DSC00915* της Βασιλικής Μαχαίρα, δημοσιογράφου ΕΡΤ ΟΠΕΝ.

Πέρασαν 365 μέρες και παρά το επιχειρούμενο μαύρο της συγκυβέρνησης στην ΕΡΤ, οι απολυμένοι, εργαζόμενοι και αγωνιζόμενοι της ΕΡΤ απάντησαν με ούτε ένα λεπτό μαύρο στην ενημέρωση, στην ελεύθερη έκφραση της κοινωνίας και στον πολιτισμό!

Ενεργοί πολίτες όλων των κομμάτων  από την Ξάνθη, από την ανοικτή  επιτροπή πολιτών, τους Νοσοκομειακούς γιατρούς, την ΑΔΕΔΥ και υπό το κάλεσμα της ΕΛΜΕ Ξάνθης, πραγματοποίησαν εκδήλωση για το έναν χρόνο από το φασιστικό και πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ!

Η εκδήλωση περιελάμβανε τη μετάδοση ντοκυμαντέρ «Μεσογείων 432, Ιστορίες από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, την μετάδοση-μέσου προτζέκτορα- της μεγάλης συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες, φορείς και πολιτικά κόμματα.

DSC00910Αμέσως μετά ακολούθησαν τοποθετήσεις των αγωνιζομένων ανθρώπων της ΕΡΤ, όπως του Σαμή Καραμπουγιούκογλου-κυρίως-  και της Βασιλικής Μαχαίρα, Δημοσιογράφων της ΕΡΑ Κομοτηνής, για το πώς βιώνουν αυτόν τον πρωτότυπο, περίεργο και δύσκολο αγώνα, ο οποίος ανέδειξε το εργαλείο των κοινωνιών: Την Αυτοδιαχείριση! Χωρίς διευθυντές, χωρίς ιεραρχίες, όλοι μαζί συμμετέχουμε, ενεργούμε, καθαρίζουμε, αγωνιζόμαστε να μην επεκταθεί το μαύρο και σε άλλους τομείς της ζωής, μια και όλο και περισσότερο πλησιάζει απειλητικό σε συνδυασμό με την βίαιη κρατική καταστολή και κάποια κομμάτια της Δικαιοσύνης να αλληθωρίζουν…επικίνδυνα!

Ομολογώ ότι σαν Βασιλική Μαχαίρα ξαφνιάστηκα, από το γεγονός ότι έρχονταν άνθρωποι και μου έσφιγγαν το χέρι, ευχόμενοι κουράγιο δύναμη και αντοχή…Δεν είμαι συνηθισμένη άλλωστε σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, εδώ στον τόπο μας!

DSC00914Η Ξάνθη…άνθρωποι από όλα τα κόμματα και διαφορετικές επαγγελματικές ομάδες, ένιωσαν ότι τους ενώνει η τεράστια μαύρη τρύπα που ανοίγεται στη Δημοκρατία…Ένιωσαν να τους πλημμυρίζει η αλληλεγγύη για τους συνανθρώπους τους που έχασαν τις δουλειές τους και ότι δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν αδιάφοροι…Γι’ αυτό, έστησαν μια εκδήλωση, φέρνοντας ο καθένας από το σπίτι του ότι μπορούσε για να μπορέσει να στηθεί μια υποτυπώδης δομή μετάδοσης: υπολογιστή, προτζέκτορα, μικρόφωνα, τραπέζια…για να τιμήσουν τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και εν προκειμένω της ΕΡΑ Κομοτηνής, που σε καθημερινή βάση τους ακούνε και τότε ακόμα τις πρώτες ώρες του μαύρου, έτρεξαν να μας συμπαρασταθούν!

DSC00912Η Ξάνθη…για το περιφερειακό ραδιόφωνο της ΕΡΑ μεν, που  έχει έδρα την Κομοτηνή δε…

Η Ξάνθη…Οι ενεργοί πολίτες της οποίας δεν μας απηύθυνε το ερώτημα: «Μα για πόσο θα εξακολουθείτε να πηγαίνετε στους σταθμούς»…Προφανώς γιατί ξέρουν  την απάντηση…

Όπως λέει και ο Δημήτρης Παπαχρήστου, ο θρυλικός εκφωνητής του Πολυτεχνείου,  που στιγμή δεν έπαψε να παλεύει για να ρίξει καλυμμένα με κοινοβουλευτικό προσωπεία τους…γύψους και τις διάφορες…χούντες της Ελλάδας: «Καλύτερα να αγωνίζεσαι μάταια…παρά να ζεις μάταια…».