Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κορουμπλή, με θέμα «Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Σισμανόγλειου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής», κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου και   Σάκης Βαρδαλής.

«Η υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» συνεχίζεται, οξύνοντας τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του και οδηγώντας το σε υποβάθμιση», τονίζουν οι Βουλευτές, και συνεχίζουν:

kke-ygeia1«Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο, ότι 12 εργαζόμενοι «βγάζουν» 80 βάρδιες, τη στιγμή που ο μέγιστος αριθμός που μπορούν να κάνουν είναι 60. Την ίδια ώρα τους οφείλονται ρεπό και άδειες από το 2014 και το 2015.

Σύμφωνα με την καταγγελία των ίδιων των εργαζόμενων, η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι εκρηκτική, ενώ γίνεται προσπάθεια να καλύπτεται η στοιχειώδης έστω λειτουργία του, με δανεικούς γιατρούς.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν:

“Στο ακτινολογικό, όπου λειτουργεί και αξονικός τομογράφος, τον Ιανουάριο του 2015 πραγματοποιήθηκαν 5.876 εξετάσεις, ενώ οι 10 εργαζόμενοι σε αυτό, αποδίδουν συνολικά 50 εργάσιμες βάρδιες την εβδομάδα.

Το ΤΕΠ δέχεται 150 ασθενείς / 24ωρο, 4.500 μηνιαίως, με προσωπικό που ενισχύεται από τα Κέντρα Υγείας.

Τα προγράμματα της Οφθαλμολογικής Κλινικής, είχαν στην απογευματινή βάρδια νοσηλεύτρια του ΠΕΔΥ.

Το Μικροβιολογικό Εργαστήριο, τον Ιανουάριο του 2015 πραγματοποίησε 56.223 εξετάσεις, με τη συνδρομή προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που τα Εξωτερικά Ιατρεία του νοσοκομείου, τον Ιανουάριο του 2015 εξυπηρέτησαν 3.950 περιστατικά, με δυο νοσηλεύτριες μόνιμο προσωπικό και μαθήτριες της σχολής”.

kkeΗ δραματική αυτή κατάσταση που βιώνουν καθημερινά εργαζόμενοι και ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης της δημόσιας υγείας που εφάρμοσαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, με στόχο την εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση, για:

– Να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των κατηγοριών (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, βοηθητικό), με βάση τις ανάγκες για παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους της περιοχής.

– Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία, για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες».