Δώδεκα παιδικοί σταθμοί, δύο ΚΑΠΗ, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», και ιατροκοινωνικό κέντρο οικισμού Μελέτης (Ρομά), που αποτελούν τα πεδία ευθύνης του Κέντρου Μέριμνας & Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής, το καθιστούν τη μεγαλύτερη κοινωνική δομή του Δήμου Κομοτηνής. Με περισσότερους από 3.000 ωφελούμενους και δικαιούχους των παροχών του, και διακόσιους περίπου εργαζομένους, συνιστά τη ραχοκοκαλιά αυτού που λέγεται και «δίχτυ κοινωνικής προστασίας».

Συγχρόνως, αναρίθμητες είναι οι παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις ενημερωτικού, εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, που υσποτηρίζουν εποικοδομητικά τις λειτουργίες του, ενώ ιδιαιτέρως σημαίνουσες για την τοπική κοινωνική συνοχή και ανάδειξη του αλτρουισμού, είναι και οι ποικίλες συνέργειες και συμπράξεις που υλοποιεί με εκπαιδευτικούς, ιατρικούς και καλλιτεχνικούς φορείς, αλλά και με φιλανθρωπικές οργανώσεις.

«Ο Άνθρωπος, ο συνάνθρωπος, ο ηλικιωμένος αλλά και το νήπιο, οι οικογένειες με διάφορα μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα, ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, είναι η καθημερινότητα για το ΚΕΜΕΑ του Δήμου Κομοτηνής. Μια καθημερινότητα που μας καθιστά εν λειτουργία και σε εγρήγορση, όχι μόνο κατά τις λεγόμενες “εργάσιμες μέρες και ώρες”, αλλά ουσιαστικά καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, επί επτά ημέρες την εβδομάδα», αναφέρει ο Πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ, κ. Γιάννης Γκαράνης, περιγράφοντας σε αδρές γραμμές το προφίλ του Κέντρου, κατά την παρουσίαση του απολογισμού των πεπραγμένων του περασμένου έτοςυ, η οποία για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε σε μια «οικογενειακή» συνεστίαση των εργαζομένων του, όπου κόπηκε και η κατ΄ έθιμον Βασιλόπιτα.

Δείτε φωτορεπορτάζ από τη λιτή και ζεστή εκδήλωση, αλλά και αναλυτικά τον απολογισμό του ΚΕΜΕΑ του Δήμου Κομοτηνής για το έτος 2015.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015

Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ»

Α. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Στο Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ» λειτουργούν δώδεκα τμήματα Προσχολικής Αγωγής όπου φοιτούν 620 παιδιά ηλικίας 2,5 έως 5 χρονών. Μέσω, δε, του προγράμματος «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ» (ΕΣΠΑ), φιλοξενούνται για το έτος 2015-2016, 351 νήπια. Οι εργαζόμενοι είναι συνολικά 93, από τους οποίους: α) 56 παιδαγωγοί (19 τακτικό προσωπικό και  37  παιδαγωγοί με σύμβαση ορισμένου χρόνου με το πρόγραμμα «Εναρμόνιση επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής), και β) 37 βοηθητικό προσωπικό (9 τακτικό βοηθητικό προσωπικό, 3 μάγειροι με σύμβαση ορισμένου χρόνου, και 25 βοηθητικό προσωπικό μέσω εργολάβου):

Α/Α ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
1 Τμήμα Α΄ Παιδικού Σταθμού
2 Τμήμα Β΄ Παιδικού Σταθμού
3 Τμήμα Γ΄ Παιδικού Σταθμού
4 Τμήμα Ε΄ Παιδικού Σταθμού
5 Τμήμα Ζ΄ Παιδικού Σταθμού
6 Τμήμα Η΄ Παιδικού Σταθμού
7 Τμήμα Α΄ Βρεφονηπιακού Σταθμού
8 Τμήμα Παιδικού Σταθμού Κοσμίου
9 Τμήμα Παιδικού Σταθμού Ροδίτη
10 Τμήμα Παιδικού Σταθμού Νέου Σιδηροχωρίου
11 Τμήμα Παιδικού Σταθμού Αιγείρου
12 Τμήμα Παιδικού Σταθμού Νέας Καλλίστης

 

Για την καλύτερη λειτουργία και παροχή υπηρεσιών υλοποιούνται:

 • Πρόγραμμα Λογισμικού μηχανογράφησης για Παιδικούς Σταθμούς.
 • Έλεγχος για πιστοποίηση παιδικών χαρών.
 • Γιατρός Εργασίας.
 • Τεχνικός Ασφαλείας.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις/ δραστηριότητες, όπως μεταξύ άλλων:

 • Αποκριάτικα πάρτι.
 • Πανηγυράκι χαράς και δημιουργίας στο τέλος της χρονιάς.
 • Χριστουγεννιάτικες γιορτές στους χώρους των Παιδικών Σταθμών.
 • Αποχαιρετιστήριες γιορτές.

Τη σχολική χρονιά 2015-2016, εκτός από τις ετήσιες εκδηλώσεις/δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν:

 • Συμμετοχή στην εθελοντική δράση «Ο Άγιος Βασίλης άργησε μια μέρα».
 • Συμμετοχή στο καλωσόρισμα της Άνοιξης / «Τα χελιδονίσματα».
 • Επισκέψεις στο αρχαιολογικό μουσείο.
 • Διοργάνωση σεμιναρίων για παιδαγωγούς.
 • Προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος.

Πρωταρχικός σκοπός των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, είναι:

 • Η νοητική, συναισθηματική, κοινωνική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών.
 • Η παροχή της απαραίτητης φροντίδας (φύλαξη – διατροφή).
 • Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των γονέων.

Ο βασικός ρόλος του παιδαγωγού είναι να βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει τη σκέψη του, τις γνώσεις του και την προσωπικότητα του, με τις δυνατότητες που έχει και στο εξελικτικό στάδιο που βρίσκεται. Έτσι ο παιδαγωγός με σεβασμό στην προσωπικότητα και στις δυσκολίες κάθε παιδιού αποβλέπει στο να βοηθήσει το παιδί:

 • Να κοινωνικοποιηθεί.
 • Να ωριμάσει συναισθηματικά.
 • Να ωριμάσει ψυχοκινητικά.
 • Να αυτονομηθεί και να αυτοεξυπηρετείται.
 • Να εξελιχθεί νοητικά.
 • Να εξελιχθεί ο προφορικός του λόγος.
 • Να καλλιεργηθεί αισθητικά.
 • Να διατηρήσει και να καλλιεργήσει τη φαντασία του.

B. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ Α΄ ΚΑΠΗ

Το 1ο ΚΑΠΗ λειτουργεί στην πόλη με την φροντίδα του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ» Δήμου Κομοτηνής, από το 1983 έως και σήμερα ανελλιπώς, και στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου στο κέντρο της πόλης. Διαθέτει σύγχρονες ανακαινισμένες υποδομές (2009, 2013), άνετες αίθουσες, και είναι πλήρως εξοπλισμένο με φυσικοθεραπευτήριο, γυμναστήριο, και ότι απαιτεί η λειτουργία ενός σύγχρονου κέντρου ηλικιωμένων. Τα εγγεγραμμένα μέλη του είναι 795 (τα 95 εγγράφηκαν το 2015).

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Απασχολεί μια κοινωνική λειτουργό καθώς και ως κέντρο πρακτικής άσκησης, φοιτητές από τη σχολή Κοινωνικής Διοίκησης / κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ ή ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας, παρέχοντας ψυχοσυναισθηματική φροντίδα στους ηλικιωμένους αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον. Η κοινωνική υποστήριξη των ηλικιωμένων έχει επιτευχθεί όπως και τα προηγούμενα χρόνια με ατομική συμβουλευτική, κατ’ οίκον επισκέψεις , συνεργασίες με φορείς εντός και εκτός νομού. Για πλήρη κοινωνική στήριξη παρέχεται και υλική συνδρομή μέσω της παροχής τροφίμων, συσσιτίου, του προγράμματος θέρμανσης (έναν τόνο ξύλα ανά οικογένεια) σε συνεχή συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής. Ακόμη, για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, προσφέρεται η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων ή ανανεώσεων, όπως κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ, αίτηση για κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ, επισιτιστική βοήθεια, κ.ά. Το σύνολο των αιτούντων για οικονομική στήριξη (καυσόξυλα, τρόφιμα, συσσίτιο) , συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη από την κοινωνική υπηρεσία του 1ου ΚΑΠΗ για το 2015 ανήλθε σε 110 οικογένειες.

Επιπλέον δράσεις που αναπτύχθηκαν για ψυχαγωγικούς, επιμορφωτικούς, πολιτιστικούς σκοπούς είναι οι εξής.

1) Πέντε μεγάλες εκδηλώσεις για κοπή Βασιλόπιτας, για τον εορτασμό της Ημέρας της Τρίτης ηλικίας, για την Ημέρα της Γυναίκας, Ευχέλαιο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, και για τα Χριστούγεννα, που πραγματοποιήθηκαν σε κέντρα της πόλης αλλά και στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΑΠΗ. Συνολικά στις εκδηλώσεις συμμετείχαν περί τα 650 άτομα.

2) Έξι ημερήσιες εκδρομές εντός και εκτός νομού, στις οποίες συμμετείχαν 200 μέλη.

3) Θαλασσινά μπάνια στην παραλία Αρωγής όπου έλαβαν μέρος 103 μέλη.

Επιπλέον, υλοποιήθηκαν συνεργασίες, με:

 1. Τον εθελοντή δημότη κ. Θ. Σταθόπουλο, του συλλόγου καλλιτεχνών ΑΘΗΝΙΩΝ, για την Ομάδα ζωγραφικής στο 1ο ΚΑΠΗ με υπεύθυνο δάσκαλο τον ίδιο.
 2. Τον σύλλογο καλλιτεχνών ΑΘΗΝΙΩΝ για συμμετοχή στην έκθεση ζωγραφικής στο Ίδρυμα Παπανικολάου και στο 1ο ΚΑΠΗ
 3. Την εθελόντρια κ. Ειρ. Σταυρίδου για την ομάδα καλλιτεχνικών με υπεύθυνη την ίδια.
 4. Τη ΧΕΝ Γυναικών Κομοτηνής για την ενημέρωση των μελών γυναικών του ΚΑΠΗ με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της Γυναίκας.
 5. Το Ειδικό Σχολείο και ειδικότερα με τον Σύλλογο γονέων Άγιοι Θεόδωροι με την προσφορά εθελοντική εργασίας των ομάδων του 1ου ΚΑΠΗ προς οικονομική ενίσχυση του έργου τους.
 6. Το ΔΙΕΚ Κομοτηνής και ειδικότερα με το Τμήμα Αισθητικής.
 7. Τη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΟΑΕΔ και ειδικότερα με τα τμήματα Κομμωτικής και Τεχνικών Εφαρμογών Αισθητικής.
 8. Τη χορωδία Εύμολπος.
 9. Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Κομοτηνής.
 10. Το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης Κομοτηνής του Ειδικού Γυμνασίου ( Ειδικό Γυμνάσιο στους Υφαντές).
 11. Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.
 12. Το Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Μάστανλη.
 13. Με ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ.

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ

Οι Φυσικοθεραπείες γίνονται καθημερινά, τουλάχιστον για δύο εβδομάδες, δηλαδή δέκα φυσικοθεραπείες στο κάθε άτομο και όπου απαιτείται συνεχίζονται μέχρι την αποθεραπεία του. Μετά από κατάγματα ή χειρουργικές επεμβάσεις (όπως αρθροπλαστικές γονάτων και ισχύων), εγκεφαλικά ή άλλου είδους παραλύσεις νεύρων κ.λπ. όπου η μετακίνηση των μελών καθίσταται αδύνατη, τότε οι φυσικοθεραπείες γίνονται κατ΄ οίκον με απεριόριστο αριθμό θεραπειών. Κατά τo έτος 2015 πραγματοποιήθηκαν φυσικοθεραπείες σε 135 άτομα.

Πέραν αυτών υλοποιήθηκαν και τα παρακάτω προγράμματα.

 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Λουτρά Τραιανούπολης Φερών: 21 άτομα.

Πρόγραμμα πηλοθεραπείας & υδροθεραπείας στις Κρηνίδες Καβάλας: 4 άτομα.

 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

Υλοποιήθηκαν επίσης προγράμματα γυμναστικής με δύο τμήματα γυναικών σε συνεργασία με την ΔΚΕΠΠΑΚ Δήμου Κομοτηνής στα οποία συμμετείχαν συνολικά 35 άτομα . Σε συνεργασία, δε, με τον Σύλλογο Αδιόριστων Γυμναστών, δημιουργήθηκαν δύο τμήματα γυναικών 25 ατόμων.

ΙΑΤΡΕΙΟ

Το Ιατρείο του 1ου ΚΑΠΗ απασχολεί μια Παθολόγο Ιατρό από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη για 2 ώρες καθημερινά από τις 8-10 πμ, μια μόνιμη Επισκέπτρια Υγείας και μια Βοηθό Νοσηλεύτρια η οποία παρευρίσκεται στο Ιατρείο για μία ημέρα την εβδομάδα (κάθε Τετάρτη και στις άδειες της Επισκέπτριας Υγείας). Οι παραπάνω επαγγελματίες Υγείας προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής, προληπτικούς ελέγχους σακχάρου και χοληστερόλης, διοργάνωση προγραμμάτων πρόληψης και ομιλιών, εμβολιασμούς, πρώτες βοήθειες, καθώς και νοσηλεία στα μέλη του 1ου ΚΑΠΗ Κομοτηνής, στο ιατρείο αλλά και κατ΄ οίκον όταν παρίσταται ανάγκη. Ειδικότερα, κατά το έτος 2015 πραγματοποιήθηκαν:

 1. Συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής σε 1.816 άτομα.
 2. Παραπεμπτικά βιοχημικών εξετάσεων σε 161 άτομα.
 3. Μετρήσεις γλυκόζης αίματος σε 422 άτομα.
 4. Μετρήσεις χοληστερόλης αίματος σε 510 άτομα.
 5. Ενεσοθεραπείες σε 93 άτομα.
 6. Συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων σε 70 άτομα (στην υπηρεσία εμβολιάσθηκαν 35 άτομα).
 7. Τηλεφωνικά ραντεβού ΕΟΠΠΥ-ΠΕΔΥ για 93 άτομα.

ΟΜΙΛΙΕΣ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

 1. 13/2/2015 με τον Ιατρό Πνευμονολόγο κ. Καμενίδη με Θέμα “Γρίπη και λοιμώξεις του αναπνευστικού”.
 2. 16/2/2015 με την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας με θέμα “Διαπροσωπικές Σχέσεις και επικοινωνία στο οικογενειακό περιβάλλον” και ομιλήτριες τις κυρίες Μπαξεβάνη Χριστίνα (Ψυχολόγος) και Μαλακόζη Αρσενία (Κοινωνική Λειτουργός).
 3. 6/10/2015 με την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας με θέμα “Διαταραχές μνήμης στην Τρίτη Ηλικία” και ομιλητή τον ψυχίατρο κ. Δεληγιάννη Μαρίνο.
 4. Με την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία πραγματοποιήθηκε εβδομάδα δωρεάν ελέγχου PSA (Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του Προστάτη) από 21-25 Σεπτεμβρίου και παραπέμφθηκαν 16 μέλη ηλικίας 60-70 ετών.
 5. Με την Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μελανώματος 4-8/5/2015 και παραπέμφθηκαν 6 μέλη.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ 1ου ΚΑΠΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΣΕ: ΑΓΙΟΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ, ΓΡΑΤΙΝΗ, ΘΡΥΛΟΡΙΟ, ΚΑΡΥΔΙΑ, ΝΕΟ ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ, ΠΑΝΔΡΟΣΟ, ΡΟΔΙΤΗ:

 1. Εξετάσεις σακχάρου αίματος: 385.
 2. Εξετάσεις ολικής χοληστερόλης: 385.
 3. Εξετάσεις τριγλυκεριδίων: 385.
 4. Μετρήσεις αρτηριακής πίεσης: 385.
 5. Κατ οίκον νοσηλείες: 36 επισκέψεις.
 6. Ενεσοθεραπείες: 39
 7. Συνεργασία με Ιατρείο Ροδίτη – συνταγογραφήσεις: 565.
 8. Παραπομπές εργαστηριακού ελέγχου: 90 άτομα.
 9. Ενημερωτικές ομιλίες: Στους οικισμούς Γρατινής, Θρυλορίου και Ν. Σιδηροχωρίου, με θέμα: “Γρίπη-Αντιγριπικός Εμβολιασμός-Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος”.
 10. Συμβουλευτική αγωγή-διαμεσολάβηση με υπηρεσίες και οργανισμούς (ΠΥ, Νοσοκομείο κ.ά.).

Στο 1ο ΚΑΠΗ ανήκουν ακόμη και οι ομάδες γυναικών των οικισμών Αιγείρου (40) και Ν .Καλλίστης (70) ατόμων αντίστοιχα. Στην μεν Αίγειρο σε ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου έχουν συναντήσεις δύο φορές την εβδομάδα (Τετάρτη και Παρασκευή), στη δε Καλλίστη μία φορά την εβδομάδα (Δευτέρα). Στην Αίγειρο η ομάδα συναντάται με τη βοήθεια της οικογενειακής βοηθού από το ΠΒσΣ Φαναρίου, ενώ στην Καλλίστη με την ευθύνη Υπαλλήλου του ΚΕΜΕΑ. Σκοπός των ομάδων είναι η επικοινωνία, η συντροφικότητα, η διέξοδος μέσω ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων όπως εκδρομές, θαλασσινά μπάνια, εκδηλώσεις κ.ά. στον τόπο διαμονής τους.

Γ. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ Β΄ ΚΑΠΗ

Το 2ο Κ.Α.Π.Η του ΚΕ.ΜΕ.Α. Δήμου Κομοτηνής ξεκίνησε τη λειτουργία του το έτος 2009 μόνο με το τμήμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Το 2010 οργανώθηκαν και τα υπόλοιπα τμήματα όπως το Ιατρείο και το Φυσικοθεραπευτήριο, και έκτοτε λειτουργεί πλήρως και παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες στους ηλικιωμένους, με το συντονισμό και τη συνεργασία όλων των ειδικοτήτων που το στελεχώνουν, όπως Ιατρός, Νοσηλεύτρια, Κοινωνική λειτουργός και Φυσικοθεραπεύτρια.

Από το 2ο Κ.Α.Π.Η του ΚΕ.ΜΕ.Α. Δήμου Κομοτηνής εξυπηρετούνται επίσης και μέλη από 17 Οικισμούς: Ν. Σιδηροχώρι, Ν. Αδριανή, Παγούρια, Αγ. Θεόδωροι, Μ. Δουκάτο, Κόσμιο, Καρυδιά, Πάνδροσος, Ροδίτης, Θρυλόριο, Γρατινή, Ανθοχώρι, Κηκίδιο, Κάλχας, Ιτέα, Σιδεράδες, Στυλάριο.

Η συνεργασία του 2ου Κ.Α.Π.Η με φορείς της πόλης  καθώς και η διαμεσολάβηση με υπηρεσίες και οργανισμούς, όπως δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, σχολεία – ΙΕΚ- ΟΑΕΔ, προγράμματα δια βίου μάθησης για εκμάθηση υπολογιστών στην Τρίτη ηλικία, με ψυχολόγους, εθελοντές, λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης, επισκέψεις σε μουσεία – εκπαιδευτικές εκδρομές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, αποτέλεσαν πάντα πρωταρχικό μέλημα των υπηρεσιών των Κ.Α.Π.Η. αποσκοπώντας στην εξωστρέφεια, στη ζεύξη μεταξύ των γενεών, στη διατήρηση και προαγωγή του πολιτισμού αλλά και της ποιότητας της ζωής των ηλικιωμένων μελών.

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ 2ου Κ.Α.Π.Η

ΙΑΤΡΕΙΟ

Το Ιατρείο του 2ου Κ.Α.Π.Η απασχολεί έναν Γενικό Ιατρό από τη Δευτέρα έως και Παρασκευή εκτός Τετάρτης για 2 ώρες καθημερινά ήτοι 8-10 π.μ και μια μόνιμη Νοσηλεύτρια ΤΕ, η οποία εκτός των καθηκόντων που απορρέουν από την ειδικότητά της, εκτελεί και χρέη προϊσταμένης όπως διοικητικό και συντονιστικό έργο.

Οι παραπάνω επαγγελματίες Υγείας προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής, προληπτικούς ελέγχους σακχάρου και χοληστερόλης, συμβουλευτική σε θέματα προαγωγής υγείας – σωστής διατροφής και πρόληψης,  διοργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και ομιλιών, συνεργασία με φορείς υγείας, εμβολιασμούς, πρώτες βοήθειες, καθώς και νοσηλεία  στα άτομα της τρίτης ηλικίας και μέλη του 2ου Κ.Α.Π.Η Κομοτηνής, στο ιατρείο αλλά και στο σπίτι του ηλικιωμένου όταν παρίσταται ανάγκη.

Αναλυτικότερα κατά το έτος 2015 πραγματοποιήθηκαν:

Συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής σε 1.915  ηλικιωμένους, καθώς σε 1.756 απ’ αυτούς δόθηκε τρίμηνη συνταγή.

Παραπομπή 90 ηλικιωμένων για βιοχημικό έλεγχο.

Μετρήσεις σακχάρου σε 530 ηλικιωμένους.

Μετρήσεις χοληστερόλης σε 445 ηλικιωμένους.

Ενεσοθεραπείες σε 30 ηλικιωμένους.

Αντιγριππικοί εμβολιασμοί σε 15 ηλικιωμένους.

Εμβολιασμοί κατά πνευμονιόκκοκου σε 2 ηλικιωμένη.

Δωρεάν Προληπτικός έλεγχος Προστατικού Αντιγόνου PSA σε 15 ηλικιωμένους ηλικίας έως 70 ετών.

Κατ’οικον επισκέψεις για αντιγριπικό εμβολιασμό και χορήγηση ενέσεων σε 6 ηλικιωμένους.

Στα πλαίσια της πρόληψης, της υγειονομικής διαφώτισης, του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας των ηλικιωμένων, διοργανώθηκαν:

Ιατρικές Ομιλίες – Ημερίδες – Σεμινάρια Προληπτικής Ιατρικής όπως:

22-01-15 Ομιλία με θέμα «Ανάλυση Βάδισης» και Ομιλήτρια  την κ. Γιαννακού Ερασμία – Υποψήφια Διδάκτωρ του Τ.Ε.Φ.Α.Α. –Δ.Π.Θ.

9-04-2015  Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ο θυρεοειδής μέσα από μια εκλαϊκευμένη προσέγγιση σε ένα συναρπαστικό ταξίδι προσομοίωσης» και Ομιλήτρια την Ενδοκρινολόγο Ιατρό κ. Έλενα Κυρατζόγλου.

27-05-2015 Παρακολούθηση κατόπιν συνεργασίας με το Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΔΠΘ Διαλέξεων των καθηγητών του Τ.Ε.Φ.Α.Α στο Πολυλειτουργικό, όπως: του κ. Βαγγέλη Αλμπανίδη με θέμα «Πως η άσκηση θα βοηθήσει άτομα με οστεοπόρωση» και του κ. Βασίλη Γούργουλη με θέμα «Αποφύγετε τα λάθη στην κολύμβηση» (συμμετείχαν 50 μέλη).

24-06-2015 Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Καρδιοπάθειες και θαλασσινά μπάνια –  Άσκηση στο νερό και Τρίτη ηλικία και ομιλητές τους: 1) Μαρία Σαμαρτζή – Ιατρό Καρδιολόγο και 2) Βασίλης Γούργουλη – Αναπληρωτή ΚαθηγητήςΤ.Ε.Φ.Α.Α.

01-10-2015 Ημερίδα Ενημέρωσης με κεντρικό θέμα «Καρδιαγγειακά Νοσήματα στην Τρίτη Ηλικία – Πρόληψη και Αντιμετώπιση», και ομιλητές τους: 1) Μαρία Σαμαρτζή – Ιατρό Καρδιολόγο, 2) Κων/νο Μάινα – Ιατρό Καρδιολόγο, 3) Σάββα Τοκμακίδη – Καθηγητή Τ.Ε.ΦΑ.Α 4) Κων/νο Νικολαΐδη  – Διαιτολόγο. Η Ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων» και πλαισιώθηκε με την έκθεση ζωγραφιών των παιδιών των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών προς τιμήν των ηλικιωμένων. Απονεμήθηκαν έπαινοι στους παιδικούς σταθμούς που συμμετείχαν.

Συνεργασία με το δίκτυο διαγνωστικών Ιατρείων Iatrika που εκπροσωπούνται στην πόλη από τα Μικροβιολογικά Ιατρεία της κ. Λαμπροπούλου και του κ. Καραπούλη, οι οποίοι διενήργησαν στα ιατρεία τους δωρεάν προληπτικούς ελέγχους του προστατικού αντιγόνου PSA με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Συμμετοχή 20 ηλικιωμένων στην παρακολούθηση σεμιναρίου Προληπτικής Ιατρικής διάρκειας 25 ωρών σε συνεργασία με Ιατρό από το Κέντρο Δια Βίου μάθησης

Λοιπές εκδηλώσεις:

18-01-2015  Εκδήλωση κοπής Βασιλόπιτας των 2  Κ.Α.Π.Η και των ομάδων των Οικισμών στο ξενοδοχείο «Αχίλλειον» με φαγητό και μουσική.

26-01-2015 Κοπή Βασιλόπιτας για τα μέλη των ομάδων δημιουργικής απασχόλησης (καλλιτεχνικών και ζωγραφικής) στο χώρο του  2ου Κ.Α.Π.Η.

06-02-2015 Εκδήλωση αφιερωμένη στην αισθητική και περιποίηση των ηλικιωμένων από 55 σπουδάστριες του τμήματος «Τεχνικός Αισθητικής» του ΙΕΚ- ΟΑΕΔ στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης.

03-03-2015  Ευχέλαιο από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα με συμμετοχή πάνω από 200 μέλη.

19-03-2015 Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821 με ομιλητές τους: 1) Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής κο Παντελεήμονα με θέμα: «Ορθόδοξη Εκκλησία – Γένος και επανάσταση του 1821» 2) Κιοσσές Σπυρίδων – Φιλόλογος –Διδάκτωρ Νεοελληνικής λογοτεχνίας με θέμα: «Η επανάσταση του 1821 και η αποτύπωσή της στη σύγχρονη και μεταγενέστερη λογοτεχνία».

30-03-2015  Εκδήλωση αφιερωμένη στην « Ημέρα της Γυναίκας» με θέμα: «Δόμνα Βισβίζη η θρακιώτισα Ηρωίδα του 1821- αγωνίστρια της ζωής» και ομιλήτρια την κα Φιλιππίδου Μαρία. Επίσκεψη στο πόρτο Λάγος και στο Φανάρι για φαγητό.

06-04-2015  Πασχαλινή Εκδήλωση – Bazaar με ζωγραφισμένες λαμπάδες – κεριά – πιατέλες – αυγά  από την ομάδα καλλιτεχνικών του 2ου Κ.Α.Π.Η. Μοίρασμα λαμπάδων στα μέλη.

01-05-2015  Εορτασμός της Πρωτομαγιάς  με εκδρομή στις Φέρες και Αλεξανδρούπολη.

06-05-2015  Εκδήλωση αφιερωμένη στην κομμωτική περιποίηση των ηλικιωμένων από 30 σπουδάστριες του τμήματος «Κομμωτικής Τέχνης» του ΣΕΚ- ΟΑΕΔ στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης.

12-05-2015   Επίσκεψη των μελών του 2ου Κ.Α.Π.Η στην Έκθεση Καλλιτεχνών – Θρακών στα πλαίσια των «Ελευθερίων 2015» στο Ίδρυμα Παπανικολάου.

10-14/05/2015  Συμμετοχή των μελών του 2ου Κ.Α.Π.Η στην Έκθεση Καλλιτεχνών – Θρακών στα πλαίσια των «Ελευθερίων 2015» στο Ίδρυμα Παπανικολάου με  4  έργα ζωγραφικής.

04-10-2015  Μουσικοχορευτική Εκδήλωση σε Ξενοδοχείο της πόλης αφιερωμένη στην «Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας»

06-12-2015   Εορτασμός του Αγίου Νικολάου με εκδρομή στο Πόρτο-Λάγος (εκκλησία) και φαγητό στην Ξάνθη.

9-12-2015 Επίσκεψη μελών του 2ου Κ.Α.Π.Η στην Δημοτική Παπαδριέλλειος  Πινακοθήκη.

17-12-2015   Γιορτινή συνάντηση της Πρώτης και της Τρίτης Ηλικίας από τα παιδιά του Α΄ΠΣ του ΚΕ.ΜΕ.Α με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου του 2ου Κ.Α.Π.Η με στολίδια που έφτιαξαν τα ίδια τα παιδιά.

18-12-14  Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση στο χώρο του 2ου  Κ.Α.Π.Η πλαισιωμένη με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τη χορωδία Φίλων της μουσικής «Εύμολπος» και το «Χριστουγεννιάτικο Bazaar» με χειροποίητες κατασκευές των ομάδων δημιουργικής απασχόλησης (κατασκευών και ζωγραφικής)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Απασχολεί μια Κοινωνική λειτουργό καθώς και 1 φοιτήτρια από τη Σχολή Κοινωνικής Διοίκησης κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η Κοινωνική Λειτουργός παρέχει κοινωνική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη, μεριμνά επίσης για την ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση των ηλικιωμένων μελών του Κ.Α.Π.Η.

Αναλυτικότερα :

ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΕΤΟΥΣ 2015 650  
 

 

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 80
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ 20
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 3   ( μέσος όρος συμμετοχής   130)
ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ – ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ 8  (μέσος όρος συμμετοχής 40)
ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΜΠΑΝΙΑ 80 ΜΕΛΗ
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ 26 ΜΕΛΗ
ΟΜΑΔΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 10 ΜΕΛΗ
ΟΜΑΔΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ Η/Υ 20  ΜΕΛΗ
ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΕ

 

 

30  MEΛΗ
 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ:

Θέρμανση – Ξύλα: 48

Σίτιση: 6

Τρόφιμα: 24

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ

Το Φυσικοθεραπευτήριο του 2ου Κ.Α.Π.Η απασχολεί μια Φυσικοθεραπεύτρια. Οι Φυσικοθεραπείες γίνονται καθημερινά για τουλάχιστον δυο εβδομάδες στο κάθε άτομο και όπου χρειάζεται συνεχίζονται μέχρι την αποθεραπεία του. Σε περιπτώσεις που η μετακίνηση των μελών καθίσταται αδύνατη, τότε οι φυσικοθεραπείες γίνονται στα σπίτια των ηλικιωμένων μελών μας.

Η φυσικοθεραπεύτρια μεριμνά επίσης για την υλοποίηση του προγράμματος γυμναστικής σε συνεργασία με τους γυμναστές του Δήμου Κομοτηνής καθώς και του προγράμματος λουτροθεραπείας στα λουτρά Φερρών.

Αναλυτικότερα:

ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

 

. ΦΥΣ/ΚΕΣ  ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ (10 ΕΚΑΣΤΟΣ) 79
ΚΑΤΌΙΚΟΝ ΦΥΣ/ΠΕΙΕΣ (10 ΕΚΑΣΤΟΣ) 3
ΜΤΤ TRAINING (Medical Training Therapy) 60
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ 35
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 23
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΗΛΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

 

19
  ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΒΑΔΙΣΗΣ 11
 

 

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ  

1

 

 

Δ. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ

Τα Ιατροκοινωνικά κέντρα εντάσσονται στις ενέργειες για την καταπολέμηση του αποκλεισμού των κοινωνικά ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Μέσω των Ιατροκοινωνικών κέντρων προωθείται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η κοινωνική προστασία των Ελλήνων τσιγγάνων με απώτερο στόχο την κοινωνική τους ένταξη.

-Το Ιατροκοινωνικό κέντρο Μελέτης, του Δήμου Κομοτηνής λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2006 στον οικισμό της Μελέτη . – Εξυπηρετεί πάνω από 320 άτομα.

-Απασχολεί τις εξής ειδικότητες: μία (1) Νοσηλεύτρια

-Το Ιατροκοινωνικό Κέντρο έχει καταγράψει 247 οικογένειες, (81 άτομα είναι ανήλικα και  625 είναι ενήλικες).

–  Μηνιαίως σε κοινωνικό και ιατρικό επίπεδο εξυπηρετούνται μέσο όρο 320 άτομα. Η κινητικότητα των εξυπηρετούμενων αυξομειώνεται ανάλογα με την εποχή ( π.χ τους καλοκαιρινούς μήνες μειώνεται λόγω των εύρεσης περιστασιακής εργασίας )

– Στις 9/7/2013 εγκρίθηκε η ένταξη του Ιατροκοινωνικού Κέντρου στην πράξη «Κέντρα Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων» με συνολικό ποσό χρηματοδότησης 268.800 ευρώ, που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ

Στόχοι των 2 κέντρων είναι:

η καταγραφή της ομάδας στόχου (δηλ. των οικισμών)

η ανίχνευση του επιπέδου και η καταγραφή των υγειονομικών και κοινωνικών προβλημάτων τους με επιδημιολογική έρευνα

η ενημέρωση των συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού για θέματα δημόσιας υγείας και πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες.

Η προάσπιση και προαγωγή υγείας με την ανάπτυξη αναγκαίων δράσεων (π.χ  εξέταση ασθενών, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, σακχάρου, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων αίματος, συνταγογράφηση φαρμάκων πρόνοιας και ΟΓΑ, εμβολιασμός σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, παραπομπές σε δημόσιες υπηρεσίας υγείας )

Η σύνδεση τους με κοινωνικά και προνοιακά προγράμματα

Η παροχή βοήθειας για την ρύθμιση διαδικαστικών και νομικών εκκρεμοτήτων με δημόσιες υπηρεσίες ( π.χ έκδοση ή θεώρηση βιβλιαρίων υγείας Πρόνοιας, ΙΚΑ και ΟΓΑ, συμπλήρωση δικαιολογητικών για επιδόματα, έκδοση κάρτα ανεργίας)

Και τέλος η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ένταξη της οικογένειας, ιδιαίτερα των παιδιών στην ελληνική κοινωνία και την αξιοποίηση των θεσμοθετημένων δομών της πολιτείας με σκοπό την ένταξη στα ειδικά προγράμματα αποκατάστασης και ενσωμάτωσης.

Επισκέψεις στους οικισμούς με αποτέλεσμα την παροχή συμβουλευτικών και ψυχολογικών υπηρεσιών. 

Ε. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Ο Δήμος Κομοτηνής υλοποιεί και στηρίζει  το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

–  Στο Δήμο λειτουργούν 4 δομές ΒΣΣ, στην πόλη της Κομοτηνής, στο Ν. Σιδηροχώρι, στην Αίγειρο και στο Φανάρι οι οποίες προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού του διευρυμένου πια Δήμου Κομοτηνής.

– Στο πρόγραμμα εργάζονται συνολικά 17 άτομα και εξυπηρετούν συνολικά 1250 συμπολίτες μας οι οποίοι είτε είναι άτομα τρίτης ηλικίας, είτε είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.

– Αυτή τη στιγμή το ΒΣΣ χρηματοδοτείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) η οποία θα συνεχίσει να το χρηματοδοτεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.

– Το πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο σπίτι’ είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης και προστασίας που επιδιώκει να παρέχει οργανωμένη συστηματική φροντίδα σε ανήμπορα άτομα και κατ’ επέκταση να αποδεσμεύσει και να βοηθήσει στην επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων και ,κυρίως, των γυναικών που μέχρι πρότινος δεν ήταν σε θέση να εργαστούν καθώς έπρεπε να φροντίζουν το ανήμπορο μέλος της οικογένειάς τους

     Στόχος του προγράμματος αυτού, είναι μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού που απασχολεί να εξασφαλίσει στα άτομα αυτά τις προϋποθέσεις για μια αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση, μέσω της παραμονής τους στο οικείο οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον, αποφεύγοντας τον ιδρυματικό εγκλεισμό, να αξιοποιήσει τις δεξιότητές τους και γενικά να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους.

    Μέσα στις παροχές του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι εντάσσεται η έρευνα της υγείας, των συνθηκών διαμονής και διατροφής, της οικογενειακής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης του εξυπηρετούμενου ατόμου και η παροχή της ανάλογης συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης του. Επίσης, οι κοινωνικοί λειτουργοί αναλαμβάνουν τη διαμεσολάβηση τόσο στα πλαίσια της οικογένειας του ηλικιωμένου , όσο και στο ευρύτερο πεδίο της τοπικής κοινωνίας. Οργανώνουν και σχεδιάζουν δράσεις που έχουν σαν στόχο την εμψύχωση και την ενδυνάμωση των ηλικιωμένων ατόμων. Πολύ σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί διαμεσολαβούν για λογαριασμό του ηλικιωμένου ατόμου σε υπηρεσίες τακτοποιώντας κυρίως προνοιακά και συνταξιοδοτικά ζητήματα που τους απασχολούν.

     Ένα αναπόσπαστο κομμάτι από τις παροχές του ΒΣΣ είναι η νοσηλευτική φροντίδα που παρέχει στα εξυπηρετούμενα άτομα. Οι νοσηλεύτριες που εργάζονται στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα, μέσω του κατάλληλου εξοπλισμού, να μετρούν αρτηριακή πίεση, χοληστερίνη, σάκχαρο και τριγλυκερίδια. Επίσης, αναλαμβάνουν τον εμβολιασμό και την ενεσοθεραπεία στους ηλικιωμένους που την έχουν ανάγκη. Απαλλάσσουν το εξυπηρετούμενο άτομο ή το συγγενικό τους πρόσωπο που έχε αναλάβει τη φροντίδα του από τη συνταγογράφιση και την αγορά φαρμάκων. Συνοδεύουν το μοναχικό ηλικιωμένο άτομο στο νοσοκομείο και αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν οποιοδήποτε διαδικαστικό ζήτημα προκύψει σχετικά με τη νοσηλεία του ατόμου.

     Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι παρέχει μεταξύ άλλων τη συντροφιά στα ηλικιωμένα άτομα, την ατομική υγιεινή τους, το μαγείρεμα και την καθαριότητα του σπιτιού στο οποίο διαμένουν τα ηλικιωμένα άτομα. Επίσης, οι οικογενειακοί βοηθοί αναλαμβάνουν τα καθημερινά ψώνια για τα εξυπηρετούμενα άτομα αλλά και την παροχή βοήθειας στη διαδικασία πληρωμής των λογαριασμών.