνω ζητώντας από τους πληγέντες παραγωγούς επιπλέον ασφάλιστρα για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ισχύοντα κανονισμό, προωθώντας και μ’ αυτόν τον τρόπο τη «λογική» της ιδιωτικοποίησης της αγροτικής ασφάλισης.

«Στόχος της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής είναι να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών και να δημιουργηθούν μεγάλα καπιταλιστικά αγροκτήματα, σύγχρονα τσιφλίκια χιλιάδων στρεμμάτων, όπου το μέλλον των μικρομεσαίων αγροτών θα είναι είτε η ανεργία είτε η μετατροπή τους σε σύγχρονους κολίγους – εργάτες γης», προσθέτει το ΚΚΕ Ροδόπης, και συμπληρώνει: «Καλλιεργούν αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες όσοι προτείνουν στους αγρότες να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στην κυβέρνηση και την Ε.Ε. για να πετύχουν κάποια βελτίωση του εισοδήματος μέσα από έκτακτες ενισχύσεις. Η πείρα έδειξε ότι τέτοιου είδους ενισχύσεις κατακτήθηκαν με σκληρούς και οργανωμένους αγώνες».

Τούτων δοθέντων, το ΚΚΕ Ροδόπης εκτιμά πως «από τα πράγματα είναι μονόδρομος η οργάνωση της πάλης των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων με αιτήματα αιχμής όπως:

 • Να μείνουν στα χαρτιά οι νόμοι – εκτρώματα για Ασφαλιστικό και Φορολογικό.
 • Να μειωθούν το κόστος παραγωγής με αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, η τιμή του αγροτικού ρεύματος και των άλλων αγροτικών μέσων και εφοδίων.
 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα αγροτικά προϊόντα που θα εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα και τη συνέχιση της αγροτικής απασχόλησης.
 • Εξόφληση από το κράτος, την Ε.Ε. και τους εμποροβιομηχάνους, όλων των χρωστούμενων προς τους αγρότες (εξισωτικές αποζημιώσεις, επιστροφές φόρου καυσίμων, προγράμματα νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, παράδοση προϊόντων, κ.λπ.).
 • Άτοκα καλλιεργητικά δάνεια από τις τράπεζες στους μικρομεσαίους αγρότες, με εγγύηση του κράτους.
 • Καμία κατάσχεση σπιτιού ή χωραφιού για χρέη μικρομεσαίου αγρότη.
 • Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται οι ζημιές από όλα τα αίτια και να δίνονται αποζημιώσεις για το σύνολο των ζημιών.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των άλλων χαρατσιών».

Καταληκτικά, το ΚΚΕ Ροδόπης, απευθύνει το κάλεσμα: «Η προοπτική είναι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς να πάρει χαρακτηριστικά σύγκρουσης με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε συμμαχία, δε, με την εργατική τάξη, να στραφεί ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, που είναι τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές και οι κυβερνήσεις τους. Να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας προς όφελος του λαού, με την παραγωγή φθηνών και ποιοτικών προϊόντων».