Δριμύ κατηγορώ κατά του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε το ΚΚΕ, κατηγορώντας το, αφενός οτι δημιουργεί τις συνθήκες για νέες επεμβάσεις σε Μέση Ανατολή και βόρεια Ακόμη, ακόμη και για πιο γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, και αφετέρου οτι ενεργεί με απώτερο σκοπό την περικύκλωση της Ρωσίας. Ταυτόχρονα καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση ως την “πιο συνεπή φιλοΝΑΤΟϊκή δύναμη” που “στηρίζει όλες τις επικίνδυνες αποφάσεις”, την ώρα μάλιστα που “το ΝΑΤΟ συστηματικά “νίπτει τας χείρας του” τόσο για την τουρκική επιθετικότητα όσο και για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται από τη – ΝΑΤΟϊκή “σύμμαχο” – Τουρκία”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

“Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ κατέληξε με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε πολύ επικίνδυνες αποφάσεις και σχεδιασμούς πολεμικής προετοιμασίας, μέρος των οποίων είναι και η επίσπευση της ένταξης νέων χωρών στη δολοφονική συμμαχία.

Στο πλαίσιο της επιδίωξης για τον ευρωατλαντικό έλεγχο των δυτικών Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, δρομολογείται η ένταξη στο ΝΑΤΟ της πΓΔΜ, όπως επίσης της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Αποδείχτηκε ότι πίσω από τη βιασύνη για το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων με τη FYROM βρισκόταν ο στόχος για ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, το οποίο έβαλε και τη σφραγίδα του στην πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας-πΓΔΜ.

Η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε να προχωρήσει η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, να αυξηθούν οι ΝΑΤΟϊκές δαπάνες από τα κράτη-μέλη, να δημιουργηθούν νέοι και μεγαλύτεροι στρατιωτικοί σχηματισμοί πολεμικής προετοιμασίας με δυνατότητα γρήγορης μετακίνησης προς την Ανατολή, και με στόχο την περικύκλωση της Ρωσίας.

Είναι χαρακτηριστική η απόφαση για τα τέσσερα “30αρια”, δηλαδή μέχρι το 2020 να έχουν στήσει 30 τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πλοία μάχης, για να είναι έτοιμα να αναπτυχθούν οπουδήποτε το πολύ σε 30 μέρες.

Επίσης, με το γνωστό πρόσχημα της “αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της αστάθειας”, μεθοδεύονται νέες επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για νέους πολέμους, ακόμη και έναν πιο γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με μεγάλο θύμα τους λαούς.

Οι αντιθέσεις που εκφράστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, κυρίως ανάμεσα στις ΗΠΑ και χώρες της Ε.Ε., γύρω από τα ζητήματα της αύξησης των ΝΑΤΟϊκών δαπανών και τη στρατιωτικοποίηση της Ε.Ε., είναι μέρος του συνολικότερου οικονομικού-εμπορικού πολέμου που διεξάγεται. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αναιρείται η κοινή στόχευση για την απόκτηση νέων αγορών, πηγών και σφαιρών επιρροής, για την εκμετάλλευση των λαών, που κάθε δύναμη υπηρετεί για λογαριασμό των δικών της μονοπωλίων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναδεικνύεται στην πιο συνεπή φιλοΝΑΤΟϊκή δύναμη. Η ομιλία Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής ήταν ένας “ύμνος” στο ΝΑΤΟ, που προσβάλλει και προκαλεί τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση στηρίζει όλες τις επικίνδυνες αποφάσεις. Καμαρώνει για το ότι βρίσκεται στην κορυφή των χωρών με τις υψηλότερες ΝΑΤΟϊκές δαπάνες. Υιοθετεί όλα τα προσχήματα που οδηγούν σε νέους πολέμους και επεμβάσεις. Γενικότερα, επιχειρεί να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για λογαριασμό της ελληνικής άρχουσας τάξης, εμπλέκοντας τον ελληνικό λαό σε μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους. Και όλα αυτά τη στιγμή που το ΝΑΤΟ συστηματικά “νίπτει τας χείρας του” τόσο για την τουρκική επιθετικότητα όσο και για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται από τη – ΝΑΤΟϊκή “σύμμαχο” – Τουρκία.

Ο ελληνικός λαός, με βάση και την πλούσια πείρα του, μπορεί να καταλάβει τι κρύβεται πίσω από αυτές τις αποφάσεις, να δει ότι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. δεν είναι παράγοντες ασφάλειας και ειρήνης όπως λένε όλα τα άλλα κόμματα. Με την πάλη του να ανοίξει τον δρόμο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για την αποδέσμευση της χώρας από αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες”.