Σε ανακοίνωση της η τομεακή επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ, τονίζει μεταξύ άλλων: “Δεν θα μας λυπηθούν, πρέπει να συγκρουστούμε μαζί τους”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στην από 13/10/2015 ερώτηση του ΚΚΕ με θέμα την οριακή κατάσταση λειτουργίας του Σισμανόγλειου Γενικού Νοσοκομείο Κομοτηνής, και με αίτημα την κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης, το Υπουργείο Υγείας απάντησε ότι:

Με τις προκηρύξεις του το Υπουργείο μέσω ΑΣΕΠ, προβλέπει μία θέση Υ.Ε. και τρεις Δ.Ε. Επίσης ενημερώνει ότι η 4η ΥΠΕ όπου ανήκει το Νοσοκομείο Κομοτηνής, εξέδωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μετατάξεις στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Με λίγα λόγια, το Υπουργείο με την απάντησή του, υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού του νομού, κοινώς κοροϊδεύει, και επί της ουσίας μας ανακοινώνει ότι η υποβάθμιση της λειτουργίας του νοσοκομείου θα συνεχιστεί.

Η στάση αυτή της κυβέρνησης δεν είναι βέβαια κεραυνός εν αιθρία. Και οι προηγούμενες κυβερνήσεις την ίδια τακτική ακολούθησαν, που οδήγησε: Σε μείωση των μισθών, κατάργηση των ΒΑΕ, κλείσιμο κλινικών, συντάξεις πείνας, απλήρωτες υπερωρίες-εφημερίες, αύξηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, εργαζόμενοι με δελτία παροχής υπηρεσιών).

Η  επίθεση δεν σταματά. Το ξέρουμε πια ότι η μία θυσία προετοιμάζει την επόμενη! Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής θα φτιάξουν κάποια στιγμή τα πράγματα. Γι’ αυτό και είναι ανάγκη  να υπάρξει δράση σαν μια γροθιά, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους ασθενείς, τους συγγενείς, με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με τα παιδιά της εργατιάς, με τους γυναικείους συλλόγους, τις λαϊκές επιτροπές, τους συλλόγους των φοιτητών και σπουδαστών.

Είναι δυνατόν να μπλοκαριστούν τα σχέδια της κυβέρνησης; ΕΙΝΑΙ!

Όλοι μαζί να παλέψουμε, για να έχει ο λαός αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία-πρόνοια. Για να ανατρέψουμε τους αντιασφαλιστικούς νόμους. Να παλέψουμε να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μονιμοποιηθούν όλοι όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Να υπερασπιστούμε τον θεσμό των ΒΑΕ και τη διεύρυνσή του. Να φύγουν οι εργολάβοι, και το προσωπικό που απασχολούν να μονιμοποιηθεί. Να καλυφθούν οι απώλειες που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια με τα μνημόνια. Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος!

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 ενσωματώνει και τα αντιλαικά μέτρα που δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί (νέες μειώσεις μισθών, διάλυση κοινωνικής ασφάλισης), μειώνει τις συνολικές δαπάνες για το Υπουργείο Υγείας κατά 19 εκατομμύρια ευρώ, αντί να τις αυξάνει για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν. Μειώνει κι άλλο την κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων κατά 1,8 δισ. ευρώ. Με τον προϋπολογισμό αυτό θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο οι όροι διαβίωσης, οι όροι ιατρικής, νοσηλευτικής και φαρμακευτικής περίθαλψης του λαού, θα κλείσουν κλινικές και υγειονομικές μονάδες. Θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που στερούνται τα φάρμακά τους, που στερούνται τον γιατρό.

Η κυβέρνηση προωθεί άμεσα νέο ασφαλιστικό, που θα επιφέρει νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση δεν εξαιρεί κανέναν!

Παράλληλα, με το 3ο Μνημόνιο, προβλέπεται η περεταίρω εκχώρηση υπηρεσιών της δημόσιας υγείας στους ιδιώτες, ενώ τα σπασμένα από τα πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων θα πληρώσουν και πάλι οι ασθενείς. Είναι τουλάχιστον προκλητικές οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ότι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης θα προέλθει από την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο διέγραψε πρόστιμα μεγάλων επιχειρήσεων για φοροδιαφυγή και ετοιμάζεται να δώσει φορολογική αμνηστία σε μεγαλοεπιχειρηματίες για αδήλωτα κεφάλαια, με ένα συμβολικό αντίτιμο.

Χρειάζεται να ξεφύγουμε από τη λογική ότι μπορεί να δοθεί λύση μη πηγαίνοντας κόντρα στην κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι σαν παραμεθόριος περιοχή με ειδικά προβλήματα, θα μας λυπηθούν.

Να ξεφύγουμε από τη λογική του μικρότερου κακού, οτι δηλαδή μπορούν να «εξαιρεθούν» και να σωθούν όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει, καθώς και συνολικά ο τομέας της υγείας. Λογική  που οδηγεί τελικά στο μεγάλο κακό.

Χωρίς σύγκρουση με τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα, δεν υπάρχουν λύσεις προς όφελος του λαού. Και οι αιτίες δεν είναι κάποιοι κακοί πολιτικοί, ή βλάκες ή ηλίθιοι, αλλά συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και στον χώρο της Υγείας, που οι αποφάσεις της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων τα εξυπηρετούν.

Διεκδικούμε:

  • Να μη περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα
  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Αναπλήρωση απωλειών στους μισθούς.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία.
  • Σταθερό 5ήμερο με 6ωρο – 30ωρο. Μία εφημερία την εβδομάδα.
  • Αποκλειστικά δημόσια, καθολική ασφάλιση. Σύνταξη στα 60 και τα 55 αντίστοιχα για άντρες και γυναίκες. Επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
  • Άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και την προστασία της υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους.
  • Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.