Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου και ώρα 20:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αστραία» στον Ίασμο Ροδόπης, θα πραγματοποιήσει τον φετινό ετήσιο χορό του ο Σύλλογος Ηπεορωτών Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων».

Θα υπάρξει και λαχειοφόρος αγορά με πολλά πλούσια δώρα, δύο εξ αυτών, προσφορά του Ξενοδοχείου ΑΝΑΞ στο Μέτσοβο.

Καλεσμένος της βραδιάς, ένας από τους «ογκολίθους» της Ηπειρωτικής παράδοσης, ο Σάββας Σιάτρας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Δημήτρη Ζιάγκα στο κλαρίνο, τον Κώστα Καρρά στο λαούτο και στο τραγούδι, τον Βασίλη Αβραάμ στο βιολί, και τον Κώστα Σιάτρα στο ντέφι. 

«Το δημοτικό τραγούδι έχει μεγάλη ιστορία. Είναι το χθες, είναι το σήμερα, είναι το αύριο. Εκτός από ότι είμαι περήφανος που το ακούν οι Ηπειρώτες και γενικά όλοι οι Έλληνες, αισθάνομαι τον εαυτό μου υπερήφανο που ο Θεός μου έδωκε αυτό το θείο τάλαντο και ερμηνεύω αυτά τα τραγούδια» – Σάββας Σιάτρας.

Ο Σάββας Σιάτρας κατάγεται από την Καρίτσα, ένα χωριό της Δωδώνης, είκοσι χιλιόμετρα έξω από τα Γιάννενα. Σπούδασε για δύο χρόνια στο τότε παράρτημα της Ζωσιμαίας Σχολής στη Ζίτσα, και στη συνέχεια για έξι χρόνια στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή. Έχει τραγουδήσει Ηπειρώτικα τραγούδια σε διάφορες εκπομπές της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, αλλά και σε εκδηλώσεις και συναυλίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Γνήσιο τέκνο της «γης της πεντατονίας», το φυσικό του ταλέντο του χάρισε μια γεμάτη επαγγελματική πορεία, τον ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου, τον έφερε σε επαφή με τους Έλληνες της ομογένειας, και ακόμα τον ταξιδεύει όπου υπάρχει η ανάγκη να ακουστεί και να ριζώσει ο καημός της Ηπειρώτικης μουσικής.

Επίσης, στην εκδήλωση το «παρών» θα δώσει ο Σύλλογος Γυναικών Αγίου Θωμά Πρεβέζης  με το χορευτικό του τμήμα. Ο Σύλλογος Γυναικών Αγίου Θωμά Πρέβεζας ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2009 με σκοπό τη συνένωση και την ενεργοποίηση των γυναικών της περιοχής δράσης του. Αριθμεί περισσότερα από εκατό ενεργά μέλη σε έναν μικρό οικισμό 220 κατοίκων. Έχει να επιδείξει πλουσιότατο έργο σε κοινωνικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, ψυχαγωγικούς και ενημερωτικούς τομείς, ενώ έχει πλούσια φιλανθρωπική δράση. Ιδιαίτερο κομμάτι του είναι το χορευτικό του, με σκοπό να συμβάλλει στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών χορών, τραγουδιών και θεατρικών δρωμένων όπως επίσης και στην αναβίωση παλαιών Ηπειρώτικων χορών, ενδυμασιών και γενικότερα των ηθών και εθίμων της Ηπείρου. Στα οκτώ και πλέον χρόνια παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα της Πρέβεζας, με την αυστηρή καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου κ. Γιώτας Ροντογιάννη, έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποσπώντας τον σεβασμό, την εκτίμηση και την αγάπη για την Ήπειρο.

Την επομένη του χορού (21/1) ο Σύλλογος θα τελέσει αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής, λόγω της εορτής του πολιούχου της πόλης των Ιωαννίνων, του Αγίου Γεωργίου του Φουστανελά, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής Παντελεήμονος. 

Ευκαιρίας δοθείσης, αξίζει να αναφερθεί, ότι από τις αρχές του 19ου αιώνα οι Ηπειρώτες που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή της Ροδόπης, έφεραν από την πατρίδα τους την Ήπειρο εικόνες του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων, που τις προσέφεραν στις εκκλησιές της Κομοτηνής. Μία εικόνα βρίσκεται στην εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία αναπαριστά τα θαύματα του Αγίου Γεωργίου, και μία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής μαζί με τμήμα του ιερού λειψάνου του Αγίου.

Εξάλλου, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης, είναι ένας από τους αρχαιότερους συλλόγους στην Κομοτηνή, που από το 1920 αδιαλείπτως προσφέρει στην πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου – έχει π.χ. αναδείξει μέχρι σήμερα τέσσερις Δημάρχους, ευεργέτες και άλλες προσωπικότητες.