«Τεράστιες είναι οι ευθύνες όλων των έως σήμερα κυβερνήσεων, της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, αφού ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές του Νομού Ροδόπης που πλήττονται επανειλημμένα από πλημμυρικά φαινόμενα, υλοποιούν έργα και υποδομές που αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτές οι ανάγκες θυσιάζονται στον βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων για τα οποία πανηγυρίζει με θράσος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ Ροδόπης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως «είναι απαραίτητο, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να προχωρήσει η συντήρηση και η ενίσχυση των όποιων αντιπλημμυρικών υποδομών, καθώς και η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου προληπτικής προστασίας του πληθυσμού, των υποδομών, των γεωργοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, απέναντι σε έντονα καιρικά φαινόμενα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τοπικής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ, κλιμάκιο της οποίας βρέθηκε σε πληγείσες περιοχές:

«Οι ζημιές από τις πλημμύρες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων σε λαϊκές κατοικίες  οικισμών, αγροτικές καλλιέργειες, σε ζωικό κεφάλαιο, στο οδικό δίκτυο της  περιοχής  Αμαράντων του Δήμου Μαρωνείας –Σαπών αλλά και άλλων περιοχών του Νομού Ροδόπης, αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά την έλλειψη σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες όλων των έως σήμερα κυβερνήσεων, της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, αφού ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές του Νομού Ροδόπης που πλήττονται επανειλημμένα από πλημμυρικά φαινόμενα, όπως η ευρύτερη περιοχή των Αμαράντων, υλοποιούν έργα και υποδομές που αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτές οι ανάγκες θυσιάζονται στον βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων για τα οποία πανηγυρίζει με θράσος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι ιδιαίτερα “θελκτικά” για τους καπιταλιστές, αφού δεν τους αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. Γιατί οι κυβερνήσεις και οι τοπικές διοικήσεις μονίμως τοποθετούν τα ζωτικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα εκτός προτεραιοτήτων, στο όνομα των «εκτάκτων αναγκών», της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και των «δυνατοτήτων της οικονομίας».  Επιβεβαιώνεται ότι η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Είναι απαραίτητο, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να προχωρήσει η συντήρηση και η ενίσχυση των όποιων αντιπλημμυρικών υποδομών, καθώς και η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου προληπτικής προστασίας του πληθυσμού, των υποδομών, των γεωργοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, απέναντι σε «έντονα» καιρικά φαινόμενα.

Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους, να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, απαιτώντας να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών, έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων».